Imigrantii au rupt barajul politiei croate si au luat cu asalt un tren. Presedintele cere Armatei sa fie pregatita
Coplesita de numarul urias de refugiati care ii trec granitele, Croatia se pregateste pentru ce e mai rau. Sefa statului a cerut Armatei sa fie pregatita sa apere granitele statului de "imigrantii ilegali".
Cititi in articol:
► Conflict intre imigranti si autoritati, la granita dintre Croatia si Serbia
► Rank Ostojic, Ministrul de interne croat : Croatia nu mai poate primi imigranti
► Presa britanica acuza Romania si Bulgaria ca intentioneaza sa se foloseasca de criza migrantilor pentru a intra in zona Schengen
► Viktor Orban: Sa vorbesti despre cote reprezinta o adevarata invitatie pentru imigranti
► Serviciile secrete ungare: Ungaria este o tinta principala a extremistilor islamisti
► Aproximativ 6.000 de migranti au sosit in ultimele 24 de ore in Croatia
►Sute de refugiati au intrat in greva foamei la Edirne pentru a convinge autoritatile turce sa ii lase sa treaca granita in UE
Asta dupa ce premierul croat a sugerat ca tara sa nu mai poate primi alti refugiati. De miercuri dimineata si pana joi la pranz, aproape 9.000 de oameni au trecut granita dintre Serbia si Croatia.
Dupa ce au fost tinuti toata ziua in soare, in spatele unor bariere metalice, joi dupa amiaza refugiatii n-au mai rezistat si au fortat trecerea, in apropierea garii din Tovarnik. Depasiti numeric, politistii croati n-au putut decat sa-i priveasca navalind spre vagoane.
Oamenii sunt gata sa-si continue calatoria catre Slovenia si Germania chiar si pe jos. Dupa ce, in decurs de 24 de ore in Croatia au intrat 6000 de imigranti, ministrul de interne a anuntat ca tara sa nu poate primi mai multi, din cauza capacitatii limitate de cazare si transport. Iar joi seara pe drum spre Croatia sunt alte sute de refugiati care vin din Serbia, dupa ce Ungaria si a inchis granitele.
Parlamentul European a aprobat joi in procedura de urgenta propunerea care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanti aflati deja pe teritoriul Italiei, Greciei si Ungariei catre alte state membre, informeaza EFE.
Rezolutia a fost aprobata cu 372 de voturi pentru, 124 impotriva si 5 abtineri. Comisia Europeana a salutat joi Parlamentul European, pentru 'viteza sa de reactie', potrivit AFP. 'Calea este acum deschisa pentru ca in Consiliu (de ministri de interne ai UE) sa se adopte propunerea noastra' la 22 septembrie, a reactionat executivul european intr-un comunicat, facand presiuni asupra statelor membre 'sa ia deciziile necesare'.
Procedura de urgenta, stipulata in articolul 154 din Regulamentul de procedura, a fost propusa de presedintele legislativului european Martin Schulz si aprobata de plen la deschiderea sesiunii. 'Actuala criza a refugiatilor ne obliga (...) sa actionam rapid', a spus miercuri Martin Schulz, sustinut de presedintele comisiei pentru libertati civile, Claude Moraes, care i-a invitat pe deputati 'sa arate solidaritate europeana in ceea ce priveste criza refugiatilor' in votul de joi.
Inaintea votului de joi, vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca 'este foarte recunoscator Parlamentului European pentru ca a inteles urgenta situatiei'. 'Acum, Consiliul trebuie sa actioneze. Este un imperativ umanitar. Nu este vorba sa se deschida toate frontierele, dar nu putem uita cine suntem si care sunt valorile noastre. Nu putem sa ne prefacem ca nu-i vedem pe cei care fug din calea razboiului', a spus Timmermans.
EFE aminteste ca Romania, Ungaria, Cehia si Slovacia sunt statele membre care resping fatis sistemul de cote obligatorii propus de Comisia Europeana.
Desfasurarea evenimentelor:
UPDATE 21:15 Presedintele Croatiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, a cerut joi armatei sa fie pregatita sa protejeze granitele tarii de migratia ilegala, in caz de nevoie, relateaza agentiile Hina si Reuters.
''Presedintele s-a intalnit cu seful Statului Major al armatei, generalul Drago Lovric, si i-a cerut ridicarea nivelului de alerta si ca fortele armate sa fie pregatite, in caz de nevoie, pentru a proteja granitele nationale de migratia ilegala'', a declarat o sursa apropiata sefei statului croat.
