Cat de periculoase sunt capusele si ce boli pot transmite la om. Ce ne sfatuiesc medicii
Muscaturile produse de majoritatea capuselor nu prezinta pericol. Sunt, totusi, si specii care pot transmite boli grave la om.
In Romania, cele mai frecvente afectiuni care pot aparea dupa un astfel de episod sunt febra butnoasa si boala Lyme.
O plimbare in aer liber poate reprezenta prilejul perfect. Odata ce gaseste o portiune de piele, neacoperita de haine, capusa are toate dotarile necesare sa o strapunga si sa se ataseze de un vas de singe. Unele insecte pot purta bacteria Borellia si pot transmite altfel boala Lyme, cu impact asupra sistemului nervos uman. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa va panicati, dupa o muscatura.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Capusa transmite Borellia daca sta aderenta de pielea nostra 24 -36 de ore, sunt voci care spun chiar 48 de ore. Capusa nu transmite boala asta cum ar transmite tantarul. Muscarura de tantar dureaza 3-4 secunde. Capusa trebuie sa se conecteze la vasul de sange si sa stea acolo 24 de ore - 36-48 ore", declara medicii.
E adevarat, insa, trebuie scoasa din piele cit mai repede de catre cineva care se pricepe - un cadru medical. Dar daca sunteti intr-o zona din natura, unde acesul e dificil pina la o unitate sanitara, puneti o substanta grasa peste ea - o crema, untura sau unt. Va iesi singura din piele.
Tratamentul profilactic medicamentos rezolva orice problema in privinta capuselor. In cazul aultilor: "Tratamentul e destul de simplu si consta in 2 tablete de doxiciclina care se iau o singura data, amandoua impreuna. Si cu asta s-a terminat. Treaba asta poate sa faca orice medic de familie. Nu este nevoi ca omul sa se adreseze unui serviciu de boli infectioase."
In cazul copiilor "ideal ar fi in primele 4 ore de la intepatura sa pot sa-I dau antibiotic amoxicilina".
Odata ce ati luat medicamentele profilactic, nu mai aveti nevoie de test pentru boala Lyme. Aceasta analiza, ceruta in toate spitalele de boli infectioase de catre pacienti NU se justifica la scurt timp dupa muscatura.
"Problema este umatoarea. Pentru orice microb din lumea asta cu care noi intram in contact si pana se pozitiveaza niste analize trebuie sa treaca 10-14 zile, iar pentru unele boli dureaza chiar 6 saptamini, prin urmare nu are logica sa faci vreum trest de Borellia".