"Sa nu dai alimente grase copiilor", unul din crezurile gresite ale mamelor. Sfaturile medicilor privind mancarea celor mici
Alimentatia copiilor trebuie sa fie bazata pe grasimi - aproximativ 55% zilnic - si nu pe proteine, spun nutritionistii. Evident, acestia intra in contradictie cu credinta parintilor.
Am auzit-o si noi de atatea ori - un copil se dezvolta corespunzator daca primeste zilnic o portie de carne. Este o abordare eronata, sustin medicii, care aduc si argumente.
Zaharul din dulciuri si alte produse superprocesate vine cu calorii in exces pentru cel mic. In loc sa se se consume pe caile metabolice normale, acestea accelereaza procesul de lipo-geneza. Cu alte cuvinte, organismul le transforma in grasime de depozit. Complet anormal la copii. Nu acelasi lucru se intampla cu grasimea din alimente integrale - lactate nedegresate, carne, oua, organe, peste.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mihaela Bilic, medic primar diabet si nutritie: "Sistemul lor nervos care e in crestere are nevoie de grasime alimentara. Din cauza acesta copii mici au 55% ratie de grasime in aportul zilnic si cand cresc ajung la 30-35%."
Recomandarea este una singura. Si nu duce la ingrasare.
Mihaela Bilic, medic primar diabet si nutritie: "Mamelor nu faceti greseala sa le dati copiilor lucruri dietetice sa le dati lapte semnidegresat, sa le eliminati alimente bogate in grasime cum ar fi cascavalul."
Alimentele degresate afecteaza dezvoltarea normala a sistemului nervos. Cu impact pe capacitatea intelectuala.
In toamna, Asociatia Americana de Nutritie a renuntat sa mai faca recomandari de restrictie a alimentelor naturale grase, care invariabil, vin la pachet cu doze mari de colesterol. Cercetarile arata ca persoanele care au colesterolul crescut in sange tot vor ajunge sa ia medicatie. Acesti pacienti nu au sistemele de compensare din ficat in stare perfecta.
Pe de alta parte, in toate metastudiile exista o observatie de care ar trebui sa tineti cont pe termen lung.
Catrinel Macovei, medic prima diabet si nutritie: "In momentul in care scot dintr-un aliment grasimea trebuie sa pun ceva in loc si alimentul ramine cu foarte multe glucide, glucide rafinate de multe ori."
De obicei, in locul grasimii se aduce amidon. Alimentatia, per total, devine foarte bogata in zahar. In cazul celor mici, cheia este, mai degraba, sa controlati zaharul pe care il ingera, si nu cantitatea de grasime din alimentele naturale.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, dieta, medic, grasime, mihaela bilic, csid, cascaval,
Dată publicare:
29-01-2016 08:20