Nu ignorati racelile din sezonul cald, pot fi mai grave decat cele de iarna. Ce spun medicii
Nu ignorati racelile din sezonul cald. Uneori pot fi mai grave decat cele de iarna si impun tratamente speciale.
Nu treceti cu vederea infectiile respiratorii aparute in cursul sezonului cald. De cele mai multe ori, e nevoie de tratamente cu antibiotice.
Aceasta deoarece, in cele mai multe cazuri, nu sunt produse de virusuri. Sa aflam cand se recomanda terapia.
La fel ca iarna, racelile din sezonul cald vizeaza in special copiii si batrinii. In cazul celor mici, nu ignorati cele trei reguli aparent banale in orice afectiune respiratorie. Respectarea lor reduce cu peste 80% riscul de complicatii.
Primavara si vara, infectiile virale sunt mai putin frecvente. Medicii trateaza insa infectii bacteriene, unori mai severe decat cele virale.
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "La tranzitia dintre anotimpuri, infectiile streptococice si stafilococice iau amploare".
Acestea trebuie tratate si nu lasate sa se vindece in 7 zile, asa cum e cazul infectiilor virale. Motivul?
Dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie: "Pot sa se manifeste doar respirator sau pot sa dea complicatii la distanta de gen scarlatina sau, daca raman netratate, reumatism articular, complicatii renale".
Iar in cazul copiilor, atentie la inca o situatie care incepe initial ca o banala raceala.
Prof. dr. Dumitru Oraseanu, sef sectie Pediatrie: "Daca e vorba de o sinuzita si am certitudinea ca e in discutie sinuzita, atunci tratamentul cu antibiotic este absolut necesar, 7-10 zile, dar e bine ca aici sa detectez germenele".
Concluzia: nu ignorati niciodata racelile din sezonul cald.