Ce trebuie sa faceti daca depasiti intr-o zi necesarul zilnic de proteine de origine animala

Ultima actualizare: 17-12-2016 07:14

Ficatul scindeaza orice proteina animala din hrana. Produsul final este reprezentat de acidul uric din sange. De la acest nivel, acidul uric este transportat, prin sange, la rinichi, unde va fi filtrat si excretat in urina in proportie de 70%.

Supra-productia de acid uric nu e, initial, o boala propriu-zisa, ci un factor de risc metabolic. Dupa consumul de proteine din carne, oua, branzeturi rezulta deseuri pe care organismul le elimina din sange in urina. Cele mai importante sunt: acidul uric, creatinina si ureea.

Aceste substante se gasesc in mod normal, in sange, in concentratii mici. Pot deveni insa otravitoare pentru organism, daca depasesc un anumit nivel de concentratie.

Dimineata, o omleta cu sunca si branza, un gratar la pranz si un peste seara. Tocmai ati depasit cu 90% necesarul zilnic de proteine de origine animala. Daca ati facut excese, beti apa. Apoi, mai exista un mecanism reglator:

Supra-productia de acid uric nu este, initial, o boala propriu zisa. Ci un factor de risc metabolic:

Serban Damian, medic nutritionist: "Ficatul e principalul loc unde se transforme orice tip de proteina pe care o luam din alimentatie, iar rinichiul e locul unde se filtreaza reziduuri si se reabsorb proteinele. Daca apar foarte multe proteine in urina, albuminele, inseamna ca functia rinichiului nu e normala."

Daca in sumarul de urina e specificat ca aveti proteine in exces, mergeti la medic.

Ureea este, de asemenea, un produs al descompunerii proteinelor din hrana. Se formeaza la nivelul ficatului. Ureea din sange arata gradul de hidratare al organismului.

Valorile creatininei reprezinta o alta analiza ce descrie functia renala. Daca va aflati in intervalul normal, dar la limita inferioara, adresati-va unui specialist. E posibil sa pierdeti din celulele functionale ale rinichiului.

Mihai Dumitrache, medic specialist urolog: "O creatinina de 0,8 probabil multi trec peste ea pentru ca siti cum sunt isi iau analizele. Vad ca nu e innegrit acolo deci e in limite normale si nu-si pun problema."

La fel, cereti o parere avizata daca valoarea este la limita superioara. Medicul va calcula, ulterior, asa-numitul clearance la creatinina. Mai precis, va masura exact activitatea renala pentru a vedea daca este vorba despre o insuficienta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO