Aveți peste 35 de ani și sarcina nu apare în șase luni? Nu așteptați să treacă timpul fară un diagnostic.

Timpul contează cel mai mult atât în obținerea sarcinii pe cale naturală cât și prin tehnici de fertilizare asistate.

La ora actuală, materialul genetic feminin poate fi colectat și fară stimulare hormonală.

Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Rezerva ovariană presupune o cantitate cu care ne naștem de foliculi ovarieni care în fiecare luna determină eliberarea unui ovul. Dacă nu apare sarcina, apare menstruația”.

Toate celule reproducătoare feminine sunt formate din viața intrauterină. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină.

Lunar, o singură celulă reproducătoare feminină este eliberată. Și poate fi fertilizată.

După 35 de ani, ovocitele imbatrinesc accelerat. Nu doar rămân puține în ovare, ci au calitate slabă.

Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic. De aceea, dacă nu aveți un copil până la această vârstă, e posibil să opriți timpul în loc pentru aceste celule prin extragerea lor din ovar și prin congelare. Se poate extrage câte un sigur ovocit, în fiecare lună. Fară medicație.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist tramtentul infertilității: „Extragem ovocitele pe ciclu natural, dezavantajul e că nu putem să scoatem așa de mutle odată cum scoate cu stimualre ,dar e material genitc viabil. Este o puncție ovariană, o procedură care dureza 2 minute, extragem ovocitul pe care îl congelăm”.

La o singură recoltare însă pot fi scoase mai multe ovocite, cu ajutorul medicației de stimulare ovariană. Ovocitele se dezvoltă în cavități pline cu lichid, numite foliculi. Aceștia se văd la ecografie. Ce face medicația numită stimulare ovariană?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist tramtentul infertilității: „Multe paciente consideră că cu tramtamente de stimulare ovarian scoatem cât vrem noi nu e așa. Noi cu tratamentele de stimulare ce facem? În prima zi de menstruație pleacă pe drum un număr de foliculi, dacă pornim pe drum 10 foliculi, organismul are capacitate ca doar 1 să ajungă la maturitate. Ceilati cu pierd. Ceilalți 9. Noi cu tratament de stimulareii îi hrănim pe toți.”

Celule reproducătoare feminine, odată congelate, pot fi folosite pentru o sarcină ulterioară. În otinerea unei sarcini, contează ca materialul genetic, adică ovocitele, să fie cât mai tinere!