25% dintre romani sufera de obezitate. Sarea si sedentarismul contribuie la greutatea excesiva
Obezitatea este o problema tot mai des intalnita in Romania, unde 25% din populatia este supraponderala.
Desi medicii o spun de multa vreme, prea putini ii asculta, si isi schimba stilul de viata: 25 la suta din populatia Romaniei sufera de obezitate, iar 40 la suta, se confrunta cu probleme de greutate.
Fenomenul este legat, spun specialistii, de consumul excesiv de sare, dar si de sedentarism. Anul trecut in lume peste 3 milioane de oameni au murit pentru ca erau supraponderali.
La cei 40 de ani ai sai, un pacient, Cristian, cantareste 112 kilograme. Situatia arata mai grav acum un an: avea cu 60 de kilograme mai mult.
Cand au aparut probleme la ficat si inima, s-a speriat si s-a hotarat sa-si schimbe total stilul de viata.
"Am avut o greutate impresionanta. 172 de kilograme. Cum am ajuns la ele? Mesele neregulate, consumul mare de alimente procesate, care contin o multime de nebunii, printre care si sare", a spus Cristian Pop.
Cristian a renuntat aproape total la sare si a inlocuit gustul sarat cu cel acrisor, asa ca foloseste otet balsamic si diverse condimente pentru a da savoare mancarii.
Medicii spun ca noi consumam in medie de trei ori mai multa sare decat este recomandat. In plus, pe ambalajele alimentelor procesate nu este trecuta cantitatea de sare din produs si este usor sa depasim limita recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii: maximum 5 grame pe zi.
"Noi depasim cu mult aceasta doza consumand bine de tot peste 10 grame. Discutam despre o masa care contine trei felii de sunca sau orice aliment procesat si trei felii de branza", a spus medicul nutritionist Cristina Nita.
Medicii nutritionisti alarmati de statisticile sumbre vor sa propuna Ministerului Sanatatii un program national de prevenire a obezitatii.
"Cresterea alimentatiei de tip fast food, sedentarismul, consumul de sare este intr-o alarmanta crestere la noi si toate sunt corelate cu obezitatea in crestere in Romania" , a spus Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism.
Grava este situatia celor care fumeaza de ani de zile: sufera de un anumit grad de atrofie a gustului si atunci au tendinta de a pune mai multa sare in mancare.