Cum poate afecta cea mai frecventa boala din lume sarcina. Ce trebuie sa stie viitoarele mamici

Dată publicare: 26-09-2015 09:19
Dată actualizare: 29-09-2015 07:05


Astmul alergic este cea mai frecventa boala din lume. Desi tratamentele actuale sunt extrem de eficiente, afectiunea pune mari probleme gravidelor.
 

Astmul necontrolat, in sarcina, se poate asocia cu hipertensiune arteriala, poate duce la nastere prematura si la nedezvoltarea corespunzatoare a fatului.

Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Daca sunt alergica, am un astm alergic sau orice afectiune alergica functionaza legea 1/3."

O treime dintre pacientele alergice care astepta un copil vor constata ca sarcina nu le influenteaza boala cronica. O alta treime va avea ameliorari evidente in cursul celor 9 luni. Iar la treimea ramasa exista riscul agravarii.

Una din zece femei gravide are astm. Evident, va dori sa stie daca medicatia anti-astmatica ii poate dauna celui mic. Conform studiilor, agravarea conditiei apare mai ales in saptamanile 17-24, precum si 29-36.

Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "Avem medicatie si in rinita alegica, si in astm de folosit, care are acreditare in perioadele cel mai delicate, cum sunt sarcina si alaptarea. A intrerupe medicatia in astm, femeie insarcinata fiind, asa mai degraba pot sa-i fac rau fatului, copilului meu pentru ca nu doar eu sufar, lipsa de oxigen se rasfrange asurpa fatului."

Astmul necontrolat in sarcina se asociaza cu hipertensiunea arteriala. Care poate conduce la nastere prematura sau, mai rau, incetarea activitatii intrauterine. In plus:

Claudia Nechifor, medic primar alergolog: "O criza severa de astm, o stare de rau asmatic in sarcina, efectul poate fi devastator asupra fatului, deci e luat medicatie."

Comunicati-i, deci, medicului alergolog ca aveti intentia de a ramane insarcinata. Acesta isi va construi strategia folosindu-se de date. Inainte de sarcina este obligatorie o spirometrie, pentru evaluarea functiei respiratorii.

In cursul sarcinii, pentru orice femeie exista recomandarea de a nu lua mai mult de 15 kilograme. Cu atat mai indarjite sa o respecte trebuie sa fie suferindele de afectuni respiratorii. Regula de aur este urmatoarea:

Andreas Vytoulkas, medic specialist ginecolog: "Mai intai acoperim foamea, mincam ce trebuie si dupa aceea, cu stomacul plin, acoperim pofta!."