Anxietatea, frica inexplicabila care se poate agrava in timp. Care sunt simptomele care ar trebui sa va trimita la medic
Ametelile si senzatiile inexplicabile din corp. Deseori, sunt semnele anxietatii. In cazul acestei afectiuni, sentimentul dominant este de... insecuritate.
"Mi-e frica!" este o reactie normala, adaptativa la un pericol real si iminent. Tulburarea de anxietate insa, face referire la un sentiment similar constant, puternic si, mai ales, nejustificat.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Oriunde ma uit e pericol ala, s-ar putea sa racesca, aia sa nu fie terminta, ala sa aiba o parere prosta, sa ma refuze, deci tot timpul e o problema."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anxietatea are patru niveluri de simptome. Primul este emotional. Sunteti iritiat, aveti o stare de tensiune, de neliniste. Al doilea nivel se manifesta fizic. Aveti tensiunea arteriala mai mare, respirati repde, dar parca aerul nu e suficient. Incordarea determina dureri inexplicabile in corp sau amorteli. Iar uneori privirea poate sa fie incetosata, fara sa aveti vreo afectiune oftalmologica.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Am nevoie cumva sa oftez sau nu mai pot sa respir deloc sau am un nod in gat si am senzatia sa inghit mai des."
La nivel mental, incepe ingrijorarea din orice. Apar si anumitele comportamente de linistire.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Asta inseamna ca mananc mai mult, fumez mai mult, pot beau mai mult, pot lua medicamente in exces, stiu eu ca ma linisteste, nu stiu si cresc si doza."
Tulburarile de anxietate se complica des cu depresie. Sau pot genera atacul de panica. In acest moment, psihiatrul e cel care conduce tratamentul. Dar nu exclude ajutorul psihologului.
Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "S-a obesrvat ca exista modficari la nivel cerebral dupa anumite forme de terapie, dar aici factorul timp e necrutator."
Frica persistenta e o boala si are nevoie de tratament specializat. Altfel, se va agrava.
Sursa: Pro TV
Etichete: anxietate, sanatate, csid, teama, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
13-11-2015 08:47