In copilarie, insulina ajuta la crestere, dar la varsta adulta totul se schimba. Cum sa ne ferim de ingrasare
Pe toata perioada cresterii, masa musculara se mareste si cu ajutorul insulinei. Hormonul este produs de pancreas. La maturitate insa lucrurile se schimba.
Stimulata fara sens, insulina nu mai lucreaza asupra muschilor, ci creste masa grasa. Si nu este neaparat legata de aparitia diabetului.
Copiii si adolescentii se dezvolta datorita hormonului de crestere numit IGF. Vine din engleza si este un acronim pentru Insuline-like Growth Factor. Este, de fapt, din aceeasi categorie cu insulna. Produsa de pancreas, aceasta trasnporta nutrientii din sange spre fiecare celula. Nu exista viata fara ea.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Insulina este un hormon anabolic, de crestere. Dupa o anumita varsta actioneaza pe depozitele adipoase si baga grasime in celule, stimuleaza umplerea cu grasime pentru vremuri grele. Creeaza depozite pentru supravietuire."
Totul se intampla in urma stimularii inutile. Spre exemplu, combinatiile total nerecmandate de carne cu paine, cartofi, orez, paste. Carbohidratii sunt excelenti, dar nu langa o sursa de proteine. Excesul de insulina poate fi creat si prin desertul de la finalul pranzului:
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Tu mananci, vine insulina. La sfarsitul mesei mai mananci un desert, insulina se bucura foarte mult si iti baga zaharul in celula si ti se face iar foame si iar mananci."
Si iar mancati! Iar insulina isi face treaba primordiala. Asigura supravietuirea prin multe depozite grase.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar dibet si nutritie: "Chiar daca luam putin, un kilogram, el se depune abdominal unde are alt impact asupra sanatatii. De acolo apare avalansa metabolica ce declanseza intr-un final diabetul, boala cardiaca si steatoza hepatica - ficatul gras."
Aceste doua situatii arata ca in interior totul sufera. Suferinta insa se poate obiectiva tardiv. Spre exemplu, cand glicemia a depasit 120, deja pancreasul nu mai poate sa faca fata excesului de semnale pe care le da chiar propria grasime. Urmatorul pas este sindromul X metabolic: Hipertensiune, grasimi crescute in sange, nivelul acidului uric modificat.
E important sa stiti ca toate aceste modificari metabolice pot sa regreseze si nu sa se indrepte spre boala. Puteti pierde controlat kilogramele de masa grasa. Adresati-va insa medicului!
Sursa: Pro TV
Etichete: nutritie, diabet, ficat, pancreas, insulina, alimentatie, csid, ingrasare, acid uric,
Dată publicare:
23-11-2016 08:40