Cancerul cavitatii orale poate fi prevenit printr-un simplu control la dentist. Care sunt aspectele la care sa fiti atenti
O vizita la stomatolog nu presupune doar tratamente dentare. O data la 6 luni, cand e recomadant sa va programati, primiti la pachet diagnosticul intregii cavitati orale. Aspectul mucoasei poate sugera prezenta leziunilor amenintatoare de viata.
La fiecare 6 luni, medicul stomatolog nu va asteapta doar pentru o igienizare profesionala. Este mai mult decat util sa va fie examinata intreaga cavitate orala.
Ionut Leahu, medic dentist: "Ce cautam? Cautam modificari ale mucoasei orale, cautam sa vedem daca sunt leziuni pe o singura parte si atunci ne pot duce cu gandul la leziuni pre-canceroase sau canceroase."
Leziunile care pot evolua nefericit sunt greu de detectat in faza incipienta, in timp ce va faceti igiena orala zilnica. De altfel, la fel de anevoios le identifica si specialistul. Medicii se folosesc de lumina polarizata. Diferentele de culoare indica leziuni.
Ionut Leahu, medic dentist: "Acea leziune poate fi cauzata si de muscarea buzei, poate fi cauzata de o zgarietura. Facem un tratament si pacintul revine dupa 2 saptamani."
Daca nu apare vindecarea in acest interval, leziunea respectiva are nevoie de examen anatomo-patologic, asa-numita biopsie. Regula celor 14 zile in privinta leziunilor este valabila pentru mucoasele organismului uman, dar si pentru piele.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Orice leziune din asta, care nu-i nimic cu ghilimelele de rigoare, intr-o saptamana, 10 zile, nu mai este. Daca persista, poate sa fie altceva, orice altceva."
Cea mai mare atentie pentru cavitate orala si aspectul buzelor trebuie sa o aiba fumatorii. Fumul de tigara usuca si ingroasa testuturile. De asemenea, produce micro-fisuri. Simultan, bogata retea vasculara se modifica aberant.
Toate aceste schimbari au loc repetat - mai exact ori de cate ori deschideti pachetul de tigari. Si dintii cu fisuri, care zgarie constant cavitatea orala, pot fi factori determinanti pentru leziunile pre-canceroase.
90% dintre cancerele cavitatii orale se numesc carcinoame si au drept origine tesutul care captuseste gura si buzele. Cel mai frecvent apar pe limba.
Sursa: Pro TV
Etichete: dinti, sanatate, dentist, csid, dantura, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
15-10-2015 10:07