Boala care afecteaza 230 de milioane de oameni. Care sunt primele simptome ale celei mai frecvente afectiuni cronice

Ultima actualizare: 16-05-2015 07:07

Apasare pe suprafata pieptului - iata ce poate simti un alergic care sufera o criza de astm fara sa stie. Facem astazi diferenta intre respiratia suieratoare si alte forme de manifestare a astmului bronsic alergic.

Respiratia suieratoare, in timpul unei crize de astm, arata ca in interiorul plamanilor bronsiile sunt suprimate. Aerul nu mai poate sa iasa in voie. Simultan, tot in interiorul plamanilor, se produce si o inflamatie. Apar de asemenea secretii transparente sau albicioase. Senzatia de sufocare se poate corecta imediat prin medicatie.

Ioan Iamandescu, medic primar alergolog: "Aerul reuseste sa patrunda si misca particulele de mucus care exista acolo. Este mai bine sa auzi o respiratie suieratoare decat sa nu auzi nimic si paciemtul sa se sufoce."

La ora actuala, la nivel mondial, alte doua forme de manifestare indica prezenta celei mai frecvente boli cronice. Spre exemplu, tusea spastica, seaca, repetitiva. Fie ca este sau nu asociata unei infectii respiratorii.

Ioan Iamandescu: "Insist asupra acestei forme pentru ca ea poate sa duca la recunoasterea mult mai devreme decat pana in momentul in care bolnavul poate sa treaca in forma clasica cu sufocare si respiratie suieratoare."

In aceste doua forme de astm, aerul nu poate sa iasa din plaman. Exista si o a treia manifestare frecvent legata de alergiile la par de pisica. In aceasta forma, prezenta in special in cazul femeilor, apare doar o constrictie la nivelul pieptului.

Ioan Iamandescu: "Respiratia este foarte slaba, ceea ce arata ca nu mai intra, deci aerul nu intra, e o constrictie atat de mare ca aerul nu intra."

Toate aceste trei forme de manifestare a astmului au acelasi tratament. Acesta trebuie condus de alergolog, toata viata, dupa diagnostic.

Daca aveti copii, iata care sunt semnalele care ar trebui sa va alerteze:

Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Daca am astm in familia respectiva, mama copilului, bunica copilului, tatal copilului, are toat sansele sa fie in categoria copiilor cu astm bronsic."

De asemenea, daca cel mic a facut asa-numita dermatita atopica, fiti atenti cum si cat tuseste. Pneumoniile repetate, ca de altfel orice alte infectii respiratorii repetate frecvent, pot masca cea mai frecventa boala cronica a copilariei: astmul bronsic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO