Ce trebuie sa faceti daca sunteti muscat de o capusa si sunteti departe de medic. Cat de simplu este tratamentul
Sezonul cald duce la explozia numarului de...capuse. Creste, asadar, si isteria cauzata de prezenta acestora.
Daca se intampla sa gasiti o capusa prinsa de propria piele...nu trebuie sa va pierdeti cumpatul.
Tratamentul consta in doua doze de antibiotic din clasa penicilinelor si poate fi prescris de orice medic, indiferent unde va aflati.
O capusa bolnava poate transmite boala Lyme daca sta conentata la vasul de sange uman intre 24 si 48 de ore. Aveti, asadar, timp sa solicitati ajutar.
Imediat va spunem si ce faceti vara cu animalele de companie, purtatori ideali pentru aceste insecte.
Producatorii de medicamente de uz veterinar spun ca, pentru deparazitarea interna, exista aceeasi substanta activa, indiferent de tara de origine a produsului. Deparazitarea externa - adica aplicarea unor medicamente pe pielea animalui de casa - se face in FIECARE luna.
Ne aflam intr-o perioada ideala pentru inmultirea tantarilor si a capuselor.
Este o foarte mare diferenta intr-o capusa si un tantar. Un tantar are nevoie de cateva fractiuni de secunda sa strapunda piela umana, in timp ce o capusa trebie sa stea peste 4 ore ca sa poata sa transmita boli. In acest interval aveti nevoie de un retetar de antitiotice.
Dr. Catalin Apostolescu, primar boli infectioase: "Capusa transmite borelia daca sta aderenta de pielea nostra 24 -36 de ore, sunt voci care spun chiar 48 de ore. Capusa trebuie sa se conecteze la vasul de sange si sa stea acolo 24 de ore - 36-48 ore."
Precautiile cel mai mari sunt in cazul copiilor.
Profesor dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: "Tratamentul ideal ar fi in primele 4 ore de la intepatura, sa pot sa-i dau antibiotic, amoxicilina."
La adulti, in schimb:
Dr. Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase: "Tratamentul e destul de simplu si consta in 2 tablete de doxiciclina care se iau o singura data, amandoua impreuna. Si cu asta s-a terminat. Treaba asta poate sa o faca orice medic de familie. Nu este nevoie ca omul sa se adreseze unui serviciu de boli infectioase. Medicamente fac parte din clasa penicilinelor."
Unele dintre capuse pot fi infectate cu bacteria Borellia si pot transmite altfel boala Lyme, care are impact si asupra sistemului nervos uman.
Totusi, daca ati descoperit o insecta atasata de piele, NU aveti MOTIV sa intrati in panica. E adevarat, trebuie inlaturata cat mai repede de catre cineva care se pricepe. Cu tot cu clestisorii atasati de cap.
Daca sunteti intr-o zona din natura, iar accesul e dificil pana la o unitate sanitara, puneti o substanta grasa peste capusa - crema grasa, untura, unt. Va iesi singura din piele. In rest, tratamentul cu antibiotice, in doza unica, rezolva orice problema.
Odata ce ati luat medicamentele profilactic, nu mai aveti nevoie de test pentru boala Lyme. Aceasta examinare, ceruta in toate spitalele de boli infectioase de catre pacienti panicati, NU se justifica la scurt timp dupa muscatura.