Aplicațiile medicale utile la domiciliu. Pe Docbook sunt listați peste 2000 de medici
Sănătatea este, de departe, prioritatea noastră ca specie. O spunem noi aici la "Ce se întâmplă, doctore?" de ani buni, iar acum avem şi studiile care o confirmă.
Nu avuţia, ci starea de bine îi preocupă pe toţi locuitorii planetei. Culmea, unul dintre primele domenii pe care îl luăm în vizor este tehnologia. Aceeaşi tehnologie care ne-a răpit liniştea şi somnul, mai precis.
De la gadgeturi la aplicaţii, producătorii şi medicii lucrează cot la cot pentru a dezvolta ecosisteme pe care să le avem la dispoziţie dintr-un singur click. Aşa că dacă tot mergem pe internet şi nu la cabinet, haideţi măcar să o facem inteligent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul marketplace din România pentru programări la consultaţii medicale s-a născut, cel puţin ca idee, după o durere de spate a unui om care avea să devină dezvoltatorul. Seara, în timpul săptămânii, n-a reuşit să găsească un doctor care să îl vadă, deşi a sunat la toate clinicile din memoria telefonului. În mai puţin de o lună şi radiografia pe care a făcut-o până la urmă, dar şi soţia, jucau într-o aplicaţie.
Violeta Barbu: "Pe el când îl doare câte ceva, e foarte grav. Dar îi vin idei şi asta e bine. El a mers şi a cumpărat un halat, un stetoscop. Iniţial am zis că facem numai o poză".
Cristian Barbau, fondatorul Docbook: "Pe Docbook sunt listaţi peste 2000 de medici din 12 oraşe, care dau consultaţii în 40 de specializări diferite. Speram că până la sfârşitul anului 2018 să avem listaţi în aplicaţia noastră 8000 de medici, dar trebuie să recunosc că ne gândim să ne extindem şi în afara ţării".
Un alt gadget medical cu aplicaţie proprie este un EKG-tensiometru, pentru utilizare la domiciliu.
Andreea Luca: "Aplicaţia înregistrează toate măsurătorile făcute cu acest tensiometrul. Dimineaţa, seara, fiecare cum ştie că are oscilaţiile. Aşa arată un EKG pe o singură linie. Este formatul pe care îl primeşte medicul, practic".
Aparatul, care are şi conectare bluetooth, costă 700 de lei. Tot în aplicaţie rămân stocaţi parametrii de înălţime şi greutate calculați de un cântar pentru bebeluşi, care se vinde cu 3-400 de lei.
Circumferinţa craniană trebuie măsurată şi introdusă manual. Lungimea corpului, în schimb, se înregistrează automat cu ajutorul senzorilor incorporaţi. Evident, condiţia este ca şi subiectul să colaboreze.
În ultimii doi ani, au apărut aplicații- unele în limba română- pentru fertilitate. Ca să funcţioneze corect- adică să te ajute în a obţine sau a evita o sarcină- este esenţial să primească date precise.
Şi după naştere ne ajută tehnologia. Există aplicaţii pentru alăptare, care estimează cât lapte primeşte copilul, dar şi cât şi când va dormi.
Să revenim la medicină generală. Avem aplicaţii gratuite în română care conţin lecţii complexe de prim ajutor pe care le poţi parcurge oricând, ca să ştii cum ar trebui să acţionezi, ca să nu faci mai mult rău decât bine.
Dar cea mai utilă este secţiunea "urgențe", pe care o poţi consulta în câteva secunde în caz de accident rutier, suspiciune de infarct, criză de diabet sau atac cerebral ale cuiva de lângă tine. Nu uitaţi totuşi că dincolo de tehnologie, cel pus să vegheze la sănătatea noastră este tot doctorul.
Sursa: Pro TV
Etichete: tehnologie, aplicatii, sanatate, gadget, csid, ekg,
Dată publicare:
06-05-2018 11:16