Europa a uitat Maidanul. Declaratia surprinzatoare a lui Jean-Claude Juncker: "Nu se va intampla in urmatorii 20-25 de ani"
Ucraina va avea nevoie de inca 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeana si NATO, a declarant presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Dorinta de a avea legaturi mai stranse cu UE se afla in centrul crizei din fosta tara sovietica, care a fost declansata de protestele din 2013 pe fondul faptului ca regimul de la acea vreme a refuzat sa finalizeze Acordul de Asociere cu UE.
Acordul a fost intre timp semnat si implementat, in timp ce UE a demarat procesul la finalizarea caruia cetatenii ucraineni vor putea calatori in UE fara vize. De asemenea, oficiali de rang inalt din Ucraina au exprimat in mai multe randuri dorinta tarii de a adera la UE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, a afirmat insa in cadrul unui discurs sustinut joi, la Haga, ca "Ucraina in mod sigur nu va putea sa devina membra a UE in urmatorii 20-25 de ani si nici a NATO".
Ucraina a dat semne tot mai clare de orientare catre Alianta Nord-Atlantica in ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea in 2014 si apoi a sustinut o miscare separatista prorusa in estul teritoriului sau.
De asemenea, Ucraina a gazduit exercitii militare ale NATO anul trecut, in ceea ce s-a dorit a fi o demonstratie de forta pentru Rusia.
Juncker a facut afirmatiile in cauza in contextul unor discutii despre referendumul pe care Olanda il va organiza in aprilie pe tema acordului comercial UE-Ucraina, parte a Acordului de Asociere.
Practic, presedintele CE a declarat ca unii olandezi au perceput in mod eronat acel acord ca pe un prim pas spre aderarea la UE.
Comisia, executivul UE, joaca un rol de prim-plan in negocierile de aderare dintre blocul comunitar si statele care vor sa adere, noteaza DPA