Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline. "Dorm si cate 20 in corturi"

Ultimul update: Vineri 12 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Marti 09 Februarie 2016 13:43
Categorie: Criza imigrantilor
siria

Taberele de refugiati din partea siriana a frontierei cu Turcia sunt arhipline, in conditiile in care zeci de mii de oameni au luat calea exodului din calea luptelor ce au loc in provincia Alep, au anuntat marti lucratori umanitari, informeaza AFP.

In si langa orasul Azaz, la 5 km de frontiera, familii intregi sunt nevoite sa doarma sub cerul liber sau cate 20 intr-un cort.

“Nu mai exista suficiente locuri pentru a primi toate familiile”, si-a exprimat regretul Ahmad al-Mohammad, de la organizatia Medici fara Frontiere (MfF). “Numerosi refugiati dormeau in primele zile in strada, sub cerul liber si fara paturi”, a precizat el.

Uneori, refugiatii se strang cate 20 in corturi concepute pentru sapte persoane distribuite de organizatii umanitare, in timp ce populatia din localitatile din jur nu mai are capacitatea de a primi refugiati.

Potrivit ONU, circa 31.000 de persoane au fugit din orasul Alep si din regiune in ultimele zile, in timp ce fortele guvernamentale siriene incearca sa incercuiasca sectoarele aflate sub controlul rebelilor.

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

“Majoritatea familiilor au plecat doar cu hainele de pe ei”, adauga responsabilul MfF, subliniind ca probleme de sanatate, cum ar fi diareea, incep sa-si faca aparitia din cauza frigului si a mizeriei.

Organizatiile umanitare distribuie intre altele haine si saltele, Turcia autorizand trecerea de ajutoare pe la frontiera sa, care ramane totusi inchisa pentru sirienii care incearca sa fuga din tara lor.

“Ei si-au abandonat casa si bunurile, iar acum nu pot intra in Turcia”, afirma Mohammad.

Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) a anuntat luni ca opt tabere neoficiale stabilite de partea siriana a frontierei turce sunt arhipline.

Secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare si coordonatorul pentru operatiuni de salvare de urgenta, Stephen O'Brien, si-a exprimat “profunda ingrijorare”, subliniind ca circa 80% dintre zecile de mii de refugiati sirieni sunt femei si copii.

“Exista informatii conform carora civili au fost ucisi sau raniti si infrastructuri civile, printre care doua spitale, au fost lovite. Oamenii au nevoie urgenta de adapost, de hrana si echipamente menajere”, a precizat acesta intr-un comunicat.

O'Brien a indemnat toate partile implicate sa nu mai vizeze infrastructuri civile si sa-i permita populatiei sa se deplaseze spre sectoare mai sigure.

Turcia si-a exprimat ingrijorarea ca un nou aflux de refugiati catre frontierele sale ar putea ajunge la 600.000 de oameni.

La o saptamana dupa declansarea ofensivei sustinute prin raiduri ale aliatului rus la Alep, trupele regimului Bashar al-Assad au ajuns, pentru prima data din 2013, la circa 20 de km distanta de frontiera turca, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), si avanseaza spre Tall Rifaat, unul dintre ultimele trei fiefuri ale opozitiei in nordul provinciei.
 

siria Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Surse UE:

Surse UE: "Rusia controleaza criza refugiatilor". Planul prin care Vladimir Putin ar putea sa o rastoarne pe Angela Merkel

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

Un nou val de migranti se indreapta spre Europa. Numarul urias de persoane care au traversat marea in prima luna a lui 2016

Austria solicita 600 de milioane de euro din fonduri europene ca sa finanteze cheltuielile cu primirea refugiatilor

Austria solicita 600 de milioane de euro din fonduri europene ca sa finanteze cheltuielile cu primirea refugiatilor

refugiati in Mediterana

"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

85.000 de migranti au ajuns in Italia in 2017. Localnicii sunt coplesiti, iar refugiatii, nemultumiti: "Europa nu e ca la TV"

100 de migranti disparuti dupa un naufragiu in largul coastelor Libiei. 23 de persoane au supravietuit dupa scufundarea navei

Un imigrant ilegal acuzat de viol a primit despagubiri mai mari decat victima sa. De ce nu a putut fi trimis in tara sa

Cel putin 146 de morti intr-un nou naufragiu in largul Libiei. Cosmarul, povestit de singurul supravietuitor

Circa 250 de migranti ar fi murit inecati in largul Libiei. In urma lor au fost gasite doar cinci cadavre si doua barci

imigranti plaja Libia

74 de migranti morti, gasiti de Crucea Rosie pe o plaja din Libia. Acestia voiau sa traverseze Marea Mediterana

Solutia gasita de UE pentru migrantii salvati in Mediterana. Unde vor fi trimisi, "in afara Europei"

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Ucigasul studentei din Freiburg a agresat o tanara si in Grecia, acum 3 ani. "M-a aruncat intr-o prapastie"

Refugiatii din Germania invata cum sa abordeze sexul opus. De ce nu a reusit Omar sa se apropie de nicio femeie

Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"