Atentie la sortimentele de branzeturi pe care le consumati. Dozele recomandate de nutritionisti
Va plac branzeturile? Atentie insa la sortimentele consumate. Aceasta pentru ca pot contine cantitati mari de grasimi saturate.
Aflati care este doza maxima recomandata de nutritionistii intr-o dieta corecta.
O felie de branza, alaturi de o salata bogata - iata un deliciu pentru cei mai multi dintre noi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dar branza de primavara este extrem de grasa. Vedem impreuna cantitatile permise zilnic din diferite tipuri de lactate.
Preferinta pentru branzeturile gustoase este comuna multor persoane. Iar nutritionistii explica apetitul exagerat prin faptul ca lactatele ne aduc aminte de mancarurile din primul an de viata, de obicei oferite de mama. Asadar, este firesc sa savuram branzeturile.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Pentru o persoana adulta, de greutate medie si cu activitate fizica redusa, la nivelul de 100-200 -300 grame e suficient in completatarea alimentatiei".
Aceasta cantitate vizeaza doar branza de vaci si urda, un produs hiperproteic, dar fara grasime. Ambele sortimente sunt ideale pentru copii.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Branza se face din caseina, deci dintr-o fractiune a laptelui, ceea ce ramane dupa ce se face in acel zer este o alta fractiune a laptelui si daca acesta e coagulat se obtine urda".
Branza de vaci si urda pot fi combinate cu telemea pentru un gust mai bun. Insa, atentie la cantitati.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "In momentul in care vorbim de o cantiatate corecta de branza, trebuie sa fie ceva atat de mic cat un cubulet de brinza topita, asta inseamna 25-30 g la o masa".
Exista si alte trucuri prin care puteti reduce cantitatea de branza grasa din alimentatie.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Putem sa apelam la trucuri, fie sa o radem si in momentul in care o radem, se expandeaza si pare mai multa, sau daca nu o incorporam intr-un sos".
In cazul copiilor, dar si al adultilor, e recomandat si parmezanul, tot 30 de grame zilnic. Contine calciu din abundenta, usor de absorbit. Si se poate adauga in salate, peste ciuperci sau paste cu legume.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Parmenzaul e o branza extrem de concentrata, si in calorii, si in calciu, si gustul puternic il face sa fie ras deasupra unor paste sau pus in pizza si in felul acesta fara risc pentru silueta putem avea savoarea branzei in farfurie".
Si tineti cont de o regula generala in privinta sortimentelor de branza.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Pentru ca sunt surse foarte bune de proteina, dar si se grasimi, e bine sa le combinam cu legume, pentru ca acestea vin cu fribrele si minerale si in final rezulta un produs complet".
Branzeturile ar trebuie consumate o data la 2-3 zile. Iaurturile si toate celelalte produse lactate fermentate pot fi mancate zilnic.