Ce se intampla in organism la o banala infectie respiratorie. Cand este gresit sa apelati la antiinflamatoare
"Imi curge nasul!" o constatare banala, care nu inseamna decat ca sistemele interioare calca acceleratia. La fel de spectaculoase sunt evenimentele ce apar odata cu folosirea servetelului.
Sistemul imunitar este format din celule care circula liber in organism. Au rolul de a detecta tot ce e strain. Vorbim asadar despre leucocite. Sau, cum le stie toate lumea, celulele albe din sange. Sunt produse de organele limfoide primare, adica maduva osoasa si timus, un organ micut situat la nivelul pieptului.
Le secondeaza organe limfoide secundate - ganglionii limfatici, splina, amigdalele si nu numai
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Veronica Lazar, profesor imunologie: "Exista foliculi limfoizi situati de-a lungul intregului tract respirator ca si in tractul digestiv care sunt principalele porti de intrare in organism a agentilor infectiosi. Sunt ca niste gardieni."
La acest nivel, celulele sistemului imunitar se intalnesc cu virusii si declanseaza asa-numitul raspuns imun - apararea.
Luam exemplul micro-organismelor cu transmitere aeriana, cu care va intalniti zilnic. Uneori le invingeti, alteori nu. Chiar daca nu raciti, la turatie maxima lucreaza totusi hormonii de stres.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Glanda suprarenala este un fel de radar care detecteaza micile substante pe care le secreta corpul nostru in contact cu microbul si decarca hormonii de stres."
De exemplu un pacient cu glanda suprarenala in deficit nu face febra, contacteaza o infectie si se poate decompensa pentru ca are mecanismul de alarma, cortizolul este scazut, rezistenta la infectii mica.
Tinind cont de toate aceste informatii luati in considerare ce spun preponderent pediatrii. Cand raciti, apelati la anti-termice doar daca temperatura corporala depaseste 38 de grade Celsius. Celulele albe produc substante care provoaca febra. Dar si unele care omoara virusii.
Antiinflamatoarele luate imediat ce simtiti pielea mai calda limiteaza, asadar, forta de aparare imunitara.