Primii refugiati din cotele obligatorii vor ajunge in martie in Romania. Cati bani vor primi lunar din partea statului roman

Ultimul update: Duminica 21 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 18 Februarie 2016 13:33
Categorie: Criza imigrantilor

Primii 15 refugiati din cota impusa noua, de Comisia Europeana vor ajunge in cateva saptamani in Romania. Anul acesta tara noastra ar trebui sa primeasca ,aproximativ 2000 de imigranti.

Autoritatile si-au pregatit personalul, insa nu au rezolvat problema centrelor de cazare. Ar fi trebuit construite, inca trei unitati, dar planurile s-au blocat.

Primii refugiati care ajung in Romania sunt sirieni, palestinieni, afgani si irakieni fugiti din Orientul Mijlociu, odata cu escaladarea violentelor gruparii teroriste Daesh. Au ramas in centrele din Grecia si au cerut azil politic intr-o tara europeana. Au fost repartizati, cu acordul lor, in Romania.

chestor Vasile Viorel, seful IGI: "Suntem pregatiti pentru a efectua interviurile si cererile de azil care vor fi depuse atat cu personalul existent specializat in acest sens si cu personal suplimentar care a fost pregatit din 2015

Strainii vor fi cazati in centrele pentru refugiati din Bucuresti. Sunt centre deschise din care pot pleca oricand doresc, insa nu au voie sa paraseasca localitatea. Ca solicitanti de azil au dreptul la asistenta medicala gratuita si la consiliere psihologica. Primesc lunar produse pentru igiena personala si 16 lei pe zi pentru hrana si imbracaminte.

"Jungla" din Calais, asediata de politie si de militiile extremiste. Copii batuti de formatiunile paramilitare franceze

Aceasta este insa numai o etapa. Autoritatile romane vor analiza fiecare caz in parte si vor decide daca refugiatii primesc drept de sedere in romania sau nu. Unul dintre factorii determinanti, si foarte important, este pericolul terorist. Daca vreunul dintre straini are legaturi cu grupari teroriste, el va fi expulzat din romania in tara natala.

chestor Vasile Viorel, seful IGI: " Trebuie sa fim foarte atenti persoanelor care le acordam interviu sa nu reprezinte un pericol pentru siguranta Romaniei din niciun punct de vedere."

Daca totul este in regula, refugiatii pot intra intr-un program de integrare care dureaza un an de zile si la cerere, au acces la cursuri de limba si cultura si sunt informati despre drepturile pe care le au. Lunar primesc 540 de lei si daca au unde sa locuiasca statul le plateste jumatate din chirie si intretinere. De asemenea copiii lor primesc alocatii si pot merge la scoala.

Ultimul pas presupune obtinerea permisului de sedere. Aceasta se reinnoieste o data la doi ani si cu el refugiatul poate calatori oriunde in Uniunea Europeana.

Acesta insa este doar inceputul. Alti 115 migranti din Italia si inca 120 din Grecia vor veni in Romania in urmatoarele luni. Tara noastra trebuie sa fie capabila sa preia peste 2000 de refugiati.

Toti fac parte din cota de 2362 de refugiati care urmeaza sa ajunga anul acesta in Romania si care vor fi cazati in centrele deja existente, unde exista 950 de locuri de cazare, dar si in alte locatii. Ministrul de interne a respins planul privind construirea unor centre noi destinare migrantilor.

Seful IGI, chestorul principal Viorel Vasile, a spus si ca Romania se confrunta cu un aflux de cereri de azil depuse de cetateni sirieni, care reprezinta aproape 43% din totalul cererilor de azil inregistrate la noi. "In anul 2015, majoritatea cetatenilor straini care au solicitat azil au fost membri de familie, rude sau apropiati ai unor cetateni sirieni deja stabiliti in tara noastra", a precizat el.

Viorel Vasile a mentionat ca, in prezent, se afla pe teritoriul tarii noastre 104.139 de cetateni straini. Dintre solicitantii de azil, cei mai multi vin din Siria - 541, Irak - 214 si Afganistan - 96.
 

Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati.

Franta nu mai vrea cote obligatorii de refugiati. "Politica Angelei Merkel nu este sustenabila"

refugiati in Mediterana

"Zi tragică în Mediterana". Două mame din Libia s-au înecat salvându-şi copii

85.000 de migranti au ajuns in Italia in 2017. Localnicii sunt coplesiti, iar refugiatii, nemultumiti: "Europa nu e ca la TV"

100 de migranti disparuti dupa un naufragiu in largul coastelor Libiei. 23 de persoane au supravietuit dupa scufundarea navei

Un imigrant ilegal acuzat de viol a primit despagubiri mai mari decat victima sa. De ce nu a putut fi trimis in tara sa

Cel putin 146 de morti intr-un nou naufragiu in largul Libiei. Cosmarul, povestit de singurul supravietuitor

Circa 250 de migranti ar fi murit inecati in largul Libiei. In urma lor au fost gasite doar cinci cadavre si doua barci

imigranti plaja Libia

74 de migranti morti, gasiti de Crucea Rosie pe o plaja din Libia. Acestia voiau sa traverseze Marea Mediterana

Solutia gasita de UE pentru migrantii salvati in Mediterana. Unde vor fi trimisi, "in afara Europei"

Avertisment UNICEF: 23.000 de copii migranti, in pericol in Grecia si Balcani din cauza frigului: "Risca moartea"

Ucigasul studentei din Freiburg a agresat o tanara si in Grecia, acum 3 ani. "M-a aruncat intr-o prapastie"

Refugiatii din Germania invata cum sa abordeze sexul opus. De ce nu a reusit Omar sa se apropie de nicio femeie

Paza de coasta italiana a reusit sa salveze 2.200 de migranti. Papa Francisc: "Mediterana a devenit un cimitir"