Reuters: Ungaria a anuntat arestarea a 29 de migranti, printre care un "terorist identificat". Criticile aduse de ONU
S-au inflamat spiritele la frontiera maghiara, unde au loc confruntari dramatice intre refugiati si fortele de ordine.
Miercuri seara, militarii unguri au respins cu gaze lacrimogene si tunuri de apa asaltul a peste 300 de refugiati, care au fortat intrarea dinspre Serbia si i-au atacat cu pietre. 20 de politisti au fost raniti in confruntari. Cativa oameni au fost raniti in violente. Refugiatii incearca sa ajunga in Ungaria, care si-a ferecat frontiera, iar cateva zeci au reusit sa intre, fortand cordonul de securitate. Altii cauta o cale prin Croatia. Se deschide astfel o noua ruta catre Europa de Vest, via Slovenia, Italia si Austria. Politistii unguri au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva migrantilor masati la frontiera dinspre Serbia. Fortele de securitate au ripostat dupa ce au fost atacate cu pietre si sticle de refugiatii nervosi, care incercau sa forteze intrarea pe la Roszke.
Sumarul evenimentelor:
► Refugiatii nu vor sa plece de la granita ungaro-sarba. "Vom sta aici si 6 ani!"
► Croatia le va permite refugiatilor sa intre in tara si ii va indruma
► Specialisti ai armatei ungare au inceput planificarea traseului gardului anuntat a fi construit la granita cu Romania
► 367 de imigranti au intrat ilegal marti in Ungaria si toti au fost arestati
► Noua ruta a imigrantilor spre Vestul Europei
► Politia a intervenit cu gaze lacrimogene dupa ce refugiatii au devenit violenti
► Ungaria a anuntat ca a arestat 29 de migranti, inclusiv un "terorist identificat"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desfasurarea evenimentelor, livetext:
UPDATE 22:55 Ungaria a anuntat miercuri ca a arestat 29 de migranti in timpul ciocnirilor de la frontiera sa din sud cu Serbia, inclusiv unul pe care l-a descris drept "terorist identificat", informeaza Reuters.
Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului Viktor Orban, a declarat ca 20 de ofiteri de politie au fost raniti in violente, in timp ce migrantii aruncau cu pietre si bucati de beton in politistii care foloseau tunuri cu apa si gaze lacrimogene.
"Politia a capturat de asemenea un terorist identificat", a mai anuntat Bakondi la televiziunea de stat M1, fara a da mai multe detalii, noteaza Reuters
UPDATE 21:00 Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a apreciat miercuri "inacceptabil" tratamentul aplicat imigrantilor de catre fortele de ordine ungare si a cerut oficialilor sa manifeste compasiune fiind vorba de fiinte umane, relateaza AFP si DPA.
"Am fost scandalizat sa vad cum sunt tratati acesti refugiati si imigranti, este inacceptabil", a declarat el in cursul unei conferinte de presa.
"Nu este acceptabil", a afirmat el. Toate tarile au probleme interne dar din moment ce sunt persoane care se refugiaza din cauza razboiului si a persecutiilor trebuie sa manifestam compasiune si spirit de conducere, a subliniat responsabilul ONU.
UPDATE 19:00 Ungaria a informat Serbia ca a dispus inchiderea pentru 30 de zile a punctului de trecere a frontierei de la Roszke-Horgos, a anuntat miercuri Ministerul de Externe sarb, dupa ce in zona au avut loc ciocniri intre migranti si politia ungara, transmite Reuters.
Roszke-Horgos este unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei dintre Serbia si Ungaria.
De asemenea, autoritatile de la Budapesta au cerut Serbiei sa actioneze contra migrantilor care ''ataca'' politia ungara la granita comuna.
''Un grup de migranti agresivi ataca politia ungara cu pietre si bucati de beton'', a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, pentru postul public de televiziune.
''Acest atac vine din Serbia, de pe teritoriul sarb. De aceea, i-am cerut ferm omologului meu sarb sa le ceara autoritatilor sarbe sa actioneze imediat impotriva acestui grup de migranti agresivi'', a spus seful diplomatiei ungare.
Politia ungara a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva migrantilor care protestau pentru a intra in Ungaria la frontiera sarba.
Conform AFP, fortele de politie ungare au folosit gaze lacrimogene dupa ce au fost atacate de migranti cu pietre si sticle la punctul de trecere a frontierei de la Roszke.
