Alimentele care va protejeaza de cancer. Ce trebuie sa contina o dieta sanatoasa
Preveniti aparitia cancerului printr-o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale, iata sfatul medicilor. Aflam ce alimente tin boala la distanta, dar si care sunt cele cu risc oncogen ridicat.
Mostenirea genetica, poluarea, fumatul, consumul de alcool si sedentarismul pot duce la aparitia cancerului.
Acestea streseaza organismul, adica il impiedica sa functioneze normal.
"Stresul imi determina scaderea capacitatii de aparare pe imunitate celulara - reprezentata de acele celule mici albe - unele dintre ele sunt dotate cu capacitatea de a distruge celulele canceroase in organism. Stiti ca in fiecare zi organismul nostru produce si distruge cel putin 1 milion de celule canceroase? Gratie acestui sistem de protectie. Cand eu ma voi suprastresata, capacitatea de aparare a sistemului imun celular va fi deprimata si e suficient ca o celula canceroasa sa-mi scape intr-o zi, se fixeaza intr-un organ vital si peste 5-10 ani apare tumora", spune Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.
"La ora actuala, toate statisticile internationale arata ca o treime din cancere se datoreaza unui stil de viata gresit. In conceptul stilului de viata, circa 80% ocupa alimentatia", explica Pavel Chirila, medic primar medicina interna.
Zaharul, mezelurile, faina alba sunt numai cateva exemple de alimente proaste cu risc oncogen foarte mare.
Cea mai eficienta dieta anti-cancer se bazeaza pe fructe, legume proaspete si cereale integrale.
Toate contin fibre cu rol esential in curatarea sistemului digestiv. In plus, provenienta acestor alimente si modul in care le preparam au si ele un cuvant important de spus.
Bucataria bio este una dintre solutiile care mentin sanatatea celulelor din organism.
"Alimentul trebuie sa fie curat, sa provina dintr-un pamant fara ingrasaminte, fara insecticide, iar prepararea alimentelor trebuie sa evite tratarile termice agresive, prajelile, fierberile sub presiune, fierberile indelungate", spune Pavel Chirila.
"Daca voi incalzi la peste 100 de grade carnea sau grasimile acestea, cu cat vor sta mai mult incep sa produca produsi de degradare ai proteinelor: benspireni - agenti carcinogeni. Cu cat voi face carena cu o crusta negricioasa, gustoasa de altfel, cu atat ma voi intoxica cu o cantitate mai mare de agenti care sa-mi declanseze cancerul", declara Ioan Nedelcu.
Un meniu zilnic anti-cancer poate contine la micul dejun fructe si seminte in coaja alaturi de cereale integrale.
Pranzul poate fi constituit dintr-o salata din legume crude alaturi de mazare sau fasole.
Iar la cina se recomanda legume proaspete alaturi de orez sau paste integrale.
Intre mese, consumul de fructe proaspete sau uscate si nuci este benefic.
Va propunem o reteta de supa din cereale bio: grau, secara, hrisca, la care se adauga fasole azuki.
Trebuie boabe sparte de grau, toate sunt bio, cultivate bio, fasolea azuki, cate putin din fiecare o suta de grame in total la 1,5 litru de apa rajnite putin, nu mult, secara care e foarte gustoasa nu ar trebui sa lipseasca din nicio supa.
"Cand fierbe apa punem cerealele. Cam 60% din ce mancam ar trebui sa fie cereale", spune Corina Muntean, bucatar bio.
"Dupa ce fierb 10 minute inchid focul si pun legumele rase sa mai stea inca 5 minute. Legumele n-ar trebui fierte, ca sa-si pastreze vitaminele."
In final, pentru un plus de gust se adauga verdeata si putin ulei de masline.
Cu cat mancarea este mai putin procesata, cu atat continutul de fibre ramane intact.
Bucataria raw este si ea sustinatoare a unui stil de viata anticancer. Iata ce ar trebui sa contina o salata din legume crude care poate asigura intregul necesar zilnic:
"Practic o sa contina cam tot ce e in toamna asta si are 5 elemente esentiale am ales ridichi, frunze de telina, conopida - are sulf foarte bun pentru piele, castravete, mix de salata, ardei gras rosu, vlastari de floarea soarelui, ceapa, masline si am facut un dressing din busuioc, ulei de masline si lamaie", spune Stefan Nita, raw chef.
"Ridichea are foarte mult siliciu, ardeii au vitamina C, maslinele au grasimi esentiale, ceapa are foarte mult sulf, conopida, tot ce e verdeata e bogat in fier. Fierul se asimileaza foarte bine in prezenta vitaminei C. Avem zinc si mangan in tot ce e verde si mai ales in acesti vlastari plini de minerale. Mineralele sunt foarte importante pentru organismul nostru", explica nutritionistul Alec Blenche.
Fiecare portie de mancare ar trebui sa contina cel putin doua treimi de legume, fructe si cereale integrale.
Evitati produsele care contin coloranti si conservanti si mizati pe cele facute in casa.
Alegeti orezul brun in locul celui alb, painea integrala in locul painii albe, floricele de porumb in locul chipsurilor.
Antioxidantii din fructe si legume sunt cei mai puternici aliati impotriva cancerului.
Si hidratati-va din belsug cu apa: elimina toxinele si transporta substantele nutritive la toate organele.