Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"

baiat sirian cu blur - Agerpres

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia, a socat o lume intreaga.

-► Patru calauze au fost arestate dupa naufragiul in care a murit Aylan Kurdi

Imaginile sfasietoare cu trupul micutului in varsta de doar 3 ani trag un semnal de alarma in ceea ce priveste drama imigrantilor care isi parasesc orasele secerate de razboi pentru a o lua de la capat in Europa.

Aylan Kurdi, de trei ani, calatorea din Siria impreuna fratele lui, Galip, de cinci ani, si mama lor, Rehan, de 35 de ani. Barca supraincarcata pe care se aflau s-a rasturnat in toiul noptii, in Mediterana, si toti trei au pierit inecati. Tatal celor doi copii a reusit sa ajunga in siguranta la tarm, relateaza The Guardian.

Autoritatile din Turcia au confirmat ca alte 8 persoane au murit inecate, 4 sunt date disparute si doar 4 au reusit sa supravietuiasca.

Citește și
baiat sirian cu blur - Agerpres
Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Printre cei care au pierit in mare se mai numara alti doi copii, de 9, respectiv 11 ani. Mama celor doi a supravietuit, insa este de neconsolat de cand a aflat ca baietii ei nu au putut fi salvati.

Omer Mohsin, unul dintre cei patru supravietuitori de la bordul unei barcute, a povestit ca au fost in total 175 de imigranti, inghesuiti in 12 ambarcatiuni. "Am platit 2500 de euro de persoana. Acele barci sunt facute pentru 10 persoane. S-a scufundat imediat ce am ajuns in larg si era intuneric bezna. Cei care nu stiau sa inoate nu au avut nicio sansa", a povestit sirianul, al carui frate se numara printre cei disparuti in mare.

Mai multi artisti din intreaga lume i-au adus un omagiu micutului printr-o serie emotionanta de desene.

De la inceputul anului, se estimeaza ca aproximativ 2500 de imigranti si-au pierdut viata incercand sa ajunga in Europa.

Voiau sa ajunga in Canada

Familia baietelului incercase sa imigreze in Canada dupa ce parasise orasul sirian Kobani, devastat de razboi, a declarat una dintre rudele familiei pentru ziarul canadian Ottawa Citizen, relateaza joi Reuters.

"Am ascultat stirile de la cinci dimineata", a declarat Teema Kurdi, sora lui Abdullah, care locuieste in Vancouver, citata de ziarul National Post din Canada. Teema a fost contactata de sotia unuia dintre fratii lui Abdullah. "Ea a primit un telefon de la Abdullah si tot ce a spus acesta a fost ca sotia si cei doi fii ai sai sunt morti", a povestit Teema.

Abdullah, sotia lui si cei doi copii depusesera o cerere de azil, cu sponsorizare privata, la autoritatile canadiene care a fost respinsa in iunie din cauza complicatiilor legate de solicitarile provenite din Turcia, a mentionat ziarul, citand-o pe Teema. "Am incercat sa-i sponsorizez si am prieteni si vecini care m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am reusit sa-i scoatem de acolo si de aceea au mers cu barca", a afirmat ea. "Am platit chiar chirie pentru ei in Turcia, insa modul in care sirienii sunt tratati acolo este oribil", a marturisit femeia.

Turcia, la limita capacitatii de primire a refugiatilor

Turcia a primit laude la nivel international pentru ca a primit doua milioane de refugiati de la declansarea razboiului civil din Siria, in martie 2011, cheltuind sase miliarde de dolari pentru ingrijirea acestora si primind numai 400 milioane de dolari sub forma de ajutor extern.

Dar Turcia a atras atentia ca a ajuns la limita capacitatii de primire a refugiatilor, in conditiile in care mii de imigranti isi risca viata imbarcandu-se la bordul unor ambarcatiuni nesigure, din Turcia catre Grecia pentru a ajunge in Europa.

