Cu ce nu este bine sa luati medicamentele. Reactiile toxice care apar daca am consumat alcool
Stim mai toti ca medicamentele nu se iau impreuna cu alcoolul. Mai putin cunoscute sunt informatiile exacte despre interactiuni. Paracetamolul si un antialergic prescris in caz de raceala dau cele mai toxice reactii.
Fara alcool cand luati medicamente! Un pahar actioneaza direct in mucoasa digestiva, apoi la nivelul ficatului si in sistemul nervos central. Aici are loc interactiunea indiferent de natura pastilelor. Luam, spre exemplu, amestecul de vin si antibiotice. Apare deseori o reactie de tip disulfiram. Adica greata, voma, dureri de cap si stare generala de rau.
Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca in privinta alcoolului a consuma moderat inseamna a te limita la o bautura-standard pe zi, in cazul femeilor, si doua - la barbati. Totul, de cel mult patru ori pe saptamana.
Conf. dr. Cornel Chirita, farmacologie clinica: "Ce reprezinta o bautura standard? O doza de bere de 330 de ml sau o sticla de bere, 125 de ml de vin sau 40 de ml de bautura spirtoasa."
Nu beti insa alcool daca luati medicamente. Cele mai periculoase asocieri sunt cu medicamente destinate somnului si cele psihiatrice.
Conf. dr. Cornel Chirita, farmacologie clinica: "Se pune altfel problema interactiunii medicamentelor, ele deprima sistemul nervos, poate fi foarte periculos, cu deprimare majora a sistemului nervos."
Chiar cu potential fatal. Tot deprimarea sistmemului nervos este cauzata de asocierea dintre alcool si un medicament antialergic, care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru raceli. Substanta activa: FENIRAMINA! E bine sa evitati si paracetamolul, interactiunea este inalt toxica.
Alcoolul este un toxic hepatic. Determina acumulari de grasime in interiorul organismului. Abuzul poate duce chiar la ciroza hepatica. Medicamentele, toate dau la randul lor toxicitate hepatica. La fel, celulele vitale sunt distruse.
Conf. dr. Cornel Chirita, farmacologie clinica: "Atunci cand ai mai multe medicamente care la randul lor sunt hepatotoxice se poate produce o potentare a toxicitatii hepatice."
In cazul copiilor, alcoolul in doze mai mici de un pahar poate afecta ireversibil organismul. Spre exemplu, poate cauza scaderea marcanta a glicemiei, a zaharului din sange. Efectele? Convulsii, miscari necontrolate ale corpului si chiar pericol de stop cardiac.
Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "El poate sa ramana, daca iese dintr-o coma din asta foarte grava, cu convulsii si cu hipoglicemii severe, cu encefalopatie foarte grava pe care poate sa nu o mai recupereze niciodata."
Mai pe intelesul tuturor, o afectare cerebrala severa. Asadar, niciun fel de recipient cu alcool nu trebuie tinut in apropierea celor mici.