Un reporter de la Reuters a precizat la randul sau ca sute de politisti, sprijiniti de unitati speciale antitero cu vehicule blindate si tunuri de apa, au avansat spre un grup de migranti la Roszke care se aflau de cealalta parte a gardului metalic construit de autoritatile ungare la granita cu Serbia.
Politia ungara a emis un comunicat in care afirmat ca un grup de migranti 'agresivi' au patruns printr-o poarta de acces la frontiera cu Serbia si au avut o ciocnire cu fortele de securitate aflate la fata locului.
UPDATE 17:45 Un corespondent al BBC a transmis de la fata locului ca s-au auzit un fel de focuri de arma si ca trei ambulante au sosit la granita, relateaza The Guardian. Imaginile de la gardul Ungariei cu Serbia ii arata pe migranti extrem de violenti, in timp ce avariaza gardul menit sa-i tina la distanta.
Children also affected by tear gas used by Hungarian riot police at Horgos 2 crossing. pic.twitter.com/5vtDO3ubSA
— Carlo Angerer (@carloangerer) September 16, 2015
UPDATE 17:20 Politia ungara a folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa impotriva migrantilor care protestau pentru a intra in Ungaria la frontiera sarba, informeaza Reuters si AFP.
Potrivit unui jurnalist AFP, fortele de politie ungare au folosit gaze lacrimogene dupa ce au fost atacate de migranti cu pietre si sticle la punctul de trecere a frontierei de la Roszke.
@aronlukacsaron Another 4 tanks arrived, its 6 all together now at #Roszke #TEK #Refugees pic.twitter.com/0Sp6J6rS03
— Aron Lukacs (@aronlukacsaron) September 16, 2015
BREAKING: Tear gas clearing the border gate at #Horgos. @5_News pic.twitter.com/O56JRcGC3W
— Peter Lane (@peterlane5news) September 16, 2015
Politia ungara a afirmat mai inainte ca un grup de migranti 'agresivi' au patruns printr-o poarta de acces la frontiera cu Serbia si au avut o ciocnire cu fortele de securitate aflate la fata locului, informeaza Reuters.
Heavy use of tear gas now to disperse crowd at #Horgos border gate. @5_News pic.twitter.com/u04nXDjLev
— Peter Lane (@peterlane5news) September 16, 2015
'Politia ia masuri legale si necesare pentru a proteja frontiera Ungariei si frontiera externa a Uniunii Europene', a precizat politia intr-un comunicat.
UPDATE 16:00 Sute de imigranti au plecat pe jos din Salzburg catre Germania
Sute de imigranti, care s-au adunat in gara principala din Salzburg, in vestul Austriei, au plecat pe jos catre Germania, a carei frontiera se afla la cinci kilometri de orasul austriac, a declarat miercuri un purtator de cuvant al orasului, relateaza AFP. Situatia s-a “detensionat”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului regional Johannes Greifeneder. “Situatia a fost mai tensionata dimineata. Am informat oamenii ca niciun tren nu merge catre Germania. Le-am oferit adapost, insa au refuzat”, a mai spus el.
Compania de cale ferata austriaca O-BB a anuntat miercuri ca traficul feroviar dintre orasul austriac Salzburg si Germania a fost oprit in ambele sensuri. “Nu pot face speculatii, insa, dupa parerea mea, vor incerca sa treaca frontiera pe jos”, a adaugat oficialul austriac.
Sute de imigranti au ajuns la gara din Salzburg marti dupa-amiaza cu autobuzul, taxiul sau cu masina, cea mai mare parte venind din estul tarii, de la granita cu Ungaria. Potrivit purtatorului de cuvant, un alt tren venind de la Viena este asteptat miercuri dupa-amiaza la Salzburg cu circa 250 de imigranti la bord.
UPDATE 15:27 In jur de 6.000 de refugiati au ajuns marti in Bavaria
In jur de 6.000 de solicitanti de azil au sosit marti in Bavaria, a anuntat politia, in ciuda introducerii controalelor la frontiera austriaca in weekend, relateaza Reuters.
Un purtator de cuvant a declarat ca cei mai multi au venit din orasul austriac Salzburg, dar unii au traversat frontiera prin alte locuri.
Germania, care se lupta sa faca fata celui mai mare aflux de refugiati dupa al Doilea Razboi Mondial, a reintrodus duminica controalele la frontiera duminica pentru a stopa fluxul de solicitanti de azil prin Bavaria.