Ca urmare a escaladarii crizei refugiatilor, Kolinda Grabar-Kitarovic si-a scurtat vizita sa in peninsula Istria, din vestul Croatiei, si a convocat pentru vineri Consiliul de Securitate Interna. Ea si-a exprimat joi nemultumirea fata de evolutiile de la frontiera de est a tarii, unde un numar mare de refugiati sosesc din Orientul Mijlociu.
''Trebuie sa analizez toate informatiile si, repet, sunt nemultumita fata de ceea ce s-a intamplat pana acum. Ma tem ca situatia scapa de sub control intr-o anumita masura, intrucat nu este bine atunci cand oamenii iti trec granita ilegal'', a subliniat presedintele croat.
UPDATE ora 17:10 Conflict intre autoritati si refugiati, dupa ce ministrul de Interne croat a anuntat ca tara este in incapacitate de a mai primi imigranti. Peste 7000 de imigranti au intrat in Croatia in aceste doua zile, mai mult decat in restul anului, conform The Guardian.
BREAKING: Crowd is through the police line here at #Tovarnik in #Croatia. @5_News pic.twitter.com/E5is8R68uS
— Peter Lane (@peterlane5news) September 17, 2015
Haosul s-a instalat in Tovarnik, la granita cu Serbia. Refugiatii nu vor sa renunte si incearca sa isi continue calatoria, insa fortele de ordine incearca sa ii opreasca. Sute de imigranti au rupt zidurile de politisti de la granita dintre Serbia si Croatia.
Migrants burst through barricades in Tovarnik, Croatia, where riot police have been deployed https://t.co/B0nt2UAgoG
— Sky News (@SkyNews) September 17, 2015
UPDATE ora 16:30 Croatia nu mai poate primi imigranti, a anuntat joi ministrul de interne croat Rank Ostojic, pe fondul cresterii masive a numarului de migranti care, in incercarea de a ajunge in vestul Europei, intra pe teritoriul croat dupa ce Ungaria si-a inchis granita cu Serbia, transmite Reuters, conform Agepres.
Ranko Ostojic a precizat ca tara sa le ofera migrantilor o calatorie sigura pana la centrele de primire din jurul capitalei, Zagreb, dar a precizat ca persoanele care nu solicita azil vor fi considerate imigranti ilegali.
El a mentionat ca 6.500 de persoane au intrat in Croatia in ultimele 24 de ore.
''Croatia nu va putea primi mai multi oameni'', a declarat presei Ostojic, in orasul Tovarnik, situat la granita cu Serbia.
Pe de alta parte, forte de ordine croate au fost desfasurate in jurul unui hotel, situat in suburbiile Zagrebului, unde sunt gazduiti sute de migranti. Unii dintre acestia strigau ''Libertate! Libertate!'', dupa cum au aratat imaginile televizate, in timp ce altii aruncau suluri de hartie igienica de la balcoanele si ferestrele hotelului.
A man collapses as he's shoved thru crush. Refugees and migrants have now broken through police lines @Channel4News pic.twitter.com/OuIYTRTPdw
— Jonathan Miller (@millerC4) September 17, 2015
Anterior, premierul croat Zoran Milanovic a avertizat ca tara sa are capacitati limitate de primire si de inregistrare a imigrantilor care tranziteaza teritoriul croat dupa ce Ungaria si-a inchis frontierele.
''Noi vom fi constructivi si vom coopera, amintind totodata ca exista limite ale capacitatilor noastre'' de primire si de inregistrare a imigrantilor, a declarat seful guvernului de la Zagreb in cadrul unei reuniuni a executivului croat, potrivtiv Agerpres.
UPDATE ora 15:20 Daily Express: Romania si Bulgaria intentioneaza sa se foloseasca de criza migrantilor pentru a intra in zona Schengen
Romania si Bulgaria intentioneaza sa se foloseasca de criza migrantilor, negociind acceptarea cotelor de refugiati in schimbul accesului la zona de libera circulatie Schengen, scrie Daily Express, citat joi de Novinite.
Referindu-se la un acord intre premierii celor doua tari, Victor Ponta si Boiko Borisov, inainte de reuniunea extraordinara a ministrilor de interne ai UE, publicatia afirma ca cei doi lideri sunt de parere ca tarile lor ar trebui sa primeasca accesul in zona Schengen ca parte a raspunsului la criza migrantilor.
'Schengen este la fel de esential pentru Europa precum Uniunea Economica si Monetara', ar fi declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, citata de Daily Express.
