Adevarul despre proprietatile terapeutice ale oualor de prepelita. Ce spun nutritionistii
E plin internetul de diete cu oua de prepelita fierte ori la cuptor. Sunt foarte sanatoase, cu proprietati terapeutice...mai ceva ca un medicament - cam asa suna recomandarile!
Alimentele, insa, nu vor fi niciodata medicamente, ci doar...combustibil pentru organismul uman.
In schimb, pentru un plan pe termen lung, apelati la diversitatea alimentara. Incercati-le pe toate. Naturale sa fie sau cat mai putin trecute prin mana omului.
Comuna Corbu, sat Vadu, Constanta. Suntem pe malul Marii Negre. Aici, gasim o familie care lupta pentru ca prepelitele sa fie recunoscute drept… pasari cu carne de consum, de catre Ministerul Agriculturii.
Razvan Tonea, producator: "Nu primim subventii pentru prepelita pt ca nu exista in nomenclatorul Ministerului Agriculturii.
Adica nu e pasare! Ea este trecuta la alte pasari, deci nu e recunoscuta ca o pasare separata, ca sa primim subventii la prepelite ca la pui."
Uniunea Europeana acorda fonduri pentru deschiderea fermelor de prepepelita. In schimb, Ministerul Agriculturii din Romania NU ofera subventii, asa cum o face in cazul celor care dezvolta afaceri cu pui, curcani, vita si porc.
De aceea, la raft, carnea si ouale de prepelita au un pret mare in comparatie cu … produsele similare provenite de la gaini.
Primele zece zile dupa ce ies din ou sunt critice pentru puii de prepelita. Odata depasita perioada, ne alegem cu o specie extrem de rezistenta.
La cinci saptamani, prepelitele crescute pentru carne sunt sacrificate. Femelele incep sa oua de la 6 saptamani de viata. Un ou pe zi.
Geanina Tonea, producator oua prepelita: "Idea este ca si medicii au introdus oul de prepelita ca medicament. Noi luptam cu mentalitatile romanilor si le explicam ca este si un aliment in acelasi timp! "
Carnea de prepelita se gateste identic cu cea de pui. In cele cinci saptamani pana la sacrificare, pasarea nu acumuleaza deloc grasime. Ouale sunt, de asemenea, inalt nutritive.
Numarul prepelitelor din salbaticie s-a redus condiderabil in ultimii ani. Vanatul in exces si agricultura conventionala sunt principalii factori. Pe de alta parte, aceleeasi specii salbatice pot fi crescute...intensiv.
Chiar daca sunt bogate in nutrienti, alimentele nu vor inlocui niciodata medicamentele. Diversitatea alimentara este cel mai mare ajutor pe care putem sa il dam propriului organism.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Trebuie sa avem incredere in organismul nostru ca stie cum sa isi ia substantele nutritive din alimente, singurul nostru scop si rol este sa ii dam o paleta vasta de alimente, asta inseamna o alimentatie diversificata si sa-l lasam pe el sa isi ia nutrientii. Ca organismul sa isi ia combustibilul de care are nevoie, trebuie sa aiba din toate, in cantitati mici. In permanenta!"