Doar sambata au ajuns 13.000 de refugiati la gara centrala din Munchen.
Miercuri, traficul feroviar intre Germania si Salzburg a fost oprit, a anuntat compania feroviara austriaca OeBB.
Luni, in prima zi de dupa introducerea controalelor la frontiera, in jur de 2.000 de imigranti au ajuns luni in Bavaria, a anuntat politia federala.
UPDATE 14:45 Zoran Milanovic, premierul Croatiei, a anuntat ca le va permite imigrantilor sa intre in tara si sa o traverseze fara a intampina probleme.
Prim-ministrul croat a criticat Ungaria pentru ca a inchis granita cu Serbia si a promis ca tara sa nu va face la fel.
"Suntem gata sa ii acceptam si sa ii indrumam", a declarat Milanovic, potrivit The Guardian.
150 de refugiati au intrat in Croatia, dupa ce au renuntat sa mai astepte la granita ungaro-sarba.
UPDATE 14:30 Partidul fostului premier maghiar Ferenc Gyurcsany respinge planul de construire a unui gard la frontiera cu Romania
Coalitia Democrata (DK) din Ungaria, partid de opozitie de centru-stanga condus de fostul premier Ferenc Gyurcsany, a transmis miercuri ca respinge planul guvernului Orban de a extinde gardul de la granita cu Serbia pe o portiune de frontiera cu Romania, spunand ca o astfel de masura ar restrictiona miscarea maghiarilor din Romania, relateaza MTI.
Parlamentarul DK Szabolcs Kerek-Barczy a spus ca premierului Viktor Orban nu ii pasa de maghiarii din Transilvania si ca acestia sa poata pastra legaturile cu Ungaria. Partidul de guvernamant Fidesz 'nu ii foloseste decat pentru a obtine avantaje politice', a adaugat el, potrivit MTI.
Militari, politisti si ingineri ungari marcau miercuri traseul gardului pe care Budapesta a anuntat ca vrea sa-l ridice la frontiera cu Romania, in prelungirea celui de la granita cu Serbia, relateaza Reuters.
Potrivit reporterului Reuters aflat la intersectia granitelor dintre Ungaria, Serbia si Romania, topografi si ingineri planificau traseul gardului. Circa zece politisti si militari se aflau de asemenea la fata locului.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anuntat marti ca guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de imigranti.
Ungaria a inchis complet marti granita sa de sud cu Serbia pentru a opri fluxul de imigranti care veneau dinspre aceasta tara in drumul spre Europa Occidentala si a inceput punerea in aplicarea a unei noi serii de legi dure anti-imigratie.
UPDATE 13:35 Croatia a convocat Consiliul de securitate nationala
Presedintele Croatiei, Kolinda Grabar Kitarovic, a convocat miercuri Consiliul de securitate nationala pentru a discuta despre gestionarea crizei imigratilor dupa ce primii refugiati din Orientul Mijlociu au intrat in cursul diminetii pe teritoriul tarii, membra a Uniunii Europene, relateaza AFP.
''In timp ce criza devine si mai complexa pe zi ce trece, trebuie sa avertizez in legatura cu consecintele valului de imigranti si potentiale efecte ale sale, sociale, economice si de securitate. Este necesara astfel convocarea unei reuniuni a Consiliului de securitate nationala in aceasta chestiune'', se afirma intr-un comunicat al presedintiei croate.
Reuniunea ar putea avea loc vineri sau martea viitoare.
Potrivit Reuters, premierul croat, Zoran Milanovic, a afirmat miercuri in parlament ca Zagrebul le va permite imigrantilor care intra in Croatia sa tranziteze tara si sa-si continue drumul catre Europa de Vest.
'Inainte de toate, avem in minte interesele Croatiei, securitatea sa, dar in acelasi timp nu putem uita ca suntem oameni, in majoritate crestini', a spus el, citat de EFE. Premierul croat a insistat ca tara sa este pregatita sa-i accepte si sa-i orienteze pe refugiati 'sa mearga acolo unde doresc', indiferent de religia lor sau de culoarea pielii.
In acest sens, Milanovic a criticat politica fata de imigratie a Ungariei, calificand-o drept 'nociva si periculoasa'. 'Zidurile care se ridica nu doar ca nu vor opri pe nimeni, ba mai si trimit un mesaj ingrozitor si periculos (...) Sarma ghimpata in Europa secolului al XXI-lea nu reprezinta niciun fel de raspuns, este doar o amenintare', a apreciat premierul croat.
Milanovic a confirmat totodata faptul ca aproximativ 150 de refugiati au intrat deja in Croatia dinspre Serbia.
UPDATE 12:30 Refugiatii nu vor sa plece de la granita ungaro-sarba. "Vom sta aici si 6 ani!"
Sute de refugiati si-au petrecut noaptea in corturi aproape de gardul de sarma care le blocheaza de ieri intrarea in Ungaria. Cei tineri si mai rezistenti sunt hotarati sa ramana la granita pana cand ungurii vor redeschide frontiera.
Refugiat: "Vom astepta aici si sase ani, daca trebuie. Nu mai avem nimic de pierdut."
Reugiat: "Vom sta aici pana cand ne vor lasa sa trecem. Nu avem alta optiune."
Cativa au incercat sa negocieze cu politistii unguri adusi sa pazeasca gardul...
Refugiat: "Vrem sa trecem dincolo de bariera, pasnic, nimic altceva."
Altii, inclusiv copii, si-au strigat in zadar neputinta.
Copil: "Si noi suntem oameni. Ajutati-ne, va rugam!"
Ungurii s-au aratat neinduplecati. Nici macar reprezentantul guvernului sarb pentru imigranti n-a fost lasat sa treaca dincolo de zidul metalic, pentru discutii.
Alexander Vulin, ministrul sarb pentru Probleme Sociale: "Va vine sa credeti? Suntem in Europa secolului 21, nu in 1941. Avem un gard in mijlocul Europei. Ei blocheaza una dintre cele mai importante autostrazi europene, pentru a impiedica trecerea acestor catorva sute de migranti."
UPDATE 11:22 Primii migranti au intrat in Croatia dupa inchiderea frontierei ungare
Refugiatii blocati de marti la granita Serbiei cu Ungaria au in fata doua optiuni. Fie asteapta si fac presiuni, in speranta ca autoritatile ungare vor ceda si vor deschide granitele, fie cauta rute alternative. Sarbii au hotarat deja sa ii indrume spre Croatia, iar miercuri dimineata in jur de 150 de imigranti au trecut granita croata.
UPDATE 11:15 Reuters: Specialisti ai armatei ungare au inceput planificarea traseului gardului anuntat a fi construit la granita cu Romania
Potrivit reporterului Reuters aflat la intersectia granitelor dintre Ungaria, Serbia si Romania, topografi si ingineri planificau traseul gardului. Circa zece politisti si militari se aflau de asemenea la fata locului.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anuntat marti ca guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de imigranti.
''Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei'', a spus seful diplomatiei ungare.
Szijjarto a precizat ca masura este necesara intrucat traficantii de persoane care actioneaza de-a lungul granitei cu Serbia isi modifica ruta catre granita cu Romania si este probabil ca presiunea migrationista sa se mute in directia Romaniei.
Ulterior, premierul roman Victor Ponta a declarat ca decizia Ungariei de a ridica un gard la granite nu rezolva nimic din problema refugiatilor si "scoate Ungaria din Europa".
Ungaria a inchis complet marti granita sa de sud cu Serbia pentru a opri fluxul de imigranti care veneau dinspre aceasta tara in drumul spre Europa occidentala si a inceput punerea in aplicarea a unei noi serii de legi dure anti-imigratie.
UPDATE 11:00 Ungaria: Doar 367 de imigranti au intrat ilegal marti si toti au fost arestati
Doar 367 de imigranti au trecut ilegal frontiera in Ungaria marti, in prima zi a intrarii in vigoare a noii legislatii menite sa opreasca afluxul de refugiati, si toti fac obiectul unei proceduri judiciare, a anuntat miercuri politia ungara, potrivit AFP.
Din cei 367 de imigranti, 316 sunt acuzati de distrugeri aduse gardului de sarma ghimpata de la granita cu Serbia si 51 pentru a fi trecut pur si simplu ilegal frontiera, delicte pasibile de cinci si, respectiv, trei ani de inchisoare.
Luni, inaintea intrarii in vigoare a noii legislatii antiimigratie, un numar record de 9.380 de migranti au intrat in Ungaria.
Romania protesteaza fata de intentia Ungariei de a ridica o bariera metalica si la frontiera noastra de vest
In tot acest timp, Guvernul de la Budapesta se declara "multumit" de eficacitatea masurilor pe care le-a luat pentru a opri valurile de refugiati, dupa ce a inchis complet frontiera cu Serbia. Autoritatile din aceasta tara spun, ansa, ca sunt incapabile sa gestioneze multimea de imigranti care a ramas blocata in Serbia.
