Ce conţin de fapt micii şi cârnaţii: mai puţină carne, mai mult gândac sud-american
Degeaba vin "liberele" de 1 mai, dacă grătarul nu este pus la treabă. Împovărat cu mici, cârnaţi şi, în general, bucăţi suculente de carne.
Treaba noastră rămâne însă aceeaşi: să continuăm procesul de educaţie a consumatorului! Asta câtă vreme, unu, nu ne învaţă nimeni, la şcoală, ce să mâncăm şi cum să alegem alimentele la raft. Şi doi, industria alimentară rar vrea consumatori informaţi.
Am mers, deci, din nou pe teren: la cumpărături! Şi am găsit cârnaţi de curcan - sună de-a dreptul dietetic! Dar cu un conţinut de numai 4 la sută de carne provenită de la această pasăre. Ori mici cu cel puţin zece aditivi. Şi noi ce alegem pentru mini-vacanță? E o întrebare firească, la care căutăm răspuns.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Punem sub lupa eticheta unor alimente pe care oricine le-ar cumpăra pentru un grătar. Cârnaţii. În laboratorul lui Costel Stanciu, de la Asociaţia Pro Consumatori, 116 sortimente de cârnaţi au fost analizate. Doar 8% dintre produse aveau carne 85%. Reţetă originală. Iar un singur produs o conţinea integral. Avem deci speranţe!
Dar pe cele mai multe etichete de cârnaţi proaspeţi sunt toate combinaţiile chimice pe care omenirea le-a inventat de-a lungul ultimilor 20 de ani. Standardul de stat din 1964, care cerea în cârnaţi doar din carne, slănină, sare şi condimente naturale, a fost abrogat în 1998. În favoarea standardului de firmă, adică fiecare producător are dreptul să vină cu reţeta lui.
România a încercat să includă mititeii pe lista produselor tradiţionale. Care nu au voie să conţină aditivi. fără aditiv. Reţetă originală este însă cu bicarbonat de sodiu - responsabil, de altfel, pentru gustul specific. Până la urmă, Comisia Europeană a spus DA. Noi însă nu ne-am ţinut de treabă până la capăt.
Producătorii, spune Costel Stanciu, au denaturat foarte mult produsul adăugând monoglutamatde sodiu, coşenilă - acel praf obţinut dintr-o insectă din America de Sud care dă culoarea roşu intens.
Sursa: Pro TV
Etichete: analiza, retete, cârnați, mici, gratare, mititei,
Dată publicare:
29-04-2018 11:53