Liderii UE nu au ajuns la un consens privind repartizarea migrantilor. Presedintele CE anunta joi un eventual summit

×
Codul embed a fost copiat

Uniunea Europeana nu a reusit sa isi rezolve divergentele in chestiunea sensibila a repartizarii refugiatilor. Teoretic, europenii sunt de acord sa-si imparta intre ei 160.000 de imigranti. Practic insa, nu se stie cati si unde se vor duce.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Comisia Europeana nu intentioneaza sa reduca alocarile de fonduri structurale pentru tarile membre UE ostile cotelor
Gabriel Oprea: Nu există nicio pozitie oficiala a UE privind cotele de refugiati
Germania se gandeste la sanctionarea tarilor care nu accepta cotele obligatorii de refugiati. Ce risca Romania

Asa cum se anticipa, reuniunea ministrilor de interne din UE, la care Romania a fost reprezentata de vicepremierul Gabriel Oprea, s-a incheiat fara unanimitate in privinta cotelor obligatorii dorite de Franta si Germania.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat ca Romania s-a aflat printre cele patru tari care au respins planul cotelor obligatorii.

Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne: "La Consiliul JAI s-a votat in unanimitate realocarea celor 40.000 de imigranti, stabiliti din aprilie. Romania s-a angajat la 1.758. Apoi, lucrurile s-au mai complicat. Am fost de acord cu aproape toate punctele, mai putin cu mandatul pe care l-am avut, acela ca Romania nu este de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranti. Au fost patru tari care au sustinut acest punct de vedere: Slovacia, Cehia, Romania si Letonia."

Citește și
statul islamic
"Cel putin 2% din imigranti sunt luptatori infiltrati ai Statului Islamic". Afirmatiile alarmiste ale unui oficial libanez
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: "Nu am reusit sa ajungem la un rezultat unanim. Asta va trebui sa se schimbe. Altfel, Europa are o problema serioasa."

Ca sa dea greutate acestui avertisment, ministrul german de interne a readus marti in discutie chestiunea unor sanctiuni pentru statele care resping ideea impartirii dupa reguli obligatorii, pe lista aflandu-se si Romania.

"Tarile recalcitrante sunt in cele mai multe cazuri state care primesc fonduri structurale insemnate. Cred ca este corect, in aceasta situatie sa primeasca mai putini bani", a mai spus ministrul.

Oficialul german a adaugat ca da glas pe aceasta cale unei propuneri formulate de presedintele Comisiei Europene, insa aceasta informatie a fost negata de Bruxelles. Iar cateva ore mai tarziu, cancelarul Angela Merkel a declarat ca ea nu crede in utilitatea unei astfel de abordari.

Donald Tusk anunta joi daca va convoca un summit extraordinar al UE

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca joi va lua o decizie privind eventuala convocare a unui summit al Uniunii Europene privind migratia in Europa, transmit Reuters si AFP.

''In timpul consultarilor mele, unii lideri au cerut un Consiliu European extraordinar privind migratia. Voi continua consultarile si voi anunta decizia mea joi'', a scris Tusk pe contul sau de Twitter.

Cancelarul german Angela Merkel si omologul sau austriac Werner Faymann au cerut marti organizarea, saptamana viitoare, a unui summit al Uniunii Europene pentru solutionarea crizei refugiatilor.

Intr-o conferinta de presa comuna la Berlin, Merkel a afirmat ca Germania, Austria si Suedia nu pot gestiona singure criza refugiatilor. Sefa executivului german si-a exprimat sprijinul pentru recenta decizie adoptata de Berlin de a impune controale frontaliere in fata afluxului masiv de solicitanti de azil, mentionand ca masura are ca scop facilitarea inregistrarii refugiatilor.

La randul sau, Slovacia - care se opune propunerii Comisiei Europene de redistribuire a refugiatilor intre tarile membre pe baza unor cote obligatorii - s-a pronuntat pentru organizarea unui summit extraordinar al UE.
 

Comisia Europeana nu intentioneaza sa reduca alocarile de fonduri structurale pentru tarile membre UE ostile cotelor

Tarile recalcitrante “sunt adesea tari care primesc multe fonduri structurale europene”, a declarat marti ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, pentru postul german ZDF. “Mi se pare ca este corect ca acestea sa primeasca mai putine mijloace” financiare din partea Europei, a spus Thomas de Maiziere, afirmand ca aproba o propunere formulata in acest sens de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Insa Juncker “nu a spus niciodata asa ceva”, a dat asigurari marti un purtator de cuvant al Comisiei Europene. “Acordurile de parteneriat si programele operationale pentru perioada de programare actuala nu ofera baza legala pentru reducerea alocarilor de fonduri structurale si de investitii daca un stat membru refuza mecanismele constrangatoare de relocalizare” a refugiatilor, a precizat purtatorul de cuvant.

Acesta a adaugat ca “introducerea unei astfel de conditionalitati ar necesita o revizuire a cadrului financiar multianual”. “Nu este o cale pe care o exploram in prezent”, a dat ea asigurari. Comisia “nu este adepta pedepsei, ci a incurajarii”, a subliniat la randul sau purtatorul de cuvant principal al Comisiei, Margaritis Schinas.

