Ungaria acuza un "pact secret" intre Turcia si Germania pentru distribuirea a 500.000 de migranti in UE

Ultima actualizare: 14-02-2016 07:05
migranti la granita cu ungaria

Ungaria se asteapta la sosirea unui nou val masiv de migranti pe ruta balcanica odata cu venirea primaverii si prin urmare este pregatita sa ridice un gard si la granita cu Romania, dupa modelul celor deja ridicate la frontierele cu Serbia si Croatia.

Seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, a adaugat ca Ungaria are constant consultari pe tema migratiei cu tarile vecine, inclusiv cu Romania, la fel cum procedeaza si Turcia cu Uniunea Europeana.

Referindu-se la afirmatiile presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a confirmat autenticitatea relatarilor din presa despre amenintarile sale ca va inunda tarile europene cu migranti daca Turcia nu primeste ajutoare financiare suficiente pentru intretinerea acestora, oficialul maghiar a declarat ca guvernul de la Budapesta se va opune oricarei intelegeri intre UE si Turcia ce ar putea spori presiunea migratorie.

Tot joi, presa maghiara a scris ca premierul Orban si-a informat parlamentarii din partidul sau conservator, Fidesz, despre existenta unui 'pact secret' incheiat intre Germania si Turcia, prin care 400.000-500.000 de migranti ar urma sa fie preluati direct de pe teritoriul turc si redistribuiti prin cote in statele Uniunii Europene.

Intrebat la o conferinta de presa despre acest subiect, seful executivului de la Budapesta a vorbit despre existenta unui astfel de plan ce ar fi fost incheiat in secret de UE si Turcia, fara ca el sa fi fost informat oficial.

La randul sau, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat ca odata cu incheierea la sfarsitul anului trecut a planului de actiune UE-Turcia, prin care guvernul de la Ankara s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare initiala de trei miliarde de euro, unele state ale UE s-ar fi inteles separat cu Turcia ca blocul comunitar sa preia direct de pe teritoriul acesteia sute de mii de migranti. Seful diplomatiei ungare a precizat ca daca un asemenea acord intr-adevar exista, Ungaria se va opune ferm aplicarii lui.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO