De ce este important sa mergeti cu bebelusul la oftalmolog, pana la varsta de sase luni
Mergeti cu bebelusul la oftalmolog pana la varsta de 6 luni. Aceasta in lipsa oricaror simptome. Daca ati ratat aceasta consultatie, pana la 2 ani se mai pot corecta anumite defecte congenitale.
Mergeti la un consult oftalmologic cu bebelusul la scurt timp dupa nastere, pentru detectarea afectiunilor congenitale. Apoi, repetati examenul oftalmologic, la varsta de 3-4 ani.
Aceste consultatii se fac in absenta oricarui simptom. Motivul? In acest interval de timp pot aparea boli extrem de diverse.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In cazul bebelusilor nascuti prematur, consultul oftalmologic devine o urgenta.
"Parintii sunt de cele mai multe ori interesati de culoarea ochiului copilului, e lucrul care conteaza cel mai putin. Important e sa vedem noi ca mediile oculare sunt transparente si ca ochiul e normal format", spune Oana Andrei, medic specialist oftalmolog.
In primele 6 luni, mergeti la specialist chiar daca bebelusul nu are probleme oculare.
"Un ochi care este mai mic, o pupila care nu e la fel de neagra ca cealalta, diferente de culoare, un ochi care lacrimeaza, orice lucru care pare anormal sau asimetric trebuie sa ajunga la oftalmolog", spune Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog.
La doi ani, e utila a doua vizita tot in lipsa simptomelor.
Dupa nastere, lumina stimuleaza ochiul bebelusului. In primul an de viata, nervul optic isi pregateste transmiterea rapida a informatiilor spre creier. Dar daca micutul nu vede bine cu un ochi, va suferi.
"Ajunge sa nu vada bine nu fiindca ar avea el o problema, ci pentru ca pur si simplu creierul il scoate din calcul", afirma Oana Andrei, medic specialist oftalmolog.
Asadar, in primii ani de viata creierul elimina toata informatia perceputa cu un ochi care nu vede perfect. Este un motiv suficient sa mergeti la medic. Nici la 3-4 ani nu e tarziu pentru a detecta anumite deficiente de vedere.