Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline. "Dorm si cate 20 in corturi"
Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline, in conditiile in care zeci de mii de oameni au luat calea exodului din calea luptelor ce au loc in provincia Alep, au anuntat marti lucratori umanitari, informeaza AFP.
In si langa orasul Azaz, la 5 km de frontiera, familii intregi sunt nevoite sa doarma sub cerul liber sau cate 20 intr-un cort.
“Nu mai exista suficiente locuri pentru a primi toate familiile”, si-a exprimat regretul Ahmad al-Mohammad, de la organizatia Medici fara Frontiere (MfF). “Numerosi refugiati dormeau in primele zile in strada, sub cerul liber si fara paturi”, a precizat el.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Uneori, refugiatii se strang cate 20 in corturi concepute pentru sapte persoane distribuite de organizatii umanitare, in timp ce populatia din localitatile din jur nu mai are capacitatea de a primi refugiati.
Potrivit ONU, circa 31.000 de persoane au fugit din orasul Alep si din regiune in ultimele zile, in timp ce fortele guvernamentale siriene incearca sa incercuiasca sectoarele aflate sub controlul rebelilor.
“Majoritatea familiilor au plecat doar cu hainele de pe ei”, adauga responsabilul MfF, subliniind ca probleme de sanatate, cum ar fi diareea, incep sa-si faca aparitia din cauza frigului si a mizeriei.
Organizatiile umanitare distribuie intre altele haine si saltele, Turcia autorizand trecerea de ajutoare pe la frontiera sa, care ramane totusi inchisa pentru sirienii care incearca sa fuga din tara lor.
“Ei si-au abandonat casa si bunurile, iar acum nu pot intra in Turcia”, afirma Mohammad.
Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) a anuntat luni ca opt tabere neoficiale stabilite de partea siriana a frontierei turce sunt arhipline.
Secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatorul pentru operatiuni de salvare de urgenta, Stephen O'Brien, si-a exprimat “profunda ingrijorare”, subliniind ca circa 80% dintre zecile de mii de refugiati sirieni sunt femei si copii.
“Exista informatii conform carora civili au fost ucisi sau raniti si infrastructuri civile, printre care doua spitale, au fost lovite. Oamenii au nevoie urgenta de adapost, de hrana si echipamente menajere”, a precizat acesta intr-un comunicat.
O'Brien a indemnat toate partile implicate sa nu mai vizeze infrastructuri civile si sa-i permita populatiei sa se deplaseze spre sectoare mai sigure.
Turcia si-a exprimat ingrijorarea ca un nou aflux de refugiati catre frontierele sale ar putea ajunge la 600.000 de oameni.
La o saptamana dupa declansarea ofensivei sustinute prin raiduri ale aliatului rus la Alep, trupele regimului Bashar al-Assad au ajuns, pentru prima data din 2013, la circa 20 de km distanta de frontiera turca, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), si avanseaza spre Tall Rifaat, unul dintre ultimele trei fiefuri ale opozitiei in nordul provinciei.