Cum influenteaza tesutul gras aparitia cancerului de san si ovarian. Avertismentul medicilor pentru femeile supraponderale
Nu putem sa impiedicam doua dintre cele mai frecvente cancere - cel de san si cel de ovar.
In ultimii 20 de ani insa progresele sunt atat de mari incat, daca va concentrati pe programele de de depistare precoce, aceste boli pot fi curabile.
Prea multa mancare zilnic - in mod obisnuit, aceasta remarca le apartine nutritionistilor. Vin in completarea lor medicii oncologi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Dan Jinga, medic primar oncolog: "Tesutul gras este un producator cunoscut de estrogeni si o femeie care are o greutate peste normal este o mare producatoare de estrogeni, deci o mai mare candidata de a face in viitor un cancer. Si barbatii produc estrogen si doar nu au ovare, deci unde ii produc? In tesutul gras!"
In mod normal, hormonii estrogeni se secreta in ovar si, mai putin, in glandele suprarenale, prezente la ambele sexe. La cantitatea normala se adauga cea secretata de tesutul gras.
Hormonii estrogeni in exces cresc cu pana la 80% riscul de cancer de san, de ovar sau de endometru, mucoasa care tapeteaza uterul.
Daca abdomenul are depuneri grase, aveti un argument forte sa nu ratati examenul ginecologic anual. Acesta include include ecografia trans-vaginala si pe cea mamara.
Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "Trebuie sa-si masoare endometrul cu sonda ecografica, sa vada daca endomentrul se ingroasa si la san sunt receptori de estrogeni. Pot sa fie stimulati si sa stimuleze celulele glandulare care pot sa duca de la hiperplazie la cancer de san."
Chiar daca estrogenii cresc riscul de cancer, nu acestia determina boala.
Dan Jinga, medic primar oncolog: "Nu putem sa impiedicam acest lucru sub nici o forma, este o modificare genetica, fie contextuala fie mostenita. Ce putem face atat ca pacient, cat si ca doctor e sa depistam acest cancer in stadii curabile. Progresele facute atat in cancerul mamar, cat si in cel de ovar sunt atat de mari incat, daca ne concentram pe depistare precoce, sunt sanse sigure de vindecare. E cel mai important pana la urma."
Faceti-va, deci, ecografiile de san si trans-vaginala! Daca nu arata modificari, repetati examenele imagistice abia peste un an. In acest timp, chiar daca apare o boala grava, va fi descoperita in stadii curabile.
Retineti ca 80% dintre cancerele care se depisteaza in randul populatiei feminine sunt la nivelul sanului sau in zona aparatului genital.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
17-03-2015 09:00