Sute de refugiati si-au petrecut noaptea in corturi aproape de gardul de sarma care le blocheaza de ieri intrarea in Ungaria. Cei tineri si mai rezistenti sunt hotarati sa ramana la granita pana cand ungurii vor redeschide frontiera.
Refugiat: "Vom astepta aici si sase ani, daca trebuie. Nu mai avem nimic de pierdut."
Refugiat: "Vom sta aici pana cand ne vor lasa sa trecem. Nu avem alta optiune."
Cativa au incercat sa negocieze cu politistii unguri adusi sa pazeasca gardul...
Ungurii s-au aratat neinduplecati. Nici macar reprezentantul guvernului sarb pentru imigranti n-a fost lasat sa treaca dincolo de zidul metalic, pentru discutii.
Alexander Vulin, ministrul sarb pentru probleme sociale: "Va vine sa credeti? Suntem in Europa secolului 21, nu in 1941. Avem un gard in mijlocul Europei. Ei blocheaza una dintre cele mai importante autostrazi europene, pentru a impiedica trecerea acestor catorva sute de migranti."
367 de refugiati au incercat marti sa treaca de gardul de sarma ghimpata si au fost arestati. Ei risca, potrivit noii legislatii intrate ieri in vigoare, trei ani de inchisoare.
Calea ferata care face legatura intre Serbia si Ungaria este blocata cu acest vagon infasurat in sarma ghimpata, adus luni noapte de autoritatile maghiare, astfel ca migrantii nu mai au cum sa intre pe teritoriul Ungariei.
Viktor Orban, premierul Ungariei: "Daca Ungaria a fost criticata in ultimele zile ca nu poate sa asigure respectarea Tratatului de la Schenghen, poate ca aceste critici au fost indreptatite. Dar sa fim criticati acum ca luam masuri pentru aplicarea regulilor, e incorect si nedrept."
In fata riscului ca imigrantii sa-i ocoleasca bariera de la granita cu Serbia, Ungaria a anuntat ca o va prelungi de-a lungul frontierei romane. Pe "o distanta rezonabila" - dupa cum a spus seful diplomatiei maghiare.
Bariera ar urma sa fie construita pe teritoriul ungar, de la Beba Veche pana in dreptul raului Mures, la Nadlac. Nu este "un gest corect din punct de vedere politic" si nici "în conformitate cu spiritul european." - a fost reactia ministrului de Externe de la Bucuresti. Care considera ca:
Bogdan Aurescu, ministru de Externe: "Partea ungara incearca sa atraga partea romana intr-o disputa artificiala, de natura a distrage atentia de la aspectele de fond ale problematicii migrantilor si de la efectul de auto-izolare pe care il au masurile promovate de partea ungar."
Pe de alta parte, presedintele Frantei, cancelarul Germaniei si mai multi lideri de pe continent au discutat despre eventualitatea unui summit extraordinar al Uniunii Europene, consacrat imigratiei. Asta dupa ce reuniunea la nivel de ministrii n-a dus la niciun rezultat.
Autobuzele cu migranti in Serbia au fost redirectionate spre granita cu Croatia
Autobuzele care in mod normal transporta migranti de la frontiera de sud a Serbiei cu Macedonia catre cea de nord cu Ungaria au fost redirectionate spre Croatia dupa ce marti Ungaria si-a inchis granita pentru migranti, au anuntat radioul sarb B92 si ziarul Blic, informeaza agentia Reuters.
B92 citeaza un reporter aflat in orasul Presevo din sudul tarii declarand ca mai multe autobuze urmeaza sa plece spre orasul Sid de la frontiera Serbiei cu Croatia.
De asemenea, soferul unui autobuz a afirmat, citat de B92, ca el si alti conducatori auto au fost instruiti sa ii transporte pe migrantii ce trec prin Serbia din Macedonia direct la
frontiera croata.
Ungaria a acceptat 70 de migranti in prima zi dupa inchiderea frontierei
Ungaria a acceptat marti 70 de migranti, doar o mana din mii veniti in masa la frontiera ei din sud cu Serbia, a anuntat un oficial guvernamental la televiziunea de stat, informeaza agentia DPA.
