Aplicațiile medicale utile la domiciliu. Pe Docbook sunt listați peste 2000 de medici

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 06 Mai 2018 11:16
Categorie: CSID

Sănătatea este, de departe, prioritatea noastră ca specie. O spunem noi aici la "Ce se întâmplă, doctore?" de ani buni, iar acum avem şi studiile care o confirmă.

Nu avuţia, ci starea de bine îi preocupă pe toţi locuitorii planetei. Culmea, unul dintre primele domenii pe care îl luăm în vizor este tehnologia. Aceeaşi tehnologie care ne-a răpit liniştea şi somnul, mai precis.

De la gadgeturi la aplicaţii, producătorii şi medicii lucrează cot la cot pentru a dezvolta ecosisteme pe care să le avem la dispoziţie dintr-un singur click. Aşa că dacă tot mergem pe internet şi nu la cabinet, haideţi măcar să o facem inteligent.

Primul marketplace din România pentru programări la consultaţii medicale s-a născut, cel puţin ca idee, după o durere de spate a unui om care avea să devină dezvoltatorul. Seara, în timpul săptămânii, n-a reuşit să găsească un doctor care să îl vadă, deşi a sunat la toate clinicile din memoria telefonului. În mai puţin de o lună şi radiografia pe care a făcut-o până la urmă, dar şi soţia, jucau într-o aplicaţie.

Violeta Barbu: "Pe el când îl doare câte ceva, e foarte grav. Dar îi vin idei şi asta e bine. El a mers şi a cumpărat un halat, un stetoscop. Iniţial am zis că facem numai o poză".

Cristian Barbau, fondatorul Docbook: "Pe Docbook sunt listaţi peste 2000 de medici din 12 oraşe, care dau consultaţii în 40 de specializări diferite. Speram că până la sfârşitul anului 2018 să avem listaţi în aplicaţia noastră 8000 de medici, dar trebuie să recunosc că ne gândim să ne extindem şi în afara ţării".

Un alt gadget medical cu aplicaţie proprie este un EKG-tensiometru, pentru utilizare la domiciliu.

Andreea Luca: "Aplicaţia înregistrează toate măsurătorile făcute cu acest tensiometrul. Dimineaţa, seara, fiecare cum ştie că are oscilaţiile. Aşa arată un EKG pe o singură linie. Este formatul pe care îl primeşte medicul, practic".

Aparatul, care are şi conectare bluetooth, costă 700 de lei. Tot în aplicaţie rămân stocaţi parametrii de înălţime şi greutate calculați de un cântar pentru bebeluşi, care se vinde cu 3-400 de lei.

Circumferinţa craniană trebuie măsurată şi introdusă manual. Lungimea corpului, în schimb, se înregistrează automat cu ajutorul senzorilor incorporaţi. Evident, condiţia este ca şi subiectul să colaboreze.

În ultimii doi ani, au apărut aplicații- unele în limba română- pentru fertilitate. Ca să funcţioneze corect- adică să te ajute în a obţine sau a evita o sarcină- este esenţial să primească date precise.

Şi după naştere ne ajută tehnologia. Există aplicaţii pentru alăptare, care estimează cât lapte primeşte copilul, dar şi cât şi când va dormi.

Să revenim la medicină generală. Avem aplicaţii gratuite în română care conţin lecţii complexe de prim ajutor pe care le poţi parcurge oricând, ca să ştii cum ar trebui să acţionezi, ca să nu faci mai mult rău decât bine.

Dar cea mai utilă este secţiunea "urgențe", pe care o poţi consulta în câteva secunde în caz de accident rutier, suspiciune de infarct, criză de diabet sau atac cerebral ale cuiva de lângă tine. Nu uitaţi totuşi că dincolo de tehnologie, cel pus să vegheze la sănătatea noastră este tot doctorul.
 

Capcana detoxifierii cu sucuri naturale de fructe. Experiența Ramonei Păun
Capcana detoxifierii cu sucuri naturale de fructe. Experiența Ramonei Păun
Gripa
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine
Riscurile la care vă expuneți urmând dieta pe bază de proteine. Ce este acidoza metabolică
Ce se întâmplă cu organismul atunci când mâncați noaptea
Boala mută care vă afectează organismul fără simptome. Recomandările medicilor
Cum ne putem detoxifia corpul după mâncărurile grele de Crăciun
Sfaturile lui Moș Crăciun pentru o copilărie fericită
Copii
Ce se întâmplă cu copiii, atunci când părinții îi amenință că nu mai vine Moș Crăciun