Care este legatura dintre consumul de zahar si chiulul de la scoala. Efectele nebanuite ale alimentelor dulci
Eve O. Schaub este autoarea cartii “Un an fara zahar: Memorii”, in care povesteste cum a trait familia sa un an de zile, fara sa consume deloc zahar.
Eve spune ca intotdeauna s-a considerat o femeie sanatoasa, in ciuda faptului ca resimtea o lipsa de energie si avea chiar o sensibiliate fata de raceala, in sezonul rece. Viata ei s-a schimbat in momentul in care a auzit niste studii conform carora zaharul era principalul vinovat pentru care americanii se imbolnaveau mai usor.
Potrivit femeii, citata de everydayhealth.com, dibetul, obeitatea si bolile cardiovasculare, toate au un numitor comun: zaharul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asa ca Eve a inceput un experiment cu propria familie. Aceasta, sotul ei si cei doi copii ai lor (de 6 si 11 ani) au mancat un an intreg alimente fara adaos de indulcitori. Au renuntat astfel la zahar, miere, sirop de artar, melesa si suc de fructe.
Initial, femeia a fost surprinsa sa gaseasca zaharul mai peste tot: in tortillas, carnati, supa de pui, dressing pentru salata, maioneza, paine, mezeluri si chiar mancare pentru bebelusi. Asa ca dieta pe care cei patru o doreau nu a fost deloc usor de urmat.
Rezultatele s-au vazut insa imediat.
“Cu cat trecea timpul si continuam sa mananc alimente fara adaos de zahar, cu atat ma simteam mai bine si mai energica”, spune Eve.
Familia avea dreptul la un desert pe luna si, la un an de la inceperea experimentului, au vrut sa manance o placinte cu banane. Eve s-a simtit insa foarte rau dupa asta, pentru ca papilele lor gustative se dezobisnuisera de gustul dulce.
“A trebuit sa stau intinsa timp de o ora pe canapea, ca sa imi revin. Capul a inceput sa imi pulseze, iar inima sa imi bata cu putere. Ma simteam oribil. Chiar m-am gandit: oare zaharul m-a facut dintotdeauna sa ma simt asa de rau, dar din cauza ca era peste tot, nu am observat?”, se intreaba autoarea cartii.
Dar la fel de interesanta este si legatura pe care Eve a descoperit-o intre zahar si absenteismul de la scoala al celor doi copii ai sai:
“Dupa anul fara zahar, am inceput sa numar absentele copiilor mei si sa le compar cu numarul celor din anilor precedenti. Diferenta a fost uriasa. Fiica mea cea mare, Greta, lipsise 15 zile, cu un an inainte, si numai doua zile in anul in care nu mancase zahar.”
Acum, familia consuma alimente cu zahar numai la ocazii speciale si spune ca se simte mult mai bine, mai energica si chiar mai rezistenta la raceala.
“Spre surprinderea mea, dupa un an fara zahar ne-am simtit cu totii mai sanatosi si mai puternici”, spune Eve.
Sursa: Everyday health, E! Online
Etichete: sanatate, zahăr, indulcitori, chiul,
Dată publicare:
07-04-2014 12:13