Ideea de a reduce ajutoarele de la UE “nu este calea cea mai inteligenta de a comite un santaj”, a spus o sursa ungara de la Bruxelles. Aceasta a argumentat ca exista “alte moduri de a da dovada de solidaritate intre state” decat participand la mecanismul de “relocalizare” a refugiatilor propus de Comisie.

In ciuda faptului ca majoritatea statelor sunt de acord cu initiativa, tarile membre nu au reusit sa se puna de acord, luni, la Bruxelles, asupra unui mecanism de repartitie a 120.000 de refugiati care se afla in prezent in Italia, Grecia si Ungaria, propus de CE, noteaza AFP.

Gabriel Oprea: Nu există nicio pozitie oficiala a UE privind cotele de refugiati

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a declarat marti, inaintea sedintei coalitiei de guvernare, ca nu exista, in acest moment, nicio pozitie oficiala a UE privind stabilirea cotelor de refugiati, precizand ca acest aspect se va discuta la sedinta CSAT.

Gabriel Oprea a spus ca joi va avea loc sedinta CSAT, prilej cu care se vor mai discuta si alte probleme de securitate nationala.

"Dincolo de problemele umanitare pe care UE trebuie sa le aiba in vedere sunt si probleme de securitate pe care statele membre trebuie sa le ia in seama", a declarat Oprea, referindu-se la recenta decizie a guvernului ungar de a instaura stare de urgenta la granite din cauza imigrantilor.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala Gabriel Oprea, ministrul al Afacerilor Interne, a prezentat luni, la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, mandatul incredintat de presedintele Iohannis si de premierul Ponta, care prevede ca Romania nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de imigranti de catre Comisia Europeana.

"Vicepremierul a aratat ca, potrivit mandatului, Romania va participa la mecanismul de relocare, prin preluarea unui numar de 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si a inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene si nu este de acord cu impunerea unor cote obligatorii de catre Comisia Europeana", se arata intr-un comunicat remis AGERPRES de catre Ministerul Afacerilor Interne.

Germania se gandeste la sanctionarea tarilor care nu accepta cotele obligatorii de refugiati. Ce risca Romania

Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a invocat marti posibilitatea reducerii fondurilor structurale ale Uniunii Europene in cazul tarilor care resping cotele de refugiati, transmit AFP si Reuters.

"Cred ca trebuie sa vorbim despre mijloace de presiune", a declarat el la postul de televiziune german ZDF, conform Agerpres. Tarile care refuza repartizarea refugiatilor stabilita conform cotelor "sunt tari care primesc numeroase fonduri structurale", a insistat el, considerand ca "ar fi drept sa primeasca mai putine mijloace" financiare.

Potrivit lui Thomas de Maiziere, UE inca este departe de un acord privind distribuirea pe termen lung a unor cote de refugiati intre statele membre.

Ministrii europeni de interne, reuniti luni de urgenta la Bruxelles, nu au reusit sa ajunga la un acord asupra repartizarii obligatorii a 120.000 de refugiati, solicitata saptamana trecuta de Comisia Europeana pentru a face fata uneia dintre cele mai grave crize migratorii in Europa dupa 1945.

De Maiziere a mai spus ca isi mentine previziunea ca circa 800.000 de refugiati vor ajunge in Germania in acest an, in pofida afirmatiilor unor politicieni de varf conform carora ar putea exista un milion de nou-veniti. "Nu vreau sa-mi schimb previziunea", a spus ministrul german de interne.

Vicecancelarului Sigmar Gabriel a declarat luni ca exista 'numeroase semnale' care arata ca Germania nu va lua in grija in acest an doar 800.000 de refugiati, asa cum a prevazut Ministerul de Interne, ci un milion.

In acelasi timp, 4.537 de solicitanti de azil au ajuns luni in Germania cu trenul, in pofida reintroducerii controalelor la frontiera cu Austria, a precizat marti politia federala. De la inceputul lunii, 91.823 de solicitanti de azil au intrat in Germania cu trenul.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Klaus Iohannis, despre refuzul de a accepta cotele obligatorii:
Klaus Iohannis, despre refuzul de a accepta cotele obligatorii: "Suntem solidari. Romania NU e o tara xenofoba sau autista"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca Romania este solidara cu Uniunea Europeana si cu refugiatii, dar isi mentine ferm refuzul de a primi mai mult de 1700 de refugiati.
 

"Cel putin 2% din imigranti sunt luptatori infiltrati ai Statului Islamic". Afirmatiile alarmiste ale unui oficial libanez

Cel putin 2% din cei 1.1 milioane de sirieni care traiesc in taberele de refugiati din Liban ar fi jihadisti "insetati de sange", care cauta o portita spre Europa, avertizeaza un oficial al guvernului libanez.

Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis:
Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis: "Schengen e nefunctional"

Ministrii de interne din cele 28 de state ale Uniunii Europene cauta la Bruxelles o posibila rezolvare a crizei refugiatilor. De la Bucuresti, Klaus Iohannis anunta ca Romania nu este dispusa sa accepte o pozitie de forta a marilor europeni.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.