Cu toate acestea, publicatia reaminteste ca unele tari, intre care si Olanda, se opun ferm intrarii Romanei si Bulgariei in Schengen, in timp ce alte state membre sunt ingrijorate de problemele de coruptie si cele in sistemul justitiei cu care se confrunta Bucurestiul si Sofia.
Pe de alta parte, Meglena Kuneva este citata de Breitbart Network spunand ca, spre deosebire de cele patru state membre ale Grupului de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia), Bulgaria nu se opune cotelor de migranti.
Politologul roman Cristian Ghinea este si el citat intr-o declaratie pentru EUObserver sustinand ca exista unele 'dezavantaje' ale aderarii la Schengen, ambele tari putand deveni 'atractive pentru refugiati ca tari de tranzit' in cazul in care este ridicat controlul la frontiere. 'S-ar deschide o noua ruta din Grecia spre Europa continentala', a spus Cristian Ghinea.
UPDATE ORA 14:15 Croatia se asteapta la un aflux de peste 20.000 de migranti in urmatoarele doua saptamani
Croatia se asteapta la sosirea a peste 20.000 de migranti, intre care refugiati care au fugit din calea razboaielor din Siria si Irak, in cursul urmatoarelor doua saptamani, a declarat joi, la Zagreb, ministrul croat de externe, Sinisa Varga, citat de AFP.
'Ne asteptam la un numar foarte mare de migranti, de peste 20.000, in urmatoarele doua saptamani, si trebuie sa ne asiguram ca sistemul de protectie a sanatatii functioneaza', a declarat Varga pentru agentia de presa Hina, inaintea unei reuniuni a guvernului croat.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca 'situatia actuala este in prezent satisfacatoare', facand referire la provocarea constituita de sosirea migrantilor in materie de sanatate.
Premierul croat Zoran Milanovic a atras atentia anterior asupra capacitatii limitate de primire si de inregistrare a migrantilor care tranziteaza Croatia dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera cu Serbia, intr-o declaratie facuta joi dimineata, in timp ce Ministerul de Interne croat raportase intrarea a 5.650 de migranti in ultimele 24 de ore in Croatia.
UPDATE ORA 13:30 Berlinul si-a extins controalele la frontiera cu Cehia; 9.100 de imigranti au intrat miercuri in Germania
Germania si-a extins controalele la granita cu Republica Ceha pentru a-i opri pe traficantii de fiinte umane si pentru a gestiona mai bine afluxul crescand de solicitanti de azil, in conditiile in care miercuri s-au inregistrat 9.100 de nou-sositi pe teritoriul german, relateaza joi Reuters si AFP.
Politia germana a inceput controalele la granita miercuri seara pe autostrada A17, care face legatura intre landul Saxonia (est) si Republica Ceha, a indicat purtatorul de cuvant Christian Meinhold, precizand ca, de atunci, au fost arestati patru traficanti.
Berlinul, aminteste Reuters, a decis duminica trecuta reintroducerea temporara a controalelor la frontiere, pentru a gestiona criza refugiatilor, politia federala concentrandu-se mai intai pe frontiera cu Austria.
Politia federala a contabilizat miercuri 9.100 de noi imigranti care au intrat in tara, comparativ cu 6.000 inregistrati marti, precizeaza AFP. Dintre cei sositi miercuri, 2.000 au venit cu trenul, altii pe jos sau cu diverse vehicule, in principal dinspre Austria.
UPDATE ORA 12:30 Viktor Orban: Sa vorbesti despre cote reprezinta o adevarata invitatie pentru imigranti
Premierul ungar Viktor Orban considera ca a vorbi astazi despre cote de refugiati care trebuie repartizati intre statele membre ale Uniunii Europene reprezinta 'o adevarata invitatie' pentru imigrantii care provin din Orientul Mijlociu, transmite joi EFE.
Intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro si altor ziare europene, Orban a explicat ca intentia sa este sa securizeze si frontierele Ungariei cu Romania in conditiile unei schimbari previzibile a rutei folosite de migranti pentru a ajunge in tarile din vestul Europei. 'Rutele nu sunt alese de migranti, ci chiar de traficanti. Cum nu mai pot trece prin Ungaria, vor schimba ruta si vor trece cel mai probabil prin Romania', a spus el, adaugand ca acest lucru a facut autoritatile ungare sa doreasca sa construiasca un gard si la frontiera cu Romania 'de-a lungul raului Mures', dupa cel de la frontiera cu Serbia.
Intrebat de Le Figaro daca este 'satisfacut de eficienta gardului de la frontiera sarbo-ungara', Orban a raspuns: 'Sa lasam satisfactia pentru cei de la Rolling Stones... (aluzie la celebra melodie a grupului britanic, 'Satisfaction' - n.r.). Sa spunem mai degraba ca ne-am stabilit niste obiective si ca, pana acum, sunt respectate. Dar care-i nebunul sa fie satisfacut cand vede toti acesti migranti care sosesc in Europa? Una dintre principalele probleme este afacerea cu calauzele. Potrivit serviciilor secrete, toata aceasta afacere este organizata din (tari precum) Pakistan si Afganistan'.
Totodata, Orban a insistat ca Budapesta este in dezacord 'nu cu cotele in sine, ci cu cotele obligatorii' (propuse de Franta, Germania si de Comisia Europeana), adaugand ca va face 'tot posibilul' pentru a se opune obligativitatii cotelor. Premierul ungar s-a declarat si impotriva crearii unor centre de primire pentru solicitantii de azil pe teritoriul Ungariei, asa cum doresc Parisul si Berlinul, si a pledat pentru crearea acestor centre in exteriorul frontierelor Uniunii Europene 'sau in Grecia'.
Orban a insistat ca tara sa a primit 1.500 de familii de refugiati arabi in ultimii cinci ani, mai ales crestine, la solicitarea bisericilor din Orientul Mijlociu. in acest context, premierul ungar si-a exprimat indoiala cu privire la integrarea musulmanilor, 'care nu s-a reusit in Europa'. 'Daca noi, in calitate de crestini, ii lasam pe musulmani sa intre in competitie cu noi pe continentul nostru, ne vor depasi numeric, tine de matematica', a apreciat Orban.
Premierul ungar a pledat pentru renuntarea la Regulamentul Dublin - care presupune ca azilantii sa se inregistreze in tara UE in care au intrat prima data - si s-a aratat dispus ca tara sa sa participe la o operatiune militara a comunitatii internationale in Siria.
UPDATE ORA 12:15 Serviciile secrete ungare: Ungaria este o tinta principala a extremistilor islamisti
Ungaria este o tinta principala a extremistilor islamisti, deoarece pe teritoriul sau se afla cea de-a doua importanta comunitate de evrei din Europa, a estimat Jozsef Horvath, fost inalt oficial din serviciile secrete ungare.
''Europa este in ultimul ceas pentru a-si da seama ca trebuie sa-si apere granitele terestre si maritime'', a declarat Horvath, fost director general adjunct, estimand ca guvernul ungar n-a avut alta varianta decat sa ridice un gard de-a lungul frontierei sale cu Serbia.
''Europa sta pe un butoi cu pulbere si principalii lideri ai UE au aprins chiar ei fitilul'', a afirmat Horvath, exprimandu-si speranta ca serviciile secrete din celelalte tari europene le-au adus la cunostinta guvernelor lor informatiile necesare.
''Manati de interese si obiective pe termen scurt, politicienii occidentali n-au avut curajul sa ia aceleasi decizii pe care premierul ungar a indraznit sa le ia'', a adaugat Horvath.
''Este un mare pericol daca sute de barbati adulti, in stare buna de sanatate, cu experienta de razboi, apar toti dintr-odata in Europa. Diferite retele ale crimei organizate au astfel acces la un mare numar de noi potentiali recruti. Acesta este un bun motiv pentru a crede ca Statul Islamic exploateaza criza imigrantilor'', este de parere fostul oficial ungar din domeniul serviciilor secrete.
In opinia sa, verificarea gentilor sau a bagajelor imigrantilor a fost practic imposibila, astfel ca este greu de stiut cati dintre ei au introdus clandestin componente din care mai tarziu poate fi facuta o bomba sau flacoane ce contin o substanta de otravire in masa.
UPDATE ORA 11:45 Bulgaria trimite trupe la granita sa cu Turcia
Ministrul bulgar al apararii, Nikolai Nencev, a anuntat ca Bulgaria trimite mai multi militari pentru a intari controalele de-a lungul granitei sale cu Turcia si pentru a evita un aflux de refugiati de tipul celui cu care se confrunta vecinii sai, relateaza joi agentia Reuters.
''A intervenit o schimbare a situatiei in ultimele zile si este greu de prevazut incotro se va indrepta valul de refugiati, astfel ca suntem pregatiti'', a declarat Nencev miercuri la radioul public BNR.
