Boala misterioasa care apare primavara si se vindeca de la sine. Ce trebuie sa faceti daca vi se inroseste spontan pielea
A venit primavara, circula mai frevent un virus care se manifesta prin inrosirea fetei.
Boala se vindeca spontan intr-o luna si jumatate. Un timp lung insa in care trebuie sa cereti sfat medical. Aceasta deoarece inrosirea fetei este un simptom care poate fi incadrat in nu mai putin de 50 de boli interne.
Pitiriazisul rozat, adica inrosirea difuza a pielii, este una dintre afectiunile cu rata mare de aparitie primavara. Tratamentul vizeaza doar simptomele, si nu vindecarea bolii. Eruptia poate fi ameliorata si de fototerapie, daca procedura este inceputa in prima saptamana de la debut.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ne bucuram de soarele de primavara. Este anotimpul perfect pentru o boala dermatologica care se manifesta cu inrosirea difuza a fetei. Afectiunea, se crede, este determinata de un virus mai puternic primavara. Se vindeca spontan in aproximativ 6 saptamani.
Un timp lung insa in care, daca observati ca pielea are o culoare schimbata, trebuie sa mergeti la specialist pentru diagnostic diferential. Inrosirea difuza a pielii de pe suprafata fetei nu se trateaza cu o crema din prima farmacie.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Nu putem trece pe langa o boala destul de severa care se numeste lupus eritematos, care este sistemic si nu cutanat, sau boli care inrosesc pielea mai degraba inflamator, printre care si cancere."
Daca medicul a exclus afectiunea virala, aveti nevoie de investigatii sistemice.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Pielea rosie contant rosie care nu vrea sa treaca trebuie verificata mai atent, cu analize, radiografii, ecografii."
Cea mai frecventa cauza locala care determina inrosirea pielii este expunerea la soare, fara protectie, ani de zile. Razele blande ale primaverii sunt o noua agresiune care se insumeaza cu expunerile din anii precedenti. Iata ce se intampla cu vasele capilare, care dau senzatia de rosu.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "S-a stricat elasticul ala, e ca la varice, s-a stricat elasticul si ies in evidenta si se umfla si se vad."
Laserele vasculare distrug capilarele, insa lasa intacte tesuturile din jur. Dar tocmai aspectul care v-a deranjat trebuie sa fie un semnal de alarma ca soarele va agresat prea mult.
Soarele este cu atat mai agresiv pentru atopici. 30 % dintre oameni prezinta un defect genetic care se manifesta prin uscare excesiva a tegumentelor. Aceste persoane sunt predispuse inclusiv la reactii alergice frecvente. Daca va incadrati in categoria atopicilor, cand mergeti la dermatolog, comunicati-i tratamentele pe care le-ati facut de-a lungul timpului. Iata de ce:
Elena Naumescu, medic primar dermatolog: "Cortizolul local produce o atrofie a testului elastic al vaselor capilare si, local, produce o atrofie a testului elastic al vaselor capilare si pielea devine rosie si e foarte greu de corectat."
Daca sunteti atopic, alegeti-va un singur medic si urmati-i recomandarile.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, dermatolog, sanatate, piele, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
16-04-2015 07:52