Care este cel mai sanatos peste din apele Romaniei. Grasimea lui reduce colesterolul si protejeaza inima
Mai este putin pana cand vom sarbatori Pastele. Inainte, avem insa Duminica Floriilor. Drept pentru care va recomandam, din nou, sa consumati peste. De trei ori pe saptamana, daca aveti posibilitatea.
Azi pescuim unul dintre cei mai grasi pesti care traiesc in Romania - scrumbia. De altfel, grasimea scrumbiei este atat de buna, incat o puteti folosi pentru a prepara alte exemplare, cu gust mult mai fad. E si surprinzator de sanatoasa si indicata in curele ce au drept scop imbunatatirea circulatiei sanguine ori reducerea colesterolului. Din pacate, pentru cei care locuiesc la oras, pretul scrumbiei...reprezinta un impediment.
Din 15 aprilie si pana la sfarsitul lui mai, pescuitul este interzis pe Dunare. Pestele pe care il gasim pe piata e din Italia sau Spania.
Suntem la Chiciu, linga Calarasi. Pescuim pe Dunare, inainte de prohibitie. Pescarii de aici spune cu tristete ca peste nu prea mai e. Pe fluviu vin tot mai des braconierii.
Pestele iese la suprafata cu burta in sus. Doar cei mari sunt adunati. Cei mici raman in apa si isi revin, la un moment dat. Icrele nu mai pot fi fecundate insa. Iar aceasta e o problema globala de mediu, cu repercursiuni pe termen lung. Platica, de pilda, e din ce in ce mai greu de gasit. Acealasi lucru se intimpla si cu scrumbia. Gasim pestelele doar in Marea Neagra si Marea Azov.
Fiecare celula umana traieste cu ajutorul acizilor grasi nesaturati omega 3, omega 6, omega 9. Se numesc grasimi poli-nesaturate. Obligatoriu trebuie sa ne gindim ca grasimile pe care le consumam sa fie din grasimi polinesaturate-naturate
Nu le aduceti din alimentatie, nu puteti sa le produceti singur. Si tocmai ele reprezinta protectie naturala pentru cele mai frecvent cauze de mortalitate din lume - infact miocardic si accident vascular cerebral. Scrumbia este cea mai buna varianta de grasime buna. Doar sa fie proaspata.
Pestele trebuie mincat in 48 de ore de la prindere. Dupa aceea, cantiatile de histamina sunt uriase. Daca vreti sa simtiti gustul pestelui prajit, va recomandam sa nu folositi uleiul vegetal la prajire. In tigaie, puneti o scrumbie, care va descarca grasimea proprie in vas. In aceasta grasime, adaugati orice alt fel de peste.
Gatitul umed este o alta variana excelenta - la cuptor sau innabusit. Proteinele devin, astfel, mai usor de digerat. Iar adaosul de suc de rosii faciliteaza absorbtia de fier, din interiorul pestelui. Gustos, dar si sanatos este sa il gatiti pe un pat de sare grunjoasa. La tigaie, fara aport de ulei sau alta gasime. Crusta insa nu se consuma.
Tocmai am vorbit despre masa ideala. Care mai poate cuprinde cateva frunze, mai ales ca suntem in plin sezon. Si, in farfurie, o lingura de ulei presat la rece...
Sursa: Pro TV
Etichete: pescuit, peste, grasime, colesterol, scrumbie, gatit, post,
Dată publicare:
02-04-2017 10:38