Planul Ungariei in cazul in care migrantii vor incerca sa-si schimbe ruta prin Romania. Anuntul ministrului de externe

19-01-2016 20:17


migrants

Ungaria este pregatita sa inceapa imediat ridicarea unui gard de sarma ghimpata si la granita cu Romania daca migrantii vor incerca sa-si schimbe ruta prin Romania, a declarat marti agentiei Reuters ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

“Daca trebuie sa construim un gard acolo (la granita cu Romania, n.red.), suntem pregatiti sa incepem chiar de a doua zi”, a precizat oficialul ungar. Declaratia sa survine dupa ce ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a anuntat, vineri, ca Austria va interzice intrarea pe teritoriul sau a migrantilor care intentioneaza mai degraba sa tranziteze Germania decat sa ceara azil acolo. Prin urmare si Slovenia a luat imediat o masura similara pentru a evita blocarea migrantilor pe teritoriul ei.

Aceste masuri ar putea transforma Romania intr-o ruta preferata de migrantii care vor incerca mai departe sa traverseze Ungaria in drumul lor catre vestul Europei, noteaza Reuters. In prezent, migrantii care debarca in Grecia isi continua calatoria pe ruta balcanica traversand succesiv Macedonia, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria, de unde merg mai departe catre statele din vestul Europei, in special Germania.

Pe de alta parte, seful diplomatiei ungare a sugerat ca actualele planuri ale Uniunii Europene de a controla afluxul migrantilor care continua sa vina in numar mare sunt nerealiste, in opinia sa fiind nevoie de zeci de mii de politisti sau soldati pentru a stavili acest val.

“Daca nu ar fi fost tragic as fi ras cand i-am auzit pe oficialii europeni spunand ca sute de ofiteri Frontex sunt solutia”. “Daca Grecia nu doreste sa fie parte a acestei solutii (...), atunci trebuie sa discutam cu bulgarii si cu macedonenii”, a indicat Szijjarto.

Dupa ce sute de mii de migranti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia au traversat teritoriul ungar anul trecut, Ungaria si-a securizat granitele cu Serbia si Croatia cu ajutorul gardurilor de sarma ghimpata, iar din luna septembrie putinii migranti care au reusit totusi sa treaca de aceste obstacole au fost arestati si inculpati pentru trecerea ilegala a granitei.

Ridicarea acestor garduri a fost sever criticata de UE, dar intre timp Slovenia si Austria au decis la randul lor sa construiasca garduri la granite, insa doar cu scopul de a controla valul migrator, nu pentru a-l opri.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO