15 refugiati din cotele impuse de UE au ajuns in tara noastra. Localnicii au protestat in strada: "Sa stea in tara lor"

Ultima actualizare: 06-03-2016 06:53

Primii 15 refugiati din cota impusa de Uniunea Europeana au ajuns joi la noi in tara. Adusi cu avionul din Grecia, au fost cazati in Galati. Originari din Siria si Yemen, ei au cerut in mod expres sa fie feriti de ochii presei.

Urmeaza sa fie verificati de politistii de la imigrari si sa primeasca drept de sedere la noi in tara.

Refugiatii au ajuns pe aeroportul Otopeni cu o cursa de linie, din Atena, in jurul orei 10 si au cerut sa fie protejati de presa. Pana aici au fost insotiti de autoritatile elene iar odata ajunsi pe pamant romanesc au fost preluati de politistii de la Inspectoratul General pentru Imigrari si dusi intr-un centru din Galati.
 

Primele imagini cu ei, la sosirea la centrul de la Galati, au fost surprinse de fotografii INQUAM Photos.

 

Este vorba despre zece barbati tineri si un cuplu cu trei copii mici. Cu totii vin din Siria si Yemen, doua tari aflate intr-o zona de razboi, nesigura, unde activeaza gruparea terorista Statul Islamic. Au stat in centre din Grecia si au cerut azil politic intr-o tara europeana. Cu acordul lor au fost repartizati in Romania.

 

La Galati au ajuns cu microbuzul, insa localnicii nu au fost incantati de noii oaspeti si au protestat in strada. "Sa stea in tara lor, acolo. Cine a propus acest program sa-l ea la el acasa, nu sa-i trimita pe capul nostru." / "N-ati vazut ce barbarii au facut in Franta, in Germania? Copiii nostri, cu doua facultati, stau acasa si lor le dau mancare, cazare si am inteles ca si bani!"

In centrul de la Galati traiesc mai multi imigranti care asteapta sa primeasca statutul de refugiat.

"Am cerut statut de refugiat si mi-au spus sa plec la familia mea, sa nu raman aici. Noi vrem sa fim refugiati aici. El e din Iran, dar eu sunt din Siria!", spune Kawa Ali, refugiat din Siria, 29 de ani.

"Am venit aici pentru a primi ajutor. Dar unde este ajutorul? Sunt aici de un an si nu mi-au pus la dispozitie nici macar un translator", spune si Behzad Salimi, refugiat din Iran, 27 de ani.

Lor li se alatura cei 15 refugiati adusi joi. In 30 de zile, autoritatile romane vor decide daca le acorda dreptul de sedere. Asta le va oferi libertatea de a se misca in toata romania. In perioada urmatoare 115 migranti din Italia si inca 120 din Grecia vor veni in Romania.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO