Editorial Washington Post: Ungaria ar trebui suspendata din UE pentru tratamentul aplicat refugiatilor
Un editorial publicat de Washington Post cere suspendarea Ungariei din Uniunea Europeana din cauza tratamentului aplicat refugiatilor.
“Liderii UE ar trebui sa se opuna politicii de intoleranta a Ungariei” este tilul editorialului publicat online de ziarul american si prin care condamna dur modul in care Ungaria i-a tratat pe refugiati in ultimele zile.
"Este nevoie de masuri mai dure pentru a-l opri pe Viktor Orban sa impuna o agenda a intolerantei. Oficiali austrieci si germani au sugerat ca ar trebui sa se reconsidere subventiile generoase acordate Ungariei. Uniunea are totodata optiunea sa suspende dreptul Ungariei de a vota. Intr-un fel sau altul UE trebuie sa faca mai clar faptul ca respinge politica dezgustatoare a Ungariei", precizeaza editorialul.
Intransigenta politicii Ungariei in ceea ce priveste migrantii si ciocnirile violente dintre acestia si fortele de ordine ungare la frontiera cu Serbia au atras noi critici la adresa Budapestei, inclusiv din partea Greciei care a apreciat ca este vorba despre un “comportament nedemn al unui stat membru UE”, sustine AFP.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Folosirea violentei, a patrulelor inarmate si trimiterea victimelor nevinovate ale razboaielor spre campuri care nu au fost deminate dupa razboiul din Iugoslavia reprezinta un comportament nedemn pentru un stat membru UE”, a reactionat purtatorul de cuvant al Ministerului grec al Afacerilor Externe, Konstantinos Koutras.
Atena a criticat de asemenea atitudinea guvernului ungar impotriva sa, dupa ce premierul Viktor Orban a afirmat ca Grecia este incapabila sa-si apere frontiera si “nu respecta angajamentele europene”.
Grecia, impreuna cu Italia, este poarta de acces in Europa pentru migrantii care incearca apoi sa ajunga in Europa de Vest prin Balcani. Blocarea marti a frontierei sarbo-ungare a deviat fluxul de migranti catre Croatia, facand situatia delicata pentru aceasta tara si pentru vecinul sau sarb, si el foarte critic la adresa Ungariei.
Premierul sarb Aleksandar Vucic a denuntat miercuri seara, la canalul de televiziune RTS, “comportamentul brutal al politiei ungare fata de refugiati”.
El a cerut Uniunii Europene sa puna capat “acestei torturi si acestui comportament neeuropean”. “Daca UE nu doreste sa participe, daca nu doreste sa reactioneze, noi vom sti sa ne protejam si sa protejam valorile europene”, a avertizat el.
Ungaria a fost de asemenea vizata de criticile secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, care s-a declarat miercuri “scandalizat” de modul “inacceptabil” in care au fost tratati migrantii de catre fortele de ordine ale tarii.
La randul sau, Bucurestiul l-a convocat pe ambasadorul ungar pentru a-si exprima “preocuparea” dupa decizia Budapestei de a construi un gard anti-imigranti la frontiera dintre cele doua tari.
Intrebat despre soarta sutelor de refugiati blocati in prezent in Serbia, de-a lungul frontierei ungare, premierul Viktor Orban a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro ca “sarcina noastra este in primul rand sa ne respectam obligatiile europene si ungare. Apoi sa luam parte la efortul international pentru rezolvarea problemei”.
Primul ministru francez Manuel Valls a cerut vineri Ungariei sa "trateze cu umanism" migrantii care au ajuns la frontierele sale, afirmand ca nu pot fi acceptate nici "declaratiile, nici atitudinea" guvernului ungar si nici "sarma ghimpata" la granita. Tot vineri, Comisia Europeana a reafirmat ca nu sprijina ideea ridicarii de garduri la granite pentru oprirea valului de imigranti, dar considera ca revine Ungariei sa decida cum isi protejeaza frontiera cu Croatia, relateaza agentia EFE.
Sursa: , Agerpres/ StirileProTV
Etichete: ue, Viktor Orban, washington post,
Dată publicare:
18-09-2015 16:12