Tigarile electronice contin de 10 ori mai multi agenti cancerigeni decat tigaretele obisnuite
Tigarile electronice contin de 10 ori mai multi agenti cancerigeni decat tigaretele obisnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sanatatii din Japonia, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii niponi au descoperit concentratii mari de substante chimice nocive, inclusiv formaldehida si acetaldehida, in vaporii produsi de lichidul utilizat de mai multe branduri de tigarete electronice.
Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit carora dispozitivele electronice sunt mai "sigure" decat tigaretele obisnuite. Aceste aparate, care au devenit tot mai populare pe plan mondial, in special in randul tinerilor, functioneaza prin incalzirea unui lichid aromat, care contine adeseori nicotina, pana cand acesta se transforma in vapori ce sunt inhalati, la fel ca tigaretele traditionale, dar fara a produce fum.
Alegeri 2024
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
18:39
USR acuză: Ministrul de Interne folosește poliția pentru a-i sancționa pe fanii lui Lasconi pentru mesajele de pe Facebook
Formaldehida, o substanta prezenta in materialele de constructii si in fluidele de imbalsamare, este prezenta in acei vapori intr-o concentratie mult mai mare decat agentii cancerigeni existenti in fumul produs de tigarile obisnuite. Acetaldehida, care exista in stare naturala in cantitati mici, fiind folosita in principal in sectorul plantelor industriale pentru a produce acizi si alte substante chimice, a fost detectata la randul ei in cantitati mai mari in vaporii tigarilor electronice decat in fumul tigarilor traditionale.
Intr-un anumit brand de tigari electronice, savantii niponi au gasit concentratii de agenti cancerigeni de peste 10 ori mai mari decat in tigarile obisnuite, a precizat medicul Naoki Kunugita de la Institutul National de Sanatate Publica din Japonia.
In Japonia, statutul tigarilor electronice nu este deocamdata reglementat. Tigaretele electronice cu nicotina, denumite "Electronic Nicotine Delivery System" (ENDS), sunt vandute sub incidenta legislatiei nipone din domeniul farmacologiei. Desi nu sunt disponibile in magazine, asa cum se intampla in Statele Unite si in Europa, tigarile electronice pot fi cumparate cu usurinta de fumatorii japonezi de pe internet.
In august, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a solicitat guvernelor lumii sa interzica comertul cu tigarete electronice pentru minori, avertizandu-le in legatura cu faptul ca aceste produse reprezinta "o amenintare serioasa" pentru fetusi si persoanele tinere.
In ciuda unor studii cu rezultate contradictorii, OMS spune ca detine dovezi suficiente pentru a-i avertiza pe copii, adolescenti, femeile insarcinate si femeile fertile in legatura cu riscurile generate de tigaretele electronice. Expunerea la nicotina a fetusilor si a adolescentilor, pe termen lung, genereaza consecinte severe asupra dezvoltarii creierului, avertizeaza OMS.
OMS spune, de asemenea, ca aceste produse ar trebui sa fie interzise in spatiile publice inchise. Sustinatorii tigaretelor electronice spun ca aceste produse reprezinta o alternativa fata de tutunul traditional, ale carui substante chimice si gaze toxice pot sa provoace cancer, maladii cardiace si accidente vasculare cerebrale.
Aceste afectiuni reprezinta unele dintre principalele cauze de deces din multe tari. Opozantii lor spun ca aceste dispozitive exista pe piata doar de cativa ani, iar impactul pe termen lung asupra starii de sanatate generat de inhalarea vaporilor produsi de e-tigarete este deocamdata necunoscut.
La inceputul lunii noiembrie, editorii prestigiosului Dictionar Oxford au ales ales cuvantul anului 2014, iar acesta este "vape" - actul de a fuma o tigara electronica.