Cincizeci de militari au fost trimisi la granita si alti 160 ar putea fi desfasurati pana la sfarsitul zilei de joi. Armata bulgara ar putea trimite pana la 1.000 de militari pentru a ajuta politia de frontiera daca va fi nevoie, a mai spus ministrul bulgar al apararii.
Bulgaria, tara membra a Uniunii Europene, dar care nu face parte din spatiul Schengen, a luat masurile respective dupa ce sute de refugiati, in majoritate sirieni, si-au petrecut noaptea trecuta sub cerul liber in apropiere de granita Turciei cu Grecia, foarte aproape de frontiera Turciei cu Bulgaria.
Aproximativ 660 de imigranti au incercat sa treaca frontiera Turciei cu Bulgaria in ultimele 25 de ore, dar ei s-au intors de bunavoie dupa ce-au vazut ca granita este bine pazita, a declarat presei Gheorghi Kostov, un responsabil din cadrul Ministerului de Interne bulgar.
Bulgaria are o frontiera terestra de 259 de kilometri cu Turcia, din care 30 de kilometri sunt protejati de un gard de sarma ghimpata care ar urma sa fie extins.
UPDATE ORA 11:00 Politia ungara a fost expusa unor atacuri brutale dinspre teritoriul Serbiei la frontiera de la Roszke, a declarat ministrul de externe al Ungariei, raspunzand unor critici din partea ministrului german al apararii si a premierului sarb.
Potrivit declaratiilor lui Szijjarto, 14 politisti ungari au fost raniti in atacul brutal al unui grup de imigranti agresivi si ca a fost destul de evident ca membrii fortelor de ordine s-au aparat si au aparat teritoriul tarii. Daca politia sarba prevenea atacurile asupra politistilor ungari, n-ar fi existat nici un act de violenta, a afirmat Szijjarto.
Intr-un interviu la CNN, Ursula von der Leyen a calificat drept ''inacceptabile'' actiunile autoritatilor ungare.
La randul sau, Aleksandar Vucic a acuzat Ungaria de ceea ce el a numit un tratament ''brutal'' si ''neeuropean'' fata de imigranti la granita sarbo-ungara si a facut apel la Uniunea Europeana sa intervina. Vucic i-a cerut, de asemenea, Ungariei sa se abtina de la folosirea gazelor lacrimogene inspre teritoriul sarb.
UPDATE ORA 09:00 Aproximativ 6.000 de migranti au sosit in ultimele 24 de ore in Croatia dupa inchiderea frontierei ungare, a relatat joi televiziunea nationala croata (HRT).
Migrantii, printre care refugiati care au fugit din calea conflictelor din Orientul Mijlociu, continua sa se indrepte in numar mare spre Croatia, devenita o noua poarta de intrare in Uniunea Europeana, a adaugat televiziunea nationala croata.
Un tren, trimis miercuri de autoritatile de la Zagreb la frontiera cu Serbia, pentru a transporta migranti, a sosit joi dimineata cu 800 de persoane la bord in localitatea Dugo Selo, in apropiere de capitala croata.
Premierul Zoran Milanovic urmeaza sa aiba o intalnire joi la Zagreb cu cancelarul austriac Werner Faymann in problema crizei migrantilor.
Croatia, dar, de asemenea, Slovenia vecina si Austria, risca sa se confrunte cu un aflux masiv de refugiati dupa sigilarea frontierei ungare.
Premierul Milanovic a asigurat miercuri ca tara sa, care s-a trezit la primele ore ale diminetii cu primele grupuri de refugiati venind din Serbia, va permite trecerea libera a migrantilor spre Europa Occidentala. Acesti migranti, in marea lor majoritate, vor trebui sa tranziteze Slovenia si Austria in drumul lor spre tarile din vestul Europei.
Doua persoane au fost grav ranite si peste 200 au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce politia ungara a folosit miercuri tunuri cu apa si gaze lacrimogene ca sa impiedice refugiatii sa intre in tara.
Guvernul sarb a protestat oficial fata de folosirea de gaze lacrimogene pe teritoriul sau si a anuntat ca isi sporeste numarul de politisti la frontiera. La randul sau, Croatia a anuntat ca 1.300 de refugiati au intrat miercuri pe teritoriul sau, venind din Serbia, dupa ce Ungaria si-a închis granita. Si, ca sa fie sigur, Viktor Orban va construi un gard si la granita cu aceasta tara.
Intr-un vacarm general, printre tipete de femei si copii, membrii fortelor de ordine ungare si-au folosit din plin bastoanele impotriva refugiatilor care smulsesera grilajele si voiau sa patrunda in Ungaria. Aceste noi incidente par sa se fi petrecut dupa ce fortele de ordine ungare respinsesera mai devreme refugiatii cu tunuri de apa si gaze lacrimogene. Luati in vizor au fost si cativa jurnalisti, dar si personal medical sarb trimis sa ingrijeasca refugiatii.
Zoltan Czech, medic de ambulanta sarb: "Au aruncat patru grenade cu gaz lacrimogen direct in ambulanta si patru langa ea. Nu eram acolo decat noi si vreo 15 pacienti. Noi eram tintele."
Astfel de scene i-au atras Ungariei critici aspre pe scena internationala.
Ban Ki-moon, secretarul general ONU: "Am fost socat sa vad cum au fost tratati imigrantii si refugiatii. E inacceptabil."
Ursula von der Leyen, ministrul german al Apararii: "E inacceptabil. E impotriva tuturor normelor europene in vigoare."
Insa Guvernul de la Budapesta a interpretat in mod diferit evenimentele de miercuri.
Zoltan Kovacs, purtator de cuvant al Guvernului ungar: "Acesti oameni nu sunt pasnici. Nu vor doar sa treaca prin Ungaria. Aduc cu ei un pericol care a devenit evident astazi."
De altfel, primii refugiati arestati pentru intrarea ilegala pe teritoriul Ungariei au fost dusi in fata unui tribunal din Szeged. Doi irakieni au fost expulzati miercuri, cu interdictie de reintrare timp de un an, iar in cazul altor 46 s-a inceput urmarirea penala.
Tot miecuri, incidente s-au inregistrat pe insula greceasca Lesbos, unde refugiatii continua sa soseasca in numar mare. Un politist a fost filmat impartind bastoane, inainte sa fie tras de maneca de un coleg. Altii insa au fost vazuti ajutand refugiatii cazuti la pamant sa se ridice.
La randul ei, Croatia a inceput sa simta efectele inchiderii granitei ungare. 1.300 de refugiati au intrat miercuri pe teritoriul sau.
Sute de refugiati au intrat in greva foamei la Edirne pentru a convinge autoritatile turce sa ii lase sa treaca granita in UE
Sute de refugiati dintre cei circa o mie blocati de cateva zile in zona localitatii turce Edirne, aflata in apropierea granitei cu Grecia si Bulgaria, au intrat joi in greva foamei pentru a li se permite sa plece mai departe intr-una din aceste tari, astfel incat sa-si poata continua calatoria catre vestul Europei, relateaza agentia EFE citand postul turc de televiziune NTV.
'Nu ne trebuie mancare si apa, avem nevoie sa fim lasati sa trecem' granita, scria pe o pancarta afisata de refugiati, care afirma ca vor sa treaca aceasta frontiera terestra pentru a nu se expune riscurilor intrarii in Grecia prin Marea Egee folosind ambarcatiuni improvizate.
Autoritatile turce impiedica refugiatii sa se apropie de punctele de frontiera cu Grecia si Bulgaria, iar un important dispozitiv politienesc a fost mobilizat pentru a-i obliga sa ramana pe loc, ei neavand voie nici macar sa intre in orasul Edirne.
Circa o mie de refugiati sunt blocati acolo intr-o tabara improvizata langa o autostrada. Autoritatile turce le-au adus paturi si toalete mobile, dar i-au avertizat ca pot ramane doar cateva zile si ca trebuie sa accepte mutarea in taberele de refugiati din sudul tarii, unde se afla circa 200.000 dintre cei aproximativ doua milioane de refugiati aflati in prezent in Turcia.
Si la Istanbul refugiatii si-au improvizat tabere prin statiile de autobuz si se plang ca nu sunt lasati sa urce in autobuzele cu destinatia Edirne.
Turcia ofera sirienilor asistenta sanitara de baza si posibilitatea sa ramana o perioada nedefinita pe teritoriului ei, fara sa le acorde insa statutul legal de refugiat si nici permisiunea de a lucra legal, iar copiii lor nu pot fi scolarizati in mod normal in sistemul turc de invatamant, guvernul de la Ankara oferindu-le in schimb posibilitatea de a urma cursuri temporare sau scoli specifice. Lipsa unei perspective pentru copiii lor este unul dintre motivele invocate de refugiatii sirieni atunci cand sunt intrebati de ce obiectivul lor final este sa ajunga in statele Uniunii Europene.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: Ungaria, refugiati, imigranti,
Dată publicare:
17-09-2015 08:22