Copil cu risc de boala Lyme, dupa o vizita la ZOO Timisoara. Primar: "Am intrebat muncitorii daca au vazut capuse, au zis nu"

25-05-2017 11:50


maimuza la zoo

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, nu gaseste capuse la Gradina Zoologica, desi o fetita a fost muscata de una si a fost infestata cu doua specii de Borellia, bacteria care produce boala Lyme.

Micuta fusese cu parintii la la Zoo si a fost muscata de insecta. A ajuns la Spitalul de Copii, cu o capusa pe cap. Un chirurg a reusit sa o extraga, apoi micuta a facut tratament cu antibiotic, timp de trei zile, informeaza tion.ro.

Dupa 14 zile, a facut testul de Borrelia si a iesit pozitiva o prima analiza, pe baza de anticorpi. La o analiza de confirmare a reiesit ca fetita de cinci ani era infestata cu doua specii de Borrelia. Tatal a decis sa mearga cu cea mica la o clinica din Augsburg, unde a fost tratata.

Omul a luat legatura cu autoritatile, pentru a afla daca la Zoo se ia vreo masura impotriva capuselor. Le-a scris pana si celor de la Directia de Sanatate Publica, care l-au lamurit ca de dezinsectie se ocupa primaria sau administratorul spatiului respectiv.

Nici urma de capuse la Zoo

Reprezentantii Gradinii Zoologice l-au asigurat ca fac controale la animale si ca nu au auzit de cazuri in care oamenii au fost muscati de capuse dupa o vizita la Zoo.

Reporterii tion.ro l-au intrebat si pe primarul Nicolae Robu daca este normal ca cei de la Zoo sa spuna ca fac controale la animale, dar nu si daca stropesc impotriva capuselor. Edilul-sef sustine ca i-a cerut si el o informare directorului Gradinii Zoologice. Ce i s-a raspuns?

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu: „Claudiu Chira sustine ca a intrebat toti muncitorii daca au vazut capuse in Gradina Zoo si raspunsul a fost ca nu. Eu i-am cerut oricum sa ia toate masurile de dezinsectie, deratizare, cu toate dificultatile create de blocarea in instanta a licitatiei. El spune ca a facut pana acum dezinsectie cum a putut.”

Timisoara nu are, de aproape patru ani, contract cu o firma care sa se ocupe de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. Licitatia inceputa in 2013 este blocata in instanta.
Boala Lyme (sau Borrelioza Lyme) este o boala infectioasa cauzata de o bacterie din clasa spirochetelor, Borrelia burgdorferi. Afectiunea poate da o multitudine de manifestari cutanate, musculoscheletale, neurologice si chiar cardiace. Inocularea bacteriei in organismul uman are loc prin muscatura de capusa. Nu toate capusele sunt purtatoare de Borrelia, asadar nu toate persoanele muscate de o capusa vor dezvolta Borrelioza.

Sursa: Tion

VIDEO PROTVPLUS.RO