Care sunt simptomele depresiei și cum se tratează această boală. Sfaturile psihiatrilor
Aveți insomnie nopți la rând? Acesta este un semn al depresiei. Boala trebuie investigată de către medicul psihiatru.
Odată ajunși la psihiatru veți fi rugați să renunțați complet la alcool. Acesta mimează o clasă de medicamente, iar depresia nu poate fi ținută sub control.
Lipsa speranței, lipsa oricărui orizont sunt situații care au nevoie de ajutor medical, după cum aflăm din emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?”, difuzată de pro TV.
Dr. Irene Davidescu, medic primar psihiatru: „Depresia poate să se manifeste prin simptome somatice. Nu mai ai poftă de mâncare, apar tulburări de somn, nu mai dormi bine, te scoli obosit, nu-ți mai vine să faci nimic, nu-ți mai place nimic.”
Dr. Eduard Moțescu, medic primar: „Pacientul trebuie să aibă un discomfort psihic pe acest fond de depresie de minim două săptămâni, ca să vorbim de un episod depresiv de intensitate clinică.”
Două săptămâni în care persistă simptomele. Medicul psihiatru rezolvă cu ajutorul medicamentelor problemele actorilor din creier implicați în depresie. Medicamentele nu dau dependență.
Deși vorbim despre o boală care se vindecă, ceea ce observă medicii în practică este, din păcate, lipsa educației de a merge la specialist când suferința devine evidentă.
Psihiatrul va pune o singură interdicție: fără alcool în perioada tratamentului. Alcoolul are un efect sedativ. Asemenea lui, un efect sedativ îl au și medicamentele numite benzodiazepine.
Cu cât începeți mai repede tratamentul, cu atât boala se vindecă fără recăderi ulterioare.