Cand devine periculos de fapt colesterolul marit din sange. Medicii explica legaturile din organism
Auziti permanent de la medici rugamintea de a va verifica grasimile din sange. In prezent, insa, aceste lipide ar trebuie corelate cu markerii de inflamatie din organism.
Pe buletinul de analize, unul dintre repere este proteina C reactiva sau CRP. Toate datele, coroborate, indica de fapt riscul de a dezvolta ateroscleroza.
Ateroscleroza inseamna ca picaturile de grasime din sange - le numim LDL cholesterol - intra in peretele vasului. Actiunea invaziva solicita ajutorul sistemului imunitar, care trimite un intreg batalion de aparare. Dar daca in sange continua sa exista grasime in cantitate mare, celulele sistemului imunitar se vor umple ele insele. Apare si inflamatia, care ingusteaza si mai mult vasul de sange, astupandu-l la un moment dat.
Asa apare accidentul vascular, principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Poate fi prevenit inca din prima parte a vietii. O data la sase luni, este util sa va faceti analizele uzuale, BIOCHIMIA SANGELUI.
Maya Simionescu, cercetator: "Biomarkerii astia care se pot detecta in sange, sunt prevestitori de boala. Cu cat reusesti sa tratezi mai repede o boala cu atat mai repede sansele de a o invinge sunt mai mari."
Colesterolul usor marit in sange ar putea fi prima faza din cele sase etape ale aterosclerozei. Poate fi stopata doar prin dieta si miscare. Niciodata medicatia anti-colesterol - asa numitele statine - nu va avea acelasi efect benefic.
Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: "Daca nu se corecteza, pacientul alertat se duce la medic, medicul sigur ii va prescrie o statina care ii va produce dureri musculare sau ii va creste nivelul transaminazelor din ficat fara un beneficiu dovedit ca o mica abatere a nivelul colesterolului total va aduce un castig de viata. La nefericirea pacientilor din pacate contribuie masa medicilor care invata scolastic ca daca am depasit 200 murim a doua zi."
Nu se intampla acest scenariu, dar odata, ce vedeti o valoare crescuta a colesterolului total, pe linga dieta si miscare, veti face si o analiza a proteinei C reactive. Un marker de inflamatie din organism.
Radu Voiosu, medic primar gastroenterolog: "In fapt placa de colesterol nu e importanta prin ea insasi, factorul inflamatie e mult mai important. Sunt oameni care socotesc ca acest colesterol se naste chiar in peretele arterial."
Daca valoarea analizei certifica inflamatia din organism, este utila interventia medicamentoasa. Si in acest stadiu, dieta si miscarea joaca acelasi rol. Cat priveste factorii externi, cea mai coroziva pentru vasul de sange, atacat oricum din interior, ramane tigara.