UE are termen pana la 17 martie pentru un acord cu Turcia privind refugiatii. Tusk: "Vremea imigratiei ilegale a trecut"

Ultimul update: Vineri 11 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 08 Martie 2016 07:48
Categorie: Criza imigrantilor

Uniunea Europeana si-a luat luni seara un ragaz de 10 zile, pentru a stabili detaliile unui nou acord cu Turcia, in incercarea de a opri afluxul de refugiati, care sufoca deja Grecia.

Dupa mai bine de 12 ore de negocieri, la summitul de la Bruxelles, liderii europeni nu au ajuns la un punct comun cu premierul de la Ankara. Asa ca vor lua o decizie la urmatorul summit, programat in 17-18 martie.

Vremea imigratiei "ilegale" in Europa "a trecut", a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in cursul noptii de luni spre marti.

Ieri, Turcia a venit cu noi pretentii si a cerut in special dublarea sumei de 3 miliarde de euro, alocate deja pentru cazarea refugiatilor.

15 refugiati din cotele impuse de UE au ajuns in tara noastra. Localnicii au protestat in strada: "Sa stea in tara lor"

De asemenea, spun surse apropiate negocierilor, ar urma sa fie ridicate vizele de calatorie pentru cetatenii turci, incepand din luna iunie.

Daca acordul va fi semnat, Turcia si Uniunea Europeana vor coopera pentru a pune capat fluxului de migranti catre insulele grecesti si vor incepe relocarea refugiatilor direct din Turcia catre UE.

Proiect de acord: UE ar putea dubla ajutorul catre Turcia pentru refugiatii sirieni

Uniunea Europeana ar putea dubla ajutorul pe care il va oferi Ankarei pentru refugiatii sirieni, de la trei miliarde la sase miliarde de euro, si ar putea prelua direct din Turcia refugiati sirieni, potrivit unui proiect de acord la summitul UE-Turcia de la Bruxelles, consultat de Reuters.

Turcia si Uniunea Europeana vor coopera pentru a pune capat fluxului de migranti ilegali catre insulele grecesti si vor incepe relocarea de refugiati sirieni direct din Turcia catre UE, potrivit proiectului de acord.

In document, pregatit in cursul summitului de la Bruxelles, se arata ca Turcia si UE isi reafirma angajamentul de a continua legaturile si solidaritatea dintre ele si de a adopta actiuni orientate pe rezultate pentru pregatirea viitorului lor comun. Acesta este un angajament ferm al Turciei si al Uniunii Europene pentru a pune capat migratiei ilegale catre UE.

Tinand cont de importanta depasirii provocarilor comune existente si de progresele de pana acum in aplicarea documentului ''EU-Turkey Joint Action Plan and its Annex'', adoptat la summitul UE-Turcia din 29 septembrie de la Bruxelles si de alte dispozitii prevazute,

TURCIA

1) Ii va readmite rapid pe toti migrantii ilegali care trec din Turcia catre insulele grecesti, fara sa fie afectate angajamentele actuale ale Ankarei in baza dreptului international. Procesul de readmisie va fi pentru o perioada temporara si doar in scopuri umanitare.

2) In acest scop, va stationa, in acord cu guvernul grec, un numarul adecvat de ofiteri pe probleme de imigratie si legatura in unitatile de monitorizare ('Irregular Migration Monitoring Units') stabilite in principal in Lesbos, Chios, Leros si Kos, pentru a ajuta la facilitarea procesarii cazurilor de readmisie.

3) Va utiliza efectiv toate instrumentele administrative si legale corespunzatoare pentru a servi scopurilor mai sus declarate, inclusiv in intelegerile bilaterale care vor fi aplicate in acord cu guvernul grec.

4) Va coopera efectiv cu UE, precum si cu UNHCR, pentru a asigura reinstalarea rapida, in spiritul impartirii sarcinii, a sirienilor in statele membre ale UE, pe baza formulei ''Pentru fiecare sirian readmis de catre Turcia din insulele grecesti, un alt sirian va fi relocat din Turcia catre statele membre ale UE''.

5) Va aplica efectiv proiectele, depuse de catre Turcia si decise de comitetul pentru refugiati (Refugee Facility Steering Committee), si va coopera cu statele membre ale UE la orice efort comun de stabilire a unor zone umanitare sigure in interiorul Siriei.

UNIUNEA EUROPEANA

6) Ii va evacua complet pe refugiatii din insulele grecesti si ii va readmite doar pe acei care au ajuns in insule dupa o data ce urmeaza sa fie stabilita.

7) Va acoperi costurile angajate (in procesul de readmisie).

8) Referitor la punctul 5 din declaratia UE-Turcia din 29 noiembrie, in loc de octombrie, va adopta si aplica reglementarile Consiliului UE privind ridicarea regimului vizelor pentru cetatenii turci in zona Schengen pana cel tarziu iunie 2016, pe baza unei ''foi de parcurs'' accelerate, in conformitate cu Acordul de Readmisie.

9) Va reinstala efectiv si rapid sirieni din Turcia pe baza formulei prevazute la Articolul 4, pentru a mentine un echilibru lunar, si va coopera cu Turcia la orice efort pentru stabilirea de zone umanitare sigure in interiorul Siriei.

10) Va pregati pentru decizie deschiderea de noi capitole (referitor la procesul negocierilor de aderare a Turciei la UE).

11) Va accelera si va facilita transferul si achitarea fondului pentru refugiatii sirieni (Refugee Facility for Syrians) si va decide cu privire la un fond suplimentar de trei miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2018.

12) Va evalua progresele impreuna cu Turcia lunar, inclusiv locurile corespunzatoare, stabilite de comun acord.

 

Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker:

Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker: "Nu se va intampla in urmatorii 20-25 de ani"

refugiati in Mediterana

"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

85.000 de migranti au ajuns in Italia in 2017. Localnicii sunt coplesiti, iar refugiatii, nemultumiti: "Europa nu e ca la TV"

100 de migranti disparuti dupa un naufragiu in largul coastelor Libiei. 23 de persoane au supravietuit dupa scufundarea navei

Un imigrant ilegal acuzat de viol a primit despagubiri mai mari decat victima sa. De ce nu a putut fi trimis in tara sa

Cel putin 146 de morti intr-un nou naufragiu in largul Libiei. Cosmarul, povestit de singurul supravietuitor

Circa 250 de migranti ar fi murit inecati in largul Libiei. In urma lor au fost gasite doar cinci cadavre si doua barci

imigranti plaja Libia

74 de migranti morti, gasiti de Crucea Rosie pe o plaja din Libia. Acestia voiau sa traverseze Marea Mediterana

Solutia gasita de UE pentru migrantii salvati in Mediterana. Unde vor fi trimisi, "in afara Europei"

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Ucigasul studentei din Freiburg a agresat o tanara si in Grecia, acum 3 ani. "M-a aruncat intr-o prapastie"

Refugiatii din Germania invata cum sa abordeze sexul opus. De ce nu a reusit Omar sa se apropie de nicio femeie

Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"