Anuntul a fost facut de consilierul guvernamental Gyorgy Bakondi.
Germania: Merkel promite ca guvernul federal va ajuta landurile in primirea zecilor de mii de migranti
Cancelarul german Angela Merkel a promis, marti noapte, ca guvernul federal va acorda sprijin suplimentar celor 16 landuri ale federatiei in primirea si distribuirea zecilor de mii de migranti ce intra in tara prin sudul Europei, noteaza agentia DPA.
Dupa o intalnire de aproape patru ore cu prim-ministrii din cele 16 state federale, Merkel a declarat ca "cel mai important lucru acum este de a crea un proces ordonat si transparent pentru a face fata numarului mare de refugiati".
Ea a adaugat ca guvernul federal va crea 40.000 de locuri pentru sosiri initiale, precum si centre de distributie.
"Sunt necesare astfel de puncte pivot", a subliniat ea. Intreaga tara trebuie sa furnizeze un impuls masiv pentru a face fata crizei, a adaugat Merkel.
Premierii landurilor au cerut mai mult ajutor decat cele 6 miliarde de euro convenite de coalitia de guvernamant la nivel federal in urma cu mai mult de o saptamana.
Prim-ministrul Turingiei Bodo Ramelow de la Partidul de Stanga a cerut o suma "cel putin dubla iar pentru angajamente, sa fie accelerate", in comentarii la un ziar local.
La randul sau, premierul landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, a insistat ca migrantii sa fie integrati rapid in societatea germana.
"Avem nevoie de un pact national intre toti jucatorii, nu numai guvernul federal, statele si municipalitatile, dar de asemenea afacerile, sindicatele si societatea civila", a spus ea.
Dreyer a cerut de asemenea ca birocratia in manipularea refugiatilor si migrantilor sa fie accelerata.
Ea a notat ca Elvetia a finalizat procesarea in 48 de ore si Olanda in 11 zile, in timp ce Germania a avut nevoie de mai mult de cinci luni.
Prim-ministrul landului Bavaria Horst Seehofer a exprimat sentimente similare. Pana acum, Bavaria poarta cea mai grea povara, cu cei mai multi migranti sositi dupa ce au trecut frontiera cu Austria.
Seehofer, un actor puternic pe scena federala ca sef al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), o componenta cheie a guvernului federal de coalitie, a intrat in conflict public cu Merkel dupa ce cancelarul a anuntat o politica virtuala a usilor deschise la inceputul lunii, aminteste DPA.
Gara principala din Salzburg va fi probabil inchisa din cauza migrantilor
Gara principala din Salzburg in vestul Austriei va fi probabil inchisa din cauza afluxului a sute de migranti ce vor sa ajunga in Germania, au anuntat autoritatile marti seara, calificand situatia drept "tensionata", relateaza AFP.
Acest avertisment intervine la doua zile dupa ce Berlinul a reintrodus controale la frontierele sale din est si sud, incetinind fluxul a mii de migranti ce trec frontiera germana din Austria.
"Cele mai multe probleme sunt create de numarul mare de persoane aduse la gara din Salzburg cu masina sau autobuzul", a declarat landul Salzburg intr-un comunicat.
"Daca acest lucru va continua, va trebui probabil luata in considerare in ultima instanta inchiderea garii principale", precizeaza comunicatul, invocand motive de securitate cauzate de numarul mare de persoane prezente in gara.
Agentia de presa austriaca APA a anuntat ca sute de migranti au fost adusi marti dupa-amiaza cu autobuzul, masina si taxiuri la gara din Salzburg, cei mai multi dintre ei provenind din estul tarii, de la frontiera cu Ungaria.
Legaturile feroviare catre Germania aveau inca intarzieri marti dar trenurile plecau oricum, ca cel care a plecat din gara Salzburg marti noapte spre Germania cu aproximativ 700 de migranti la bord, a anuntat APA.
Aproximativ 300 de migranti si-au gasit refugiu intr-o parcare subterana din apropiere. Cu urmatoarele sosiri programate, numarul de persoane care vor ramane acolo peste noapte ar urma sa ajunga la o mie, potrivit APA.
Zeci de mii de migranti au intrat in Austria prin Ungaria in ultimele saptamani, dar aproape toti si-au continuat drumul spre Germania cu trenul, de cele mai multe ori in directia Munchen prin Salzburg, aminteste France Presse.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: refugiati, serbia, imigranti,
Dată publicare:
16-09-2015 08:08