Romania, pe locul I in Europa la decese din cauza unei boli VINDECABILE. Testul pentru ea exista de aproape un secol

Ultima actualizare: 08-10-2016 07:05

Obisnuim sa asociem virusul HPV cu riscul de cancer de col uterin. Dar acelasi virus afecteaza, in aceeasi masura, mucoasa orala. Si e treaba stomatologului sa verifice integritatea acestei structuri.

Prezenta virusului HPV este asociata cu leziuni ale colului uterin. Pot fi detectate la banalul test Papanicolau si se regasesc, pe buletinul de analiza sub forma CIN. Nu inseamna ca aveti cancer. Dar, in functie de pontentialul de a evolua spre afectiune, leziunile au primit grade de severitate - CIN 1, CIN 2, CIN 3.

Sutn leziuni pre-canceroase, dar toate sunt curabile. In 80% din cazurile de infectare, virusul se elimina spontan. Dar tineti cont ca va puteti re-infecta oricind daca partenerul intim are infectia. Testul Papanicolau in mediu lichid verifica atit integritatea celulelor colului uterin, dar determina totodata daca HPV exista sau nu.

Ce face de fapt virusul? Integreaza o parte din informatia lui biologica in celulele umane. Din acel moment, celulele incep sa se inmulteasca haotic. Inmultirea haotica inseamna boala. Medicina are, la ora actuala, toate mijoacele sa detecteze procesul, inainte ca acesta sa devina cancer. Leziunea este excizata si boala NU mai apare.

Din pacate, insa, ne aflam pe primul loc in Europa la numarul de decese cauzate de acesta afectiune. Desi avem la dispozitie testul Papanicolau de mai bine de 80 de ani.

Pe de alta parte, asa cum afecteaza mucoasa colului uterin, HPV e direct implicat in leziunile grave ale cavitatii orale. De aceea, mergeti la stomatolog o data la sase luni. Nu doar pentru verificarea dintilor. Recomandarea e valabila pentru ambele sexe.

Medicul examenineaza mucoasa orala cu lumina polarizata. Daca medicul observa leziuni, veti primi tratament. Iar in doua saptamini, retineti, orice leziune care NU e periculoasa se vindeca. Indiferent ca exista pe piele sau pe mucoase.

Daca nu, are nevoie de biopsie, examenul anatomo-patologic - singurul care pune un diagnostic de certitudine. Virusul HPV se transmite prin contacte intime neprotejate de prezervativ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO