Ce înseamnă consumul de alcool în cantități moderate. Cum este calculat
Auzim peste tot recomandarea "consumaţi alcool în cantităţi moderate".
Nedefinit, însă, acest "moderat" poate fi interpretat în multiple variante. Problema e că excludem din start - de fapt, nici nu ne gândim la anumite asocieri. Alcool-mâncare grasă, spre exemplu.
O astfel de constanţă în vieţile noastre e cale sigură spre ruină. Ficat gras, steatoză hepatică şi chiar ciroză. Adică distrugerea iremediabilă a industriei organismului uman.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Recomandăm consumul moderat de alcool!''. Din păcate, consumul moderat de alcool'' înseamnă, pentru fiecare dintre noi alte calcule.
Internaţional, o porţie de alcool înseamnă: o bere de 330 ml sau un pahar de vin de 150 de ml sau un pahar de tărie de 50 ml. Iar calculele se fac pe săptămână.
Dr. Ioan Florin Bălănică. nutriţionist: Moderaţia înseamnă că la o săptămână putem să consumăm alcool cam de două ori, dacă depăşim acest nivel ne poate afecta sănătatea.
Adică de două - trei ori pe săptămână câte o doză. Şi gata.
Bucureştiul noaptea. Sau oricare alt oraş mare. Pe fiecare masă găsim fast-food - adică grăsime - şi alcool - măcar o bere. O combinaţie aparent inofensivă.
Dr. Ioan Florin Bălănică, nutriţionist: Există o enziomă la nivel ficatul care metabolizează atât alcoolul cât şi grasimile când consumăm atât alcool cât şi grăsime. În momentul ăsta enzima aceasta se află într-o dilemă: ce va metaboliza mai întâi? Va lua alcoolul şi va depune grăsimea? Astfel, consumatorii cronici de alcool, care consumă mai mult de 1-2 pahare pe săptămână sunt aceia care fac steatozia hepatică, adică ficat gras.
Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: Contează tipul de alcool asociat cu tipul de alimentaţie. Dacă aamenii mănâncă ceea ce este interzis, mâncare grasă cu uleiuri, cu fast-food, neținând cont că toată chimia organismului e ficatul. lar peste 5-7 ani de viaţă dezorganizată, o numim aşa chiar dacă sună dur, oamenii pot face hepatită cronică până la ciroză.
De fapt, combinaţia alcool-mâncare grasă produce iniţial steatoză hepatică. Reversibilă prin dietă şi renunţare la consum. Apoi, apare steato-hepatită, care presupune şi inflamarea celulelor. A treia faza de numeşte firbroză hepatică.
Celulele funcţionale ale ficatului au devenit cicatrici nefuncţionale. Situaţia galopează deja spre ciroză hepatică, adică un ficat nefuncţional.
În România, principala cauza a ficatului gras este consumul de alcool. Ficatul unei femei e mai puţin dozat cu enzime spre deosebire de cel al unui bărbat. De fapt, femeile se nasc înzestrate cu o capacitate la mai puţin de jumătate faţă de cea a oricărui bărbat. Este motivul pentru care se îmbată mai repede. Iar în cazul unui la consum regulat. ele sunt candidatele ideale la boală hepatică.
Medicul Gabriela Smira participă la un transplant hepatic. De fapt, "vede" ecografic dacă şi când ficatul nou îşi ia în primire funcţiile.
Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: Am avut şansa să îl văd intraoperator live. Este diferit total faţă de un ficat normal. Are nişte formaţiuni nodulare ca nişte mărgele fără ţesut care să transmită ceva normal.
Să ne limităm, aşadar, la două - trei doze de alcool săptămânală. Ideal, fără să le combinăm cu grăsime.
Dr. Gabriela Smira, medic specialist medicină internă: Nu trebuie să fim pacienți ca să fim controlaţi periodic, adică de 2 ori pe an includem ecografia abdomen total şi un set de analize complet şi astfel nu se poate să ajungem să decelăm boli în care doctorul să fie obligat să spune e o boală terminală, nu mai avem nicio soluţie!
Sursa: Pro TV
Etichete: hepatita, alcool, medic, ficat, ciroza, recomandari, csid,
Dată publicare:
06-10-2017 13:49