Cea mai frecventa boala cu transmitere intima, de la 15 la 24 de ani, este gonoreea. Masurile pe care medicii le impun
Urinari frecvente, uneori insotite de dureri. Astfel de simptome nu sunt doar expresia unei infectii urinare banale. In unele cazuri vorbim despre o boala cu transmitere intima, frecventa in randul tinerilor.
O bacterie, Neisseria Gonorrhoeae, este responsabila pentru cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala la grupa de varsta 15-24 de ani: gonoreea. Trei pana la 21 de zile este timpul timpul trecut de la infectare pina la aparitia simptomelor.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Femeia merge la medic pentru ca este simtomatica, dar nu ascensioneaza si nu produce leziuni la nivel trompelor si al uterului."
In cazul femeilor, infectia produce usturime sau durere la urinare, secretii vaginale anormale si durere in timpul contactului intim. La barbati, se manifesta preponderent prin durere la urinare. Si, posibil, prin secretii. Infectia este perfect curabila cu ajutorul antibioticelor, luate strict, de catre ambii parteneri.
Indiferent ca e vorba de ginecolog, urolog ori dermatolog, medicul ce constata afectiunea trebuie sa priveasca larg datele problemei.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Daca nu-si trateaza toti partenerii donatori si primitori, toti, daca ramane unul netratat, circuitul se reia."
Toate bolile cu transmitere sexuala - prescurtate sub forma BTS - au nevoie de teste suplimentare.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Ele se cauta toate nu doar cea care e evidenta clinic in momentul respectiv. Se cauta si de sifilis si de HIV si de alte boli, pentru pacientul respectiv automat."
Ulterior si partenerul intim are nevoie de aceste testari. In privinta gonoreei si a tuturor celorlate boli cu transmitere intima singura preventie este prezervativul, utilizat la fiecare contact.