Cancerul de san, cea mai frecventa maladie oncologica in randul femeilor. Unde se fac testari gratuite pana in decembrie

01-10-2016 09:26


csid

Nu i se cunosc cauzele, dar stim cu siguranta ca investigatiile regulate sunt singura metoda de preventie. Vorbim despre cancerul de san, cea mai frecventa maladie oncologica in rindul femeilor.
 

Descoperita in stadii incipiente, boala este perfect curabila. Sambata, de Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului la San - initiativa sprijinita de ProTV - vorbim despre cateva dintre programele dedicate.

Riscul de cancer de san creste in absenta sarcinilor, daca ati luat de-a lungul timpului tratament cu hormoni estrogeni. Ori daca aveti rude de gradul 1 diagnosticate cu aceasta boala. Exista, totusi, preventie.

De la varsta de 20 de ani, faceti o data pe an o ecografie de san plus axila. Dupa 40, o data la sase luni. Sau la recomandarea medicului, in functie de riscul pe care il constata.

O leziune canceroasa in forma incipienta beneficiaza in primul rand de interventie chirurgicala, iar ulterior tratamentul este personalizat. La ora actuala, testarile genetice pot evalua perfect tipul celulor canceroase.

Fundatia Renasterea organizeaza, anual un eveniment de constientizare a fenomenului. Sambata seara, Muzeul National de Arta va fi iluminat in roz.

Pana in decembrie 2016, Unitatea Mobila de Diagnostic ofera gratuit femeilor din zone defavorizate, mamografii si teste Babes-Papanicolau. In aceasta luna, testarile au loc in Focsani.
 

Sursa: Pro TV

Tags: cancer la san,