Primii refugiati din cotele obligatorii vor ajunge in martie in Romania. Cati bani vor primi lunar din partea statului roman

×
Codul embed a fost copiat

Primii 15 refugiati din cota impusa noua, de Comisia Europeana vor ajunge in cateva saptamani in Romania. Anul acesta tara noastra ar trebui sa primeasca ,aproximativ 2000 de imigranti.

Autoritatile si-au pregatit personalul, insa nu au rezolvat problema centrelor de cazare. Ar fi trebuit construite, inca trei unitati, dar planurile s-au blocat.

Primii refugiati care ajung in Romania sunt sirieni, palestinieni, afgani si irakieni fugiti din Orientul Mijlociu, odata cu escaladarea violentelor gruparii teroriste Daesh. Au ramas in centrele din Grecia si au cerut azil politic intr-o tara europeana. Au fost repartizati, cu acordul lor, in Romania.

chestor Vasile Viorel, seful IGI: "Suntem pregatiti pentru a efectua interviurile si cererile de azil care vor fi depuse atat cu personalul existent specializat in acest sens si cu personal suplimentar care a fost pregatit din 2015

Strainii vor fi cazati in centrele pentru refugiati din Bucuresti. Sunt centre deschise din care pot pleca oricand doresc, insa nu au voie sa paraseasca localitatea. Ca solicitanti de azil au dreptul la asistenta medicala gratuita si la consiliere psihologica. Primesc lunar produse pentru igiena personala si 16 lei pe zi pentru hrana si imbracaminte.

Citește și
politie franceza in Jungla din Calais
"Jungla" din Calais, asediata de politie si de militiile extremiste. Copii batuti de formatiunile paramilitare franceze
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Aceasta este insa numai o etapa. Autoritatile romane vor analiza fiecare caz in parte si vor decide daca refugiatii primesc drept de sedere in romania sau nu. Unul dintre factorii determinanti, si foarte important, este pericolul terorist. Daca vreunul dintre straini are legaturi cu grupari teroriste, el va fi expulzat din romania in tara natala.

chestor Vasile Viorel, seful IGI: " Trebuie sa fim foarte atenti persoanelor care le acordam interviu sa nu reprezinte un pericol pentru siguranta Romaniei din niciun punct de vedere."

Daca totul este in regula, refugiatii pot intra intr-un program de integrare care dureaza un an de zile si la cerere, au acces la cursuri de limba si cultura si sunt informati despre drepturile pe care le au. Lunar primesc 540 de lei si daca au unde sa locuiasca statul le plateste jumatate din chirie si intretinere. De asemenea copiii lor primesc alocatii si pot merge la scoala.

Ultimul pas presupune obtinerea permisului de sedere. Aceasta se reinnoieste o data la doi ani si cu el refugiatul poate calatori oriunde in Uniunea Europeana.

Acesta insa este doar inceputul. Alti 115 migranti din Italia si inca 120 din Grecia vor veni in Romania in urmatoarele luni. Tara noastra trebuie sa fie capabila sa preia peste 2000 de refugiati.

Toti fac parte din cota de 2362 de refugiati care urmeaza sa ajunga anul acesta in Romania si care vor fi cazati in centrele deja existente, unde exista 950 de locuri de cazare, dar si in alte locatii. Ministrul de interne a respins planul privind construirea unor centre noi destinare migrantilor.

Seful IGI, chestorul principal Viorel Vasile, a spus si ca Romania se confrunta cu un aflux de cereri de azil depuse de cetateni sirieni, care reprezinta aproape 43% din totalul cererilor de azil inregistrate la noi. "In anul 2015, majoritatea cetatenilor straini care au solicitat azil au fost membri de familie, rude sau apropiati ai unor cetateni sirieni deja stabiliti in tara noastra", a precizat el.

Viorel Vasile a mentionat ca, in prezent, se afla pe teritoriul tarii noastre 104.139 de cetateni straini. Dintre solicitantii de azil, cei mai multi vin din Siria - 541, Irak - 214 si Afganistan - 96.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati.
Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati. "Politica Angelei Merkel nu este sustenabila"

Premierul francez a anuntat sambata ca tara sa nu mai sustine ideea unui mecanism permanent de repartizare a refugiatilor intre statele membre UE.

"Jungla" din Calais, asediata de politie si de militiile extremiste. Copii batuti de formatiunile paramilitare franceze

Tabara ilegala de refugiati din nordul Frantei a devenit in ultimele luni tinta atat pentru autoritati, cat si pentru militantii anti-imigratie.

Surse UE:
Surse UE: "Rusia controleaza criza refugiatilor". Planul prin care Vladimir Putin ar putea sa o rastoarne pe Angela Merkel

Criza refugiatilor este intretinuta de Kremlin pentru a submina Germania, afirma analistii, dar si surse de la varful Uniunii Europene.
 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.