La Kobani, oras in nordul Siriei, in apropierea granitei cu Turcia, au avut loc in urma cu cateva saptamani lupte intense intre insurgenti ai Statului Islamic si fortele regionale kurde. Zeci de mii de sirieni care fug din Siria din cauza razboiului au ajuns pe coasta Turciei de la Marea Egee in aceasta vara in incercarea de a se imbarca si a ajunge in Grecia. Armata turca a anuntat ca echipele sale de salvare au recuperat sute de imigranti din apele marii, intre insulele dintre Turcia si Grecia, in ultimele zile.

Patru calauze au fost arestate dupa naufragiul in care a murit Aylan Kurdi

Politia turca a retinut joi patru presupuse calauze de nationalitate siriana dupa naufragiul care a provocat moartea a douasprezece persoane cu destinatia Grecia, printre care si a copilului de trei ani, informeaza presa locala, citata de AFP si Reuters.

Aceste persoane au fost arestate in statiunea balneara turca Bodrum, de unde au plecat cele doua ambarcatiuni care s-au scufundat in timp ce se indreptau spre insula greaca Kos, a precizat agentia de presa Dogan.

Printre cei patru retinuti s-ar afla si capitanul uneia dintre aceste ambarcatiuni.

 

How his story should have ended... #SyrianRefugees #KiyiyaVuranInsanlik pic.twitter.com/nXgpV7tZWr

— Steve Dennis (@SteveDennis71) September 3, 2015

 

 

 

نم ياطفلي .. وارقد بسلام حتى تفتح عينيك وانت في الجنة برحمة من ربك #طفل_سوري #سوريا #SyrianRefugees #refugeeswelcome

Posted by ZEZO CARTOONS on Thursday, 3 September 2015



 

Tatal baiatului: "Copiii mi-au alunecat din maini"

Tatal copilului sirian a povestit joi ca fiii lui i-au "alunecat din maini" in timp ce ambarcatiunea care ii transporta in Grecia s-a rasturnat, relateaza AFP.

"Aveam veste de salvare, dar barca s-a rasturnat brusc pentru ca oamenii s-au ridicat. Tineam mana sotiei mele. Dar copiii mi-au alunecat din maini", a povestit Abdallah Shenu pentru agentia de presa Dogan.

Fratele lui, Ghaleb, in varsta de cinci ani, si mama lor, Rihanna, de 27 de ani, s-au inecat si ei in naufragiu.

"Era intuneric si toata lumea striga. De aceea sotia si copiii mei nu au putut sa-mi auda vocea. Am incercat sa inot pana pe coasta orientandu-ma dupa lumini, dar nu mi-am putut gasi sotia si copiii cand am ajuns pe mal", a explicat barbatul.

"Am mers la spital si acolo am aflat vestea", a adaugat el. Barbatul, originar din orasul kurd Kobane, din nordul Siriei, a mai declarat agentiei Dogan ca a mai incercat o data fara succes sa ajunga in Grecia cu familia sa, dar ambarcatiunea lor a fost interceptata de Garda de coasta greaca. Acum a decis sa nu-si mai continue drumul spre Europa si va lua trupurile fiilor sai pentru a-i ingropa in orasul natal, Kobani.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Romanii nu sunt rasisti. Am nevoie doar de slujba." Romania vazuta de un african, cazat intr-un centru destinat refugiatilor

Asaltul migrantilor dispusi sa fuga pe orice cale de razboi si saracie. O parte o sa ajunga si aici. Romania are 6 centre speciale care isi pot mari capacitatea in urmatoarea perioada, astfel incat sa primeasca 1700 de persoane.

Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia
Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia face ocolul presei internationale. Urmeaza imagini cu impact emotional puternic!

Eurotunelul, blocat de imigranti. Refugiatii africani au patruns pe sine si s-au urcat pe trenuri, ingrozind calatorii. VIDEO
Eurotunelul, blocat de imigranti. Refugiatii africani au patruns pe sine si s-au urcat pe trenuri, ingrozind calatorii. VIDEO

Mai multe trenuri Eurostar au fost blocate in noaptea de marti spre miercuri la intrarea in tunelul de sub Canalului Manecii, in partea franceza, dupa ce imigrantii au blocat sinele si s-au urcat pe trenuri.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.