Auziti bine la telefon, dar greu cand stati fata in fata cu o persoana? Ce explicatie au medicii
Aud bine cand vorbesc la telefon, insa nu la fel cand stau fata in fata cu o persoana. Medicii spun ca o posibila explicatie ar fi ca telefonul trimite unde sonore direct prin oasele cutiei craniene.
Si asa, nu trebuie sa va limitati doar la sesizarea situatiei. E clar ca suferiti de o hipoacuzie ce trebuie investigata.
Undele sonore intra in timpan si sunt amplificate de 20 de ori. Procesul continua cu cele mai mici oase din corp, situate in urechea interna - scarita, ciocan si nicovala. Sunetul ajunge apoi in urechea interna, unde e transformat in impulsuri electrice, care pleaca spre creier. Cu acest organ, de fapt, auziti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceleasi unde sonore pot sa mearga spre urechea interna si prin oasele craniului.
Ioana Voda, medic primar ORL: "De exemplu cand vorbim la telefon auzim bine chiar daca e zgomot mult de fond pentru ca punem direct pe os si trece direct impulsul catre nervul auditiv. Acelasi lucru se intampla la persoanele care au perforatii largi pe timpan. Insa auzul functional este cu 48-60% mai scazut daca nu avem acest timpan, ciocan, scarita nicovala, sistemul de amplificare."
Daca auziti corect la telefon, dar nu percepeti bine sunete la o conversatie normala, mergeti la medic pentru evaluare.
Mura Hainarosie, medic specialist ORL. "Daca avem o audiograma facuta o data la 2 ani, mergem la doctor ne testam auzul si vedem fata de acum 2 ani ani a scazut sau n-a scazut."
In cazul celor mici, problema nu e doar perceperea sunetelor, ci si invatarea acestora. Copiii citesc instinctiv pe buze. Parintii cad usor in capcana si cred ca totul este in regula.
Ioana Voda, medic primar ORL: "Plasticitatea cerebrala permite invatare cuvintelor corecta pana in 3-4 ani, chiar daca protezam, dupa varsta de 4-5 ani, creierul neprimind informatia auditiva degraba o mai facem."
De aceea, in primii ani de viata e importanta testarea auditiva. In cazul adultilor, iata o situatie frecventa care are legatura tot cu perceptia creierului.
Ioana Voda, medic primar ORL: "Unii aud sunete si le facem o audiograma tonala si aud bine suntele, dar se plang ca nu inteleg cuvinte. Cand le facem un alt tip de audiograma, vocala descoperim boli centrale. Inseamna ca am o problema la nivel creierului."
Situatia trebuie sa va trimita la neurolog.