Bolile cardiovasculare, strans legate de alimentatie. Grasimile recomandate de medici pentru protejarea vaselor sanguine
Va feriti de carne rosie de teama bolilor cardiovasculare? Mai daunatoare decat aceasta sunt unele uleiuri. Si o cana cu cafea preparata incorect poate avea un impact nociv. Sa aflam care sunt substantele cu efecte nedorite asupra vaselor de sange.
Colesterolul produs de ficat, adica un alcool, se combina cu acizii grasi din sange si abia apoi formeaza o grasime. Lasand la o parte formulele chimice, colesterolul rau crescut in sange, adica LDL colesterol, se depune in peretele vascular si il ingusteaza. Astfel, pot aparea accidentele vasculare.
Starea arterelor prin care circula sangele oxigenat arata varsta dumneavoastra biologica. Din acest punct de vedere, e mai putin important ce scrie in cartea de identitate. Conteaza valorile analizelor uzuale de sange. La fel de important este ceea ce puneti in farfurie. Va este teama de o friptua din carne rosie? Aflati ca nu grasimile va fac rau.
“Toate sunt santoase daca sunt folosite in cantitate corespunzatoare. O treime mononesaturate, o treime polinesaturate si o treime saturate”, explica profesor doctor Nicolae Hancu, medic primar diabet si nutritie.
Zilnic, aveti nevoie de nu mai putin de 30% grasimi in farfurie. Abia acum conteaza detaliile. O treime poate sa provina din carne rosie. Spre exemplu, o treime din peste, o treime din uleiuri nepresate la rece. Aceasta proportie e protectoare pentru vasele sanguine.
Pe de alta parte, un ulei presat la rece pus la prajit transforma valoroasele lui gasimi intr-un dezastru pentru artere.
Sa gandim in detalii si aportul fructelor. Aduc la pachet fructoza, adica zahar.
“Fructele sunt bune, dar daca depasim un kilogram de fructe pe zi aceasta cantitate se va transforma in colesterol”, explica doctorul Cristina Balanescu, nutritionist.
Iar daca incepeti dimineata cu o cafea tare, obicei sanatos de altfel, aveti grija sa nu ingerati si cantitati din zat. In caz contrar, obiceiul zilnic poate mari colesterolul rau din sange.
Mai exista un comportament care creste nejustificat varsta arterelor dumneavoastra.
“Foarte multe persoane consuma calciu nu pentru ca au nevoie, ci pentru ca se simt mai putin energice si simt ca le fac bine calciul. Acela se poate depune inclusiv pe paretii vaselor”, adauga doctorul Cristina Balanescu, nutritionist.
De asemenea, dietele pe baza de lactate conduc la ateroscleroza. Acestea insista pe ideea ca ziua inceputa cu lapte, continuata cu brinzeturi si terminata cu un iaurt va ofera silueta visata. Sunt doar dezastre pentru toate vasele de sange.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, grasime, colesterol, artere, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
28-11-2014 10:34