Nasterea in apa sau cu ajutorul hipnozei. Tehnicile prin care aducerea unui copil pe lume devine mai putin dureroasa
In tara cu cel mai mare procent de cezariene practicate nu din cauze medicale, ci pentru confortul medicului si al gravidei, asistam la un nou curent pentru nasterea naturala, asa-zisa fara durere.
Vorbim despre metode si tehnici aplicate si taxate suplimentar cu cateva sute de euro, care au rolul de a reduce durerile asociate travaliului. Iata de ce nasterea in apa, cea asistata de hipnoza si cu ajutorul unui consilier personal au devenit la moda.
Adam a stat 9 luni in mediul primordial al vietii si tot asa a venit pe lume: in apa. "Citisem in afara cum vedetele nasc acasa, dar nu eram pregatita nici fizic, nici psihic pentru asta. Toata echipa de doctori, anestezisti era la usa, in caz ca se intampla ceva. Mi-au dat siguranta ca totul era OK si s-a intamplat natural", a spus Alexandra Adomnita, mama lui Adam.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Acvariul" pentru nasterea in apa este un fel de piscina ceramica sau gonflabila, in care lichidul preia greutatea gravidei si ii inlesneste miscarile. Daca apar complicatii, medicul poate decide sa duca pacienta pe masa de nasteri sau in sala de cezariene.
Faptul ca isi face intrarea in lume prin aceasta metoda nu inseamna ca bebelusul va avea vreo predilectie pentru inot. Legatura cu apa se rupe cand e scos la suprafata si este o tehnica stricta pentru acest moment. Nici macar o manuta sau un piciorus nu trebuie expuse aerului, pentru ca natura ar trimite semnal nou nascutului sa respire. Apa aspirata in plamani aduce un risc letal.
Nasterea asistata de hipnoza costa in jur de 1.000 de lei si presupune ca gravida sa deprinda, la indicatiile terapeutului, tehnici de concentrare pentru atenuarea celui mai mare dezavantaj al nasterii naturale: suferinta fizica.
"Se numeste hypno-birthing, este o metoda prin care femeia este invatata despre cum anume ar putea sa isi domine durerea, sa se comporte relaxat pe parcursul travaliului, care este un fenomen natural, inclusiv durerea face parte din perioada de dilatare", spune Ionel Aurel, managerul unei clinici.
Nasterea asistata de doula, pentru care mamicile platesc intre 500 si 800 de lei, este o alta metoda de echilibrare. Doula nu este un cadru medical, ci un fel de consilier care ofera sprijin psihoafectiv. Nu contribuie si nu are vreun cuvant de spus in manevrele terapeutice.
In fine, iata ultimul serviciu oferit de unele maternitati private: planul de nastere. Documentul care permite familiei sa negocieze cu medicii si apoi sa decida, cu titlu definitiv, toate detaliile legate de eveniment - de la cum si unde are loc nasterea, pana la cu ce va fi hranit, vaccinat si unde va sta pruncul.