Ce este HMF si alimentele care contin acest compus de 70 de ori mai mult decat mierea incalzita
HMF este denumirea unui compus care rezulta din incalzirea mierii. Repetat auzim informatii despre el de cate ori discutam despre acest aliment.
Dar HMF se descarca prin incalzirea termica a oricarui dulce (cand caramelizam zahar, cand facem gem, cand prajim cafeaua), in cantitati uriase fata de ceea ce poate produce mierea. Facem cateva calcule in privinta dulciurilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Prin fotosinteza transforma energia soarelui in frunza si iau nastere glucidele, glucide care sunt mancate de animale si tranformate in grasime sau in muschi, in proteina, dar ajungem de fapt sa mancam energia soarelui."
Toata energia solara e inglobata de catre plante in glucide. Gasim glucide in legume, fructe, cereale si miere. Toate aceste glucide, prin tratament termic, fac o reactie care descarca substanta numita HMF sau hidroximetil furfurol. In ultimii ani am auzit despre aceasta substanta doar cand apreciem calitatea mierii, desi ea apare dupa prepararea termica a oricarui dulce - cand facem gem, cand uscam fructe, cand prajim cafea, cand caramelizam zahar, ori cand facem paine prajita. De ce doar mierea e monitorizata?
Dr. ing. Adrian Siceanu, specialist apicultura: "In alte produse nu se restrictioneaza HMF prin codex alimentarius, doar in miere. In miere in primul rand de ce? Pentru ca mierea se vrea sa fie un produs cat mai aproape de ceea ce a facut albina, ori acest parametru HMF este doar o masura cat de mult a fost tratata termic mierea."
Cantitatea de HMF se determina in laborator. HMF creste odata ce mierea se invecheste sau daca e incalzita, dar chiar si asa, ca sa intelegem ce cantitati se gasesc in miere trebuie sa facem o comparatie cu alte produse. Comparatie pe care industria alimentara o evita.
Dr. ing. Adrian Siceanu, specialist apicultura: "Prunele uscate termic contin 2.000 de miligrame (n.r. - 2 grame) la kilogram, ceea ce este de 50 de ori mai mult decat ceea ce se admite intr-un kilogram de miere. Cafeaua pe care o consum zilnic contine intre 300 si 2.900 de miligrame de HTF, de vreo 70 de ori mai mult decat cantitatea maxima de HMF care se admite in miere prin codex alimentarium."
Cea mai mare cantitatea se gaseste in zaharul caramelizat. Nu intelegem inca bine aceasta reactie a prepararii termice a glucidelor si nici posibilele interactiuni cu organismul uman. Si e inca un motiv pentru care medicii ne spun sa consumam preponderent legume si fructe crude, dar si miere in starea ei naturala, in care este un aliment viu.
In dieta vestica, in care intra dulciuri, chipsuri, paine prajita, exista un aport intre 5 si 120 de miligrame de HMF zilnic. Este echivalentul cantitatii admise intr-un kilogram de miere, veche de un an.
Sursa: Pro TV
Etichete: cafea, miere, glucide, fructe uscate, csid, gem,
Dată publicare:
24-10-2016 09:16