Ce se întâmplă în gura unui fumător dacă renunță 4 zile la țigări
Țigara și aerul poluat ne fac să nu mai percepem gusturile. Iar pe acest fond, industria alimentară atacă, folosind armate de aditivi. Și câștigă lejer, pentru că e favorizată de situație.
Fumatul distruge receptorii de gust de pe limbă, poluarea - pe cei ai mirosului, situați în nas. Odată ingerate, alimentele se dizolvă în salivă, iar aroma vine prin...spatele nasului.
Așa că...dacă nu avem miros, nu vom avea nici gust, deci...1 la 0 pentru economie! Pe de altă parte, producătorii au la îndemână și reversul: monoglutamatul de sodiu, cu bătaie lungă...până pe centrii nervoși din creier.
Poluarea acționează asupra mucoaselor respiratorii, începînd cu epiteliul nazal și chiar în alveolele pulmonare. În momentul în care organismul e bombardat cu aceste bombe toxice sunt fragilizate aceste bariere normale.
Inflamația este, de fapt, răspunsul organismului uman la orice agresiune. Dacă această e permanentă...inflamația capătă, la rândul ei, același caracter. Are puterea să distrugă delicatele celule nervoase.
Aproximativ 15 receptori pentru miros sunt acolo unde țineți ochelarii pe nas. Pot fi distruși prin răceli prelungite , prin alergii prelungite și prin expunere masivă la poluare.
Dr. Elana Latcan, medic primar ORL: ”Sunt singurele celule nervoase ale organelor, se simt în contact direct cu mediul înconjurător. Cu cât poluarea e mai mare, cu atît le afectează. Ele, odată distruse, nu se mai refac. Celula nervoasă nu se mai reface!”
Aceaste celule trebuie protejate în răceli sau alergii cu medicamente care eliberează cavitatea nazală de secreții. De aceea trebuie să suflati nasul des.
Receptorii din nas sunt continuați de nervi, care ajung în lobul temporal al creierului.
Dr. Corneliu Toder Medic, medic primar neurochirurg: ”Noi avem conștiința mirosului la nivel cerebral, creierul ne spune foare clar că încă suntem în stația de benzină, senzația de benzină creierul ne-o dă și nu mucoasa nazală”.
Patru zile fără țigară reduc inflamația din cavitatea orală produsă de fum.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Dintr-o dată constat că mâncarea are gust, că alimentele nu sunt fade, ba din contră, foarte plăcut.”
Altfel, fumătorul va consuma sare în exces pentru că... nu simte gusturile. Iar aici, trecem la partea a doua a materialului.
Din poluare și țigări, câștigă... industria alimentară. Un acid glutamic este extras printr-un procedeu simplu din proteine de origine animală. Rezultă un praf alb. Se numește monoglutamant de sodiu sau E 621.
Conf. dr. ing. Alina Simion: ”Excităm papilele nervoase, exicităm și centri nervoși corespunzători, care fac să se simtă mai pregnant gustul și aroma alimentului respectiv. El este catalogat ca o excito-toxină. Duce la suprastimularea celulei nervoase și apoi la moartea ei. Că această suprastimare de aibă loc ar trebui ca în organism să între o cantitate foarte mare de monoglutamat.”
Va intra, cu cât petreceți mai mult timp într-un mediu poluat. Sau cu cât fumați mai mult.