Alimentele sanatoase care pot inlocui cu succesc carnea. Dieta inspirata din modul de viata al oamenilor de acum mii de ani
Mancati un mar in timp ce mergeti! O gura din aceasta gustare va necesita un consum propriu de 300 de kilocalorii
Asa ne-a sculptat insa natura: sa alergam dupa hrana si sa mincam...in picioare, in timp ce ne deplasam, alimente crude si integrale. Iar daca se poate, sa fie preponderent vegetale. La ele ajungeam cel mai usor, in perioada in care eram vanatori-culegatori. Exact de aceea medicii recomanda ca peste 80% din hrana zilnica sa contina legume si fructe.
O kilo-calorie dintr-un fruct sau dintr-o leguma culeasa din mediul natural necesita un efort de metabolizare urias - 300 de kilocalorii. Din acest motiv, acum cateva mii de ani nu existau oameni supraponderali. Ne hraneam, dar si... alergam. Odata cu focul, am descoperit ca mancarea poate fi preparata si termic. Mai multe calorii dintr-odata si un consum metabolic mai mic pentru digestia acestora.
Folosirea focului ne-a permis, ca specie, sa evoluam. In acest secol insa, am pierdut controlul, cel putin pe partea de nutritie, odata cu hrana preponderent procesata. Grab, prea multi supraponderali, prea putini nutrienti pe farfurie.
Diana Luppa militeaza pentru intoarcerea la obiceiul alimentar scris in genele fiecaruia. 80% din consumul zilnic sa fie legume si fructe crude, cereale si leguminoase. A devenit vegetariana, dar nu pledeaza pentru o farfurie ...ornata cu plante. Ci, in primul rind, pentru alimente naturale, integrale:
„Poti sa renunti la pine alba si sa mininci piine integrala, e deja un mare pas inainte si sigur o sa simti”, spune ea. Alte exemple: un cartof copt in locul celor prajiti. Un porumb copt in locul… amidonului din porumb prezent in majoritatea dulciurilor procesate.
Pentru cei care insa aleg doar hrana vegetariana, principala temere se invirte in jurul proteinelor. Pot sa mi le asigur? Proteina ocupa jumatate din fiecare celula a corpului uman. Organismul se construieste optim cu acest macro-nutrient din hrana. Carnea, brinzeturile, ouale contin proteina completa - adica toti cei 20 de aminoacizi. Nicio planta, in schimb, nu ii integreaza. Totusi, folosite in combinatii inteligente, intorc situatia in favoarea lor. Reusesc sa compuna o proteina completa.
Leguminoasele ca fasolea, mazarea, lintea, soia, contin o proteina aproape completa. Ca sa atinga performantele celei animale, categoria de mai devreme se combina cu cereale integrale - grau, secara, orz, orez integral. Asocierile de acest gen nu ingrasa. Pentru digestie, alocati 30% din caloriile ingerate.In Bucuresti se desfasoara zilele acestea o miscare care promoveaza acest stil de viata. VEG FEST, saptamina vegetarienilor din Romania, este locul in care puteti primi gratuit lectii de nutritie.
Sursa: Pro TV
Etichete: dieta, carne, sanatate, alimentatie, nutrienti, proteine,
Dată publicare:
23-